Στημένη παράσταση
Τετάρτη 10 Μάη 2006

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΠΟΡΕΙ ΜΗΠΩΣ να μας εξηγήσει ο υπουργός Οικονομίας και γενικά η κυβέρνηση, για ποιο λόγο το «ασφαλιστικό δικαίωμα» ενός εργαζόμενου, ασχέτως του «από πότε» εργάζεται, είναι δυνατόν να αποκαλείται... «ανώριμο»;

Από πότε το στοιχειώδες της ασφαλιστικής κάλυψης και της σύνταξης ενός εργαζόμενου, απέκτησε «ηλικιακά» κριτήρια; Επειδή δηλαδή κάποιος ξεκίνησε να εργάζεται, ελέω συστήματος, 30 χρονών δεν πρέπει να συνταξιοδοτηθεί;

Φυσικά δεν υπάρχει λογική εξήγηση. Κι όμως, παλιότεροι όροι του ΠΑΣΟΚ («ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα») επιστρατεύονται ενόψει της παράστασης που πρόκειται να δοθεί από σήμερα και ονομάζεται «διάλογος για το ασφαλιστικό».

Μένει βέβαια ακόμη να δούμε ποιοι θα πάρουν και ποιους πρωταγωνιστικούς ρόλους και ποιοι θα είναι οι κομπάρσοι και οι «ρολίστες». Πλην όμως, ξέρουμε από τώρα τόσο τα σενάρια όσο και τη κατάληξη της υπόθεσης.

Λίγο πριν πέσει η αυλαία θα έχει ήδη αποφασιστεί ότι πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας, να καταργηθούν ταμεία εργαζομένων και φυσικά να μειωθούν οι συντάξεις.

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΤΡΑΠΕΖΑ η «Γιούρομπανκ» ανακοίνωσε αύξηση της κερδοφορίας της και μάλιστα κατά 50 σχεδόν τοις εκατό. Τα εν λόγω ιδρύματα όχι μόνο ασυδοτούν σε βάρος της ανέχειας του κοσμάκη αλλά ...το διαφημίζουν κιόλας.

Φυσικά οι λογικές της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων συνεχίζουν να είναι κυρίαρχες στον τραπεζικό χώρο και μάλιστα για λόγους ...ανταγωνισμού.

Βλέπετε, δεν τους φτάνουν τα κέρδη, θεωρούν προαπαιτούμενο και δεδομένο τα υπέρ κέρδη. Μάλιστα, στην περίπτωση των τραπεζών, όπου έχει λόγο και μάλιστα καθοριστικό η κυβέρνηση, κάλλιστα μπορούν αυτά να επιδοτούνται από τη δική μας φορολογία όπως στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας.



Γρηγοριάδης Κώστας