Παλιές και νέες υποσχέσεις
Πέμπτη 11 Μάη 2006

Παπαγεωργίου Βασίλης

Θα είχαμε 2.000 λιγότερους θανάτους, αν υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός μοτοσικλετών, που θα έφταναν σε πέντε λεπτά στον ασθενή μετά το αιφνίδιο καρδιολογικό περιστατικό για να τον παραλάβει στη συνέχεια το ασθενοφόρο, είπε χτες ο καθηγητής και πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός, θυμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι επί υπουργίας του - πριν 12 χρόνια - είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για την προμήθεια 30 καρδιολογικών κινητών μονάδων στα πλαίσια του ΕΚΑΒ. Μάλιστα, είχαν παραλειφθεί και κάποιες μονάδες και είχαν παρουσιαστεί στους δημοσιογράφους με υποσχέσεις για την προσφορά όταν αναπτυχθεί πλήρως το σύστημα.

Ομως το σύστημα δεν αναπτύχθηκε, γιατί το εντάσσανε στα κοινοτικά πλαίσια, αλλά οι Βρυξέλλες δεν πλήρωναν για τέτοιες επενδύσεις. Οπως επίσης δεν πλήρωναν οι Βρυξέλλες για την ανάπτυξη συνολικά του ΕΚΑΒ σε πανελλαδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα η προνοσοκομειακή φροντίδα να έχει παραμείνει σταθερά... μισή.

Την προμήθεια 30 κινητών μονάδων υγείας επανέφερε προσφάτως ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποσχόμενος ταυτόχρονα το διπλασιασμό προσωπικού και ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. «Ολα έχουν πλέον δρομολογηθεί και είναι θέμα τυπικών διαδικασιών. Και τα κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί...», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο ΕΚΑΒ. Παλιές και νέες υποσχέσεις που έγιναν «συντρίμμια στο γύρισμα των κύκλων» - για να θυμηθούμε και τον Σολωμό.