ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μήνυμα αντίστασης από τόπους δουλιάς και Πανεπιστήμια

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας

Πέμπτη 11 Μάη 2006

Motion Team

Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Αγωνιστικά κι ανυπότακτα εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα και φοιτητές, στη Θεσσαλονίκη, ένωσαν τις φωνές τους στο δρόμο της ταξικής πάλης ενάντια στη νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ και την ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης, κόντρα στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας. Μαχητικές κινητοποιήσεις έγιναν, επίσης, σε Αλεξανδρούπολη και Κοζάνη.

Στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, στα νοσοκομεία, δάσκαλοι, καθηγητές, εργαζόμενοι από όλο το δημόσιο τομέα πραγματοποίησαν δυναμική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αχειροποιήτου. Τη φωνή τους με τους εργαζόμενους ένωσαν οι εκατοντάδες φοιτητές του Συντονιστικού Αγώνα Φοιτητικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα Θεσσαλονίκης, που έφτασαν στο σημείο της συγκέντρωσης από τα Πανεπιστήμια, πραγματοποιώντας μαζική και μαχητική πορεία. Στη συγκέντρωση ο Ανέστης Θεοδωρίδης, εκ μέρους των ταξικών δυνάμεων στις ΔΕΚΟ, απηύθυνε ταξικό αγωνιστικό χαιρετισμό κι από το βήμα την κεντρική ομιλία του ΠΑΜΕ έκανε ο Γιάννης Νοττάκης, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ. Ακολούθησε μαχητική διαδήλωση ως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Τα συνθήματα έπεφταν βροχή καθώς εργαζόμενοι και φοιτητές διέσχιζαν την Αγία Σοφίας, την Ερμού, τη Βενιζέλου, την Αγίου Δημητρίου.

Στην Αλεξανδρούπολη, εργαζόμενοι στις τράπεζες, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δάσκαλοι, καθηγητές, εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο και αλλού μαζί με το Συντονιστικό Αγώνα Φοιτητικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα του Πανεπιστημίου πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης. Στην Κοζάνη έκαναν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης δημόσιοι υπάλληλοι από διάφορους χώρους από Κοζάνη και Πτολεμαΐδα μαζί με σπουδαστές των ΤΕΙ, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΚΣ.

Στη Θεσσαλία

Απεργιακές συγκεντρώσεις εργαζομένων στο δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ διοργάνωσε, χτες, το ΠΑΜΕ και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. (Αντιθέτως, οι τοπικές οργανώσεις της ΑΔΕΔΥ, δεν κατάφεραν να οργανώσουν συγκεντρώσεις κι όπου το επιχείρησαν «ξεφτιλίστηκαν» μαζεύοντας μερικούς νοματαίους, που μετριούνται στα δάχτυλα των δυο χεριών.)

Στη Λάρισα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης - μίλησε ο Θ. Βασιλείου από την Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ - κι ακολούθησε πορεία στους δρόμους με συνθήματα κατά της ολομέτωπης αντεργατικής επίθεσης του κεφαλαίου, της κυβέρνησής του και των άλλων πολιτικών εκφραστών του, καθώς και κατά της γραμμής της ταξικής υποταγής του κυβερνητικού κι εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Στο Βόλο, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και μαζί τους βρέθηκαν φοιτητές του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση κατά της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και των ταξικών φραγμών στην Παιδεία. Μετά την ομιλία του Δ. Μπατή από το ΠΑΜΕ και το χαιρετισμό του Γ. Παπαρίζου από το Συντονιστικό των φοιτητών, ακολούθησε πορεία προς το Πανεπιστήμιο.

Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία «Ρήγα Φεραίου» των Τρικάλων - μίλησε ο Ηλ. Ζιάκας από το ΠΑΜΕ - και στο Αίθριο της Δημοτικής Αγοράς στην Καρδίτσα, με ομιλητή τον Γ. Παπακυρίτση από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, περιφρουρήθηκαν από τους απεργούς τα ταμεία στα απογευματινά Ιατρεία του Αγίου Ανδρέα και του 409 Γενικού Νοσοκομείου, κίνηση που συνάντησε θερμή ανταπόκριση από εργαζόμενους και ασθενείς. Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης σε Κόρινθο, Καλαμάτα και Αργοστόλι.