ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Εξελέγη το 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Πέμπτη 11 Μάη 2006

Associated Press

Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εξέλεξε χτες τις 47 από τις 67 χώρες - μέλη που είχαν θέσει υποψηφιότητα για συμμετοχή στο νέο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ), το οποίο αντικαθιστά τον ερχόμενο μήνα την πρώην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού.

Στο νέο 47μελές ΣΑΔ, συμμετέχουν 13 χώρες της Αφρικής (μεταξύ αυτών Νιγηρία, Ν. Αφρική, Γκάνα, που πήρε και την πλειοψηφία των ψήφων), 13 χώρες της Ασίας (Κίνα, Σαουδική Αραβία, Ιαπωνία, Ινδονησία, Ν. Κορέα κ.ά.), 8 της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (μεταξύ αυτών Κούβα, Μεξικό, Περού και η Βραζιλία που πλειοψήφησε), 6 από το μπλοκ χωρών της Ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία, Πολωνία, Ρουμανία κ.ά.), 7 από το μπλοκ «Δυτική Ευρώπη και άλλες χώρες» (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, όχι όμως και Ελλάδα που δε συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία).

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συγκρότηση του νέου συμβουλευτικού οργάνου του διεθνούς Οργανισμού, αλλά και την ελπίδα πως θα προσφέρει «μία μοναδική ευκαιρία για να κάνουν τα Ηνωμένα Εθνη μια καινούρια αρχή στο ζωτικής σημασίας έργο της διατήρησης των υψηλότερων προδιαγραφών στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον (που έχει καταψηφίσει τη συγκρότηση του ΣΑΔ και δε συμμετέχει στο νέο όργανο), εξαπέλυσε επίθεση ειρωνείας για την εκλογή της Κούβας στο μπλοκ των χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ισχυριζόμενος πως η εκλογή της είναι ένδειξη πως το νέο Συμβούλιο «θα κληρονομήσει τα ψεγάδια του προκατόχου του». Αλλοι Αμερικανοί διπλωμάτες στον ΟΗΕ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μη εκλογή στο ΣΑΔ χωρών, όπως η Βενεζουέλα, το Ιράν, το Σουδάν και το Νεπάλ...

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στην έδρα του στη Γενεύη στις 19 Ιουνίου.