ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Η κυβέρνηση θολώνει τα νερά για το κόστος!

Μπερδεύοντας σκόπιμα τους προϋπολογισμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει «παρατηρήσεις» στους δημοσιογράφους  

Πέμπτη 29 Ιούνη 2000

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά σχετικά με το δυσβάσταχτο για τον ελληνικό λαό κόστος των έργων που απαιτούνται για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 επιδόθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ταυτόχρονα πρόβαλε και το παραπλανητικό επιχείρημα ότι αρκετά χρήματα θα διατεθούν και στην επαρχία!

Με δηλώσεις του ο υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης, αμέσως μετά τη λήξη της χτεσινής συνεδρίασης της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους τα εξής καταπληκτικά: «Θα ήθελα να σας κάνω μια διευκρίνιση εν είδει παρατηρήσεως ότι το ποσό των 1.150 δισεκατομμυρίων δραχμών δε μεταφράζεται σε προϋπολογισμό, γιατί αν δούμε τον προϋπολογισμό αυτόν καθ' εαυτόν, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν έσοδα και έξοδα. Εσοδα προερχόμενα από το εξωτερικό, δηλαδή το ποσό που πρέπει να καταβάλει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Και πρέπει επίσης να δούμε ότι ούτως ή άλλως ορισμένα από τα έξοδα αυτά θα γίνονταν μέσα στην τετραετία είτε είχαμε, είτε δεν είχαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτά παρακαλείστε να τα λαμβάνετε υπόψη σας όταν αναφέρεστε στο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, γιατί έτσι μόνο του το ποσό των 1.150 δισ. δραχμών φαίνεται υπέρογκο, πράγμα που δεν είναι ακριβές, αν συνυπολογιστούν και τα προβλεπόμενα έσοδα». Και αφού είπε αυτά τα σκοπίμως γενικά, αλλά δεόντως αποκαλυπτικά της προσπάθειας παραπλάνησης, έσπευσε να ανακοινώσει ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει «τον ακριβή προϋπολογισμό, όπως πρέπει να είναι χωρισμένος στα έξοδα για τα αναγκαία και απαραίτητα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στα άλλα έξοδα που ούτως ή άλλως γίνονται και ασφαλώς τα έσοδα που θα προκύψουν».

Ξεχωριστοί προϋπολογισμοί

Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Αλήθεια είναι ότι κανείς - ούτε και η κυβέρνηση ακόμη - δε γνωρίζει αυτήν τη στιγμή πόσο θα στοιχίσει τελικά στον ελληνικό λαό ο νέος «εθνικός στόχος». Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο ποσά που είναι μόνο ενδεικτικά για τον υπέρογκο «Ολυμπιακό λογαριασμό»: α) Ο προϋπολογισμός της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» (περίπου 620 δισ. δραχμές). β) Το 1,15 τρισ. δραχμές που θα δαπανηθεί από το Δημόσιο για όλα τα απαραίτητα έργα που πρέπει να γίνουν. Υπάρχει επίσης και ο προϋπολογισμός για το Ολυμπιακό Χωριό ύψους 120 δισ. δραχμών που δε συμπεριλαμβάνεται στα δύο πρώτα ποσά και ο οποίος θα βαρύνει τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Είναι προφανέστατο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωρίζει ότι έσοδα υπάρχουν μόνο στον προϋπολογισμό της «Αθήνα 2004», ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με την κρατική δαπάνη του 1,15 τρισ. δραχμών! Και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, η προσπάθεια παραπλάνησης είναι πέρα για πέρα σκόπιμη.

Πιο συγκεκριμένα:

Οσο για τα έργα που «ούτως ή άλλως» θα γίνονταν, πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετά ή και τα περισσότερα από αυτά παίρνουν προτεραιότητα έναντι άλλων πιο απαραίτητων για τον ελληνικό λαό για χάρη ή και με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς. Τα περί έργων στην επαρχία δεν αντέχουν σοβαρή κριτική, καθώς αφορούν κυρίως βελτιώσεις σε κάποια γήπεδα όπου θα γίνουν κάποιοι προκριματικοί αγώνες ποδοσφαίρου.

Για το Φάληρο

Ο Τηλ. Χυτήρης δήλωσε ακόμα πως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης αναφέρθηκε στην ανάπλαση του παράκτιου μετώπου του Φαλήρου (από το Φλοίσβο έως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) και στα έργα ανάπλασης που πρόκειται να γίνουν εκεί. Ο Κ. Λαλιώτης ανέφερε ότι τα έργα θα γίνουν σε δύο φάσεις. Η πρώτη μέχρι το 2004 για τα αναγκαία έργα ανάπλασης και πρόσβασης προς τους χώρους των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και η δεύτερη από το 2004 έως το 2006 και αφορούν την ολοκλήρωση της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Σύμφωνα με το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, το κόστος του έργου προβλέπεται να φτάσει τα 50 δισ. δρχ. - λιμενικά και υδραυλικά έργα του Ιλισσού και της ναυταθλητικής μαρίνας (15 δισ.), έργα οδοποιίας - τροποποιήσεις κόμβου Λεωφ. Συγγρού (12 δισ.), διαμόρφωση της αστικής πλατείας και κτιριακά έργα στην περιοχή της ναυταθλητικής μαρίνας και του υπαίθριου αμφιθεάτρου (14 δισ.), χωματουργικά, διαμορφώσεις υπαίθριων χώρων, φυτεύσεις, χώροι στάθμευσης και εξυπηρέτησης επισκεπτών (8 δισ.) και μελέτες (1 δισ.). Ωστόσο, μετά την απόφαση για το διαχωρισμό του έργου σε δύο φάσεις, το κόστος των έργων ως το 2004 αναμένεται να μειωθεί.

Το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου αποτελεί ένα σημαντικό και... ιδιαίτερα ακριβό «δώρο» στον επενδυτή που θα αναλάβει το έργο κατασκευής των δύο Ιπποδρόμων και του Ιππικού Κέντρου και του Πολυδύναμου Κέντρου στο Φάληρο (θα διεξαχθούν τέσσερα αθλήματα σε λυόμενες εγκαταστάσεις). Ετσι, ο ανάδοχος του διαγωνισμού που διενεργεί ο ΟΔΙΕ για το «πακέτο» θα έχει την τύχη να αναπτύξει τις δραστηριότητές του σε μια νέα και ελκυστική περιοχή...

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ζήτησε από όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στην προετοιμασία των αγώνων χρονοδιαγράμματα για τα έργα που έχουν αναλάβει ο καθένας στον τομέα ευθύνης του. Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος μίλησε για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, ενώ δε συζητήθηκε το θέμα της Ασφάλειας των αγώνων.