ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΚΕΡΑΝΗΣ»
Οριστικό «λουκέτο» με 141 απολύσεις

Με την υπογραφή της κυβέρνησης, μπαίνει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» για τους μεγαλομετόχους, που από το 1998 κέρδισαν πάνω από 21 δισ. δραχμές

Παρασκευή 12 Μάη 2006

Εργάτριες στον «Κεράνη». Μετά από δεκαετίες δουλιάς στο εργοστάσιο, η κυβέρνηση τις στέλνει στα προγράμματα κοροϊδίας του ΟΑΕΔ
Καπνοβιομηχανία ΚΕΡΑΝΗΣ τέλος! Το ιστορικό καπνεργοστάσιο του Πειραιά ουσιαστικά από την ερχόμενη Δευτέρα μετατρέπεται σε μουσειακό χώρο και οι 141 εργαζόμενοί του πετάγονται στο δρόμο της ανεργίας! Οπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Γιακουμάτος, τη Δευτέρα, 15 του μήνα, θα υπογραφεί το πρακτικό για την υπαγωγή της εταιρίας στο γνωστό πια άρθρο 46α, δηλαδή σε διαδικασία εκκαθάρισης. Αυτό πρακτικά σημαίνει κλείσιμο του εργοστασίου και απόλυση των εργαζομένων.

Η εκκαθάριση αναμένεται να ξεκινήσει σε 6 με 8 μήνες. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μέχρι τώρα είναι 9 μήνες απλήρωτοι, θα απολυθούν όταν θα αρχίσει η εκκαθάριση. Μέχρι την απόλυσή τους, οπότε - σύμφωνα με τον Γιακουμάτο - θα τους καταβληθούν οι μισθοί που τους οφείλονται και οι αποζημιώσεις, θα γίνει «προσπάθεια» να ενταχθούν σε διάφορα προγράμματα συγκάλυψης της ανεργίας του ΟΑΕΔ. Οι ανακοινώσεις του υφυπουργού έγιναν στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους του σωματείου των εργαζομένων της καπνοβιομηχανίας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος αρκέστηκε να χαρακτηρίσει τα όσα ανακοινώθηκαν ως... «λυπηρό γεγονός»!

Ο υφυπουργός, στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς», απέρριψε το αίτημα που προβάλλουν οι εργαζόμενοι και τέθηκε στη συνάντηση από τον Ν. Μπούργια, συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του σωματείου, να λειτουργήσει το εργοστάσιο με ευθύνη του κράτους. Οσον αφορά τους μετόχους της εταιρίας, όπως ο μεγαλοεργολάβος της Θεσσαλονίκης Σωκράτης Παναγιωτίδης, αφού ξεζούμισαν εργοστάσιο και εργάτες, βγάζοντας ανυπολόγιστα κέρδη (από το 1998 μέχρι το 2004 υπολογίζεται ότι «τσέπωσαν» 21 δισ. δραχμές), θα συνεχίσουν ανενόχλητοι τις ...επενδυτικές τους δραστηριότητες.

Απαράδεκτη η σύμβαση στον «Παπαστράτο»

Στο μεταξύ, στην καπνοβιομηχανία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που επέβαλε πριν από ένα χρόνο στους 1.000 περίπου εργαζόμενους του εργοστασίου η αγοράστρια αμερικανική πολυεθνική «Philip Morris International», είναι τόσο εκτρωματική, που ακόμα και οι δικαστικές αρχές την έκριναν ως απαράδεκτη! Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά έκανε δεκτή σχετική προσφυγή εργαζομένων του εργοστασίου και έκρινε ότι η Σύμβαση είναι άκυρη. Η Σύμβαση προέβλεπε «μαχαίρι» σε εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, εφαρμογή ατομικών συμβάσεων και άλλα.

Με βάση τη δικαστική απόφαση, η εταιρία είναι τώρα υποχρεωμένη να θέσει σε εφαρμογή το προηγούμενο εργασιακό καθεστώς. Επιπλέον η ίδια απόφαση εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβερνητική και εργοδοτική πλειοψηφία - ΑΠ (ΣΥΝ), ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ - της διοίκησης του σωματείου, καθώς έκρινε άκυρη και την έκτακτη Γενική Συνέλευση που έγινε στις 22 και 23 Μάρτη 2005, την οποία «έστησαν» οι συνδικαλιστές, μέσα σε «όργιο» τρομοκρατίας και παρατυπιών, για να αποσπάσουν τη συγκατάθεση των εργαζομένων στα αντεργατικά μέτρα της πολυεθνικής.