ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Παγιώνουν το κλίμα «διαλόγου» και συναίνεσης

Με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση ενεργοποιεί τον έναν μετά τον άλλο τους μηχανισμούς χειραγώγησης των εργαζομένων για τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση

Σάββατο 13 Μάη 2006

Το πετσόκομμα της λίστας με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της νέας αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης
Με επιτροπές και επιτροπάτα η κυβέρνηση επιχειρεί να παγιώσει το κλίμα «κοινωνικού διαλόγου» και συναίνεσης με το ΠΑΣΟΚ που ήδη διαπιστώθηκε και μέσα στη Βουλή στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικής Προστασίας.

Ολα δείχνουν ότι, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των κοινωνικών εταίρων και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση θα επιδιώξει οι διαβουλεύσεις να γίνουν σε χαμηλό κλίμα, με δυο λόγια να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα με όπλο τις μελέτες θα μπαίνουν οι βάσεις για τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, στον κατάλληλο πολιτικά χρόνο.

Ετσι ο υπουργός Απασχόλησης διευκρίνισε χτες ότι ο «διάλογος» θα γίνεται παράλληλα στις κοινές μηνιαίες συνεδριάσεις των δύο Επιτροπών της Βουλής (Οικονομικών και Κοινωνικής Προστασίας). Στην ΟΚΕ και στην Επιτροπή όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κομμάτων και κοινωνικών φορέων. Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση θα απευθύνει πρόσκληση την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα θα λειτουργεί η Εθνική Αναλογιστική Αρχή που θα κάνει μελέτες, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να αρχίσει το διάλογο ξεχωριστά με κάθε έναν κοινωνικό εταίρο το προσεχές φθινόπωρο.

Στη λίστα τα επόμενα θύματα

Ομως το σίγουρο είναι - όπως φάνηκε- και από τις τοποθετήσεις των δύο συναρμόδιων υπουργών στη Βουλή -, ότι ή τα επιτελεία της κυβέρνησης έχουν ήδη στοχοποιήσει τα επόμενα θύματα. Η επίκληση περί ευνοημένων και προνομιούχων δε γίνεται τυχαία. Οπως τυχαίο δεν είναι το γεγονός, ότι χτες στη συζήτηση των δημοσιογράφων με τον υπουργό Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη, αρνήθηκε να απαντήσει ποιους εργαζόμενους και ποια ταμεία κατατάσσει σε αυτή την κατηγορία. Γι' αυτό σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις για το Ασφαλιστικό και τις ανατροπές που επωάζονται, θα είναι πολιτικές. Οι επιτροπές και οι μελέτες είναι η προκάλυψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες στην ίδια συζήτηση ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι τελικά την αναθεώρηση του καταλόγου των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα την καθορίσει η κυβέρνηση και όχι η αρμόδια Επιτροπή που θα χειριστεί το ζήτημα.

Εάν όμως η κυβέρνηση σπεύδει να επεξεργαστεί τις νέες ανατροπές, δε δείχνει την ίδια ετοιμότητα για την αποπληρωμή των κρατικών χρεών προς τα ταμεία ή την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Γιατί, όπως διευκρίνισε χτες ο Σ. Τσιτουρίδης, αυτά θα γίνουν όταν μπορέσει ο κρατικός προϋπολογισμός. Κατά τ' άλλα το υπουργείο ετοιμάζει νομοσχέδιο «σκούπα» μέσα από το οποίο προβλέπεται άλλη μία γενναιόδωρη ρύθμιση χρεών στις επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν τις εισφορές στο ΙΚΑ.

Πτωχοκομεία αντί για θέσεις εργασίας

Κατά τα πρότυπα της πρότασης του ΠΑΣΟΚ περί «Ανασυγκρότησης φθινουσών Περιοχών» το υπουργείο Απασχόλησης επεξεργάζεται ένα νέο «Ταμείο Αλληλεγγύης». Σύμφωνα με τον Σ. Τσιτουρίδη στο ταμείο αυτό θα μπαίνουν νομοί ή περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεργίας (στις σημερινές συνθήκες θα είναι το 20%) ή κλάδοι που φθίνουν, θα έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέτρα και θα επιδοτούνται απολυμένοι πάνω από 50 ετών. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του θα αποφασιστούν μετά από διάλογο με τα κόμματα και τους φορείς. Οι πόροι θα προέλθουν από αναδιάταξη των κοινωνικών πόρων και ειδικότερα εκείνων που δεν είναι ανταποδοτικοί.

Οι επιδοτούμενοι θα υποχρεούνται να παράσχουν κοινωνικές υπηρεσίες π.χ. πυροσβέστες κλπ. Η αποτυχία των λεγόμενων ενεργητικών πολιτικών, η αδυναμία αυτής της πολιτικής να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, παρά τα υψηλά ποσοστά «ανάπτυξης», και μάλιστα όσο πλησιάζουμε στο χρόνο των εκλογών, είναι σίγουρο ότι εξαναγκάζουν την κυβέρνηση να σπεύσει να ανακοινώνει «μέτρα επί μέτρων», να μοιράζει υποσχέσεις. Αλλο τόσο όμως είναι σίγουρο, ότι αυτή η «ανάπτυξη» η προσανατολισμένη αποκλειστικά στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, όχι μόνο δε θα λύνει το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά θα χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τη θέση των εργαζομένων.