Διάγγελμα του συντρόφου Ι. Β. Στάλιν στο λαό
Κυριακή 14 Μάη 2006

Σύντροφοι! Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες!

Εφτασε η μεγάλη μέρα της νίκης επί της Γερμανίας. Η φασιστική Γερμανία γονάτισε μπροστά στον Κόκκινο Στρατό και στα στρατεύματα των συμμάχων μας, αναγνώρισε την ήττα της και παραδόθηκε άνευ όρων.

Στις 7 Μαΐου υπεγράφη στην πόλη Ρέιμς προκαταρκτικό πρωτόκολλο παράδοσης. Στις 8 Μαΐου οι εκπρόσωποι της γερμανικής (ανώτατης) στρατιωτικής διοίκησης, παρουσία εκπροσώπων της Ανώτατης Διοίκησης των συμμαχικών στρατευμάτων και της Ανώτατης Διοίκησης των σοβιετικών στρατευμάτων, υπέγραψαν στο Βερολίνο το τελικό έγγραφο παράδοσης, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία από τις 24.00 στις 8 Μαΐου.

Γνωρίζοντας τη λυκίσια συνήθεια των Γερμανών ιθυνόντων να θεωρούν τις συνθήκες και τις συμφωνίες χαρτιά χωρίς αξία, δεν έχουμε καμιά απόδειξη για να δώσουμε πίστη στα λόγια τους. Ομως, σήμερα, από το πρωί, τα γερμανικά στρατεύματα εκτελώντας τη συμφωνία παράδοσης άρχισαν να δίνουν τα όπλα και μαζικά να παραδίδονται στα στρατεύματά μας. Είναι αλήθεια ότι μία ομάδα γερμανικών στρατευμάτων στην Τσεχοσλοβακία ακόμα αρνούνται την παράδοση. Ομως, ελπίζω ότι ο Κόκκινος Στρατός θα καταφέρει να τους συνεφέρει.

Τώρα με απόλυτη βεβαιότητα μπορούμε να δηλώσουμε πως έφτασε η ιστορική μέρα, της ολοκληρωτικής συντριβής της Γερμανίας, η μέρα της μεγάλης νίκης του λαού μας επί του γερμανικού ιμπεριαλισμού.

Οι μεγάλες θυσίες, που προσφέραμε στο όνομα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας, οι αναρίθμητες στερήσεις και τα βάσανα που πέρασε ο λαός μας στη διάρκεια του πολέμου, η εντατική εργασία στα μετόπισθεν και στο μέτωπο, που θυσιάστηκε στο βωμό της πατρίδας, δεν πήγαν χαμένες και δικαιώθηκαν (στέφθηκαν) με την απόλυτη νίκη κατά του εχθρού. Ο πολύχρονος αγώνας των σλαβικών λαών για την ύπαρξή τους και την ανεξαρτησία τους ολοκληρώθηκε με τη νίκη κατά των Γερμανών κατακτητών και της γερμανικής τυραννίας.

Από εδώ και πέρα πάνω από την Ευρώπη θα κυματίζει η σημαία της ελευθερίας και της ειρήνης μεταξύ των λαών.

Πριν τρία χρόνια ο Χίτλερ δήλωνε σε όλο τον κόσμο ότι έχει σκοπό να διαμελίσει τη Σοβιετική Ενωση και να αποσπάσει απ' αυτήν τον Καύκασο, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, την περιοχή της Βαλτικής και άλλες περιοχές. Αυτός ευθέως δήλωσε: «Θα καταστρέψουμε τη Ρωσία, ώστε αυτή ποτέ στο μέλλον να μην μπορεί να σηκωθεί». Αυτά, πριν τρία χρόνια. Ομως, οι παράλογες ιδέες του Χίτλερ δεν έγινε δυνατό να εκπληρωθούν - η εξέλιξη του πολέμου τις σκόρπισε σαν σκόνη. Στην πραγματικότητα έγινε ακριβώς το αντίθετο απ' αυτό για το οποίο παραληρούσαν οι χιτλερικοί. Η Γερμανία κατατροπώθηκε. Τα γερμανικά στρατεύματα παραδίδονται. Η Σοβιετική Ενωση γιορτάζει τη νίκη, όμως δεν ετοιμάζεται (προτίθεται) ούτε να διαμελίσει, ούτε να καταστρέψει τη Γερμανία.

Σύντροφοι! Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος ολοκληρώθηκε με την απόλυτη δική μας νίκη. Η περίοδος του πολέμου στην Ευρώπη τέλειωσε. Αρχισε η περίοδος της ειρηνικής ανάπτυξης.

Σας συγχαίρω για τη νίκη, αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες!

ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ, ΤΟΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗΤΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ

ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΟ ΜΑΣ, ΤΟΝ ΛΑΟ-ΝΙΚΗΤΗ

ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ, ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΚΑΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ.