ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Προσχεδιασμένη η νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό

Σε εκδήλωση των σωματείων της Ζώνης μίλησε το Σάββατο το στέλεχος του ΠΑΜΕ και υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά της ΝΑΣ

Τρίτη 16 Μάη 2006

Ο Γ. Μαυρίκος, ο Ν. Ξουράφης και ο Γ. Δεληγιάννης στο πάνελ
Η πρωτοποριακή πρωτοβουλία που πήραν τα ταξικά σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, να δέσουν την τέχνη με τους εργάτες, να εμπνεύσουν 80 καλλιτέχνες από τις σκληρές συνθήκες εργασίας και τη δράση αυτού του κομματιού της εργατικής τάξης και να εκθέσουν εκεί τα έργα τους, δε θα μπορούσε να αφήσει απ' έξω την κουβέντα για τα μεγάλα βάσανα και προβλήματα που φορτώνει η αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στους εργαζόμενους και κυρίως για τη διέξοδο από αυτή την κατάσταση.

Σε αυτά τα πλαίσια το περασμένο Σάββατο έγινε στο χώρο της έκθεσης συζήτηση για τη διαρκή επίθεση που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ομιλητής ήταν ο Γιώργος Μαυρίκος, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ και υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ. Μαζί του στο «πάνελ» ήταν ο Νίκος Ξουράφης από τη Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ και ο Γιάννης Δεληγιάννης πρόεδρος της Ενωσης Αμμοβολιστών Πλοίων.

Μεθοδεύουν «διάλογο»-λαιμητόμο

Ο Γ. Μαυρίκος επισήμανε ότι οι λόγοι της επίθεσης στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση είναι ότι από τη μια - βάζοντας το Ασφαλιστικό στη λογική της κερδοφορίας - να θησαυρίσουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές και από την άλλη να ισχυροποιηθεί το εκμεταλλευτικό σύστημα, ενισχύοντας την εκμετάλλευση σε βάρος της εργατικής τάξης. Και ταυτόχρονα να διαμορφώσουν συνθήκες για να περάσει η λογική και η αντίληψη της ανταγωνιστικότητας, θεωρίες που υπηρετούν καθαρά την αστική τάξη και το κεφάλαιο. Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, έχοντας στο πλευρό τους τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και την τακτική συναίνεσης του ΣΥΝ, ψηφίζουν διαδοχικά, από το 1992, μέχρι σήμερα αντιασφαλιστικούς νόμους, ο ένας χειρότερος από τον άλλον, με κοινό παρονομαστή την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αποψη από το χώρο της εκδήλωσης
Τα επιχειρήματα και τα εργαλεία, σημείωσε, που χρησιμοποιούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, είναι τα ίδια. «Το κλειδί γι' αυτούς είναι ο "κοινωνικός διάλογος". Για ποιο λόγο να πάμε σε αυτόν τον διάλογο; Εχουν τις αντιασφαλιστικές αποφάσεις στο τσεπάκι και θέλουν να μας πάνε στο διάλογο για να τις νομιμοποιήσουν. Αποφάσεις που έχουν πάρει μαζί σοσιαλδημοκράτες, νεοφιλελεύθεροι στην ΕΕ, μαζί με τους βιομήχανους. Εκεί πάνε, κάθονται, κουβεντιάζουνε, ψηφίζουν όλοι μαζί και παίρνουνε το "μπιλιετάκι" και έρχονται εδώ και κάνουν πολιτική. Ηταν τυχαία η πρόταση του Γ. Παπανδρέου στο Λαύριο να δοθεί δουλιά στους νέους χωρίς ασφάλιση; Αυτά επιχείρησε να βάλει σε εφαρμογή η κυβέρνηση στη Γαλλία. Γι' αυτό δεν πάμε. Δε θα νομιμοποιούμε αυτό το σικέ παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων, που θα οδηγήσει σε νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις».

Η εργατική τάξη μπορεί και πρέπει να απαντήσει

Ο Γ. Μαυρίκος παρουσίασε το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ για δημόσια δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Κάλεσε εργάτες και υπάλληλους σε καθημερινή συντονισμένη αγωνιστική δράση και επισήμανε πως ευκαιρία να στείλουν το μήνυμά τους αποτελούν και οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, υπερψηφίζοντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια.

Παραβρέθηκαν ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιά και πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, η υποψήφια δήμαρχος Πειραιά και βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, ο υποψήφιος δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος, ο υποψήφιος δήμαρχος Ρέντη Παναγιώτης Γιαννακόπουλος και άλλοι.