ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ
Τουφεκιές... «εφικτών λύσεων»

Αποσπασματικές και με περιεχόμενο μακριά από τις ανάγκες χιλιάδων γιατρών και ασφαλισμένων, οι κινητοποιήσεις που αποφάσισε η πλειοψηφία

Τρίτη 16 Μάη 2006

Αλυτα παραμένουν τα τεράστια προβλήματα των γιατρών του ΙΚΑ, τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και από την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ
Η αγανάκτηση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ έφτασε ως το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και εκδηλώθηκε με αποδοκιμασίες όταν ο Γενικός Γραμματέας των Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Κωστόπουλος κάλεσε τους γιατρούς σε νέο «σύντομο διάλογο» για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Ωστόσο, η πλειοψηφία της Διοίκησης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ - με τη συνδρομή της ΠΑΣΚ - προσανατόλισε για μια ακόμα φορά τους γιατρούς στην «αναζήτηση εφικτών λύσεων», όπως είπε σε ανεβασμένους τόνους ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ Μιχάλης Βλασταράκος. Ετσι και πάλι το συνέδριο της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ (στις 12-13 Μάη) αποφάσισε επαναλαμβανόμενες 24ωρες και 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις όλο τον Ιούνη.

Με σκεπτικό την ευρύτερη δυνατή συνεργασία με τα λαϊκά στρώματα και άλλες πολύμορφες δραστηριότητες που θα συνοδεύονται από μια 48ωρη απεργία μέσα στο Μάη, ήταν η πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών. Η Πανεπιστημονική πρότεινε τη μονιμοποίηση όλων των γιατρών του ΙΚΑ, άμεση ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς το χαράτσι του εργοδότη και την κατάργηση της σύμβασης έργου και του 7% που καθιέρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Σύμφωνα με στοιχεία μιας αναλογιστικής μελέτης, η συνολική δαπάνη για την ασφάλιση 6.300 γιατρών είναι 670 εκατ. ευρώ (485 εκατ. ευρώ για το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ και 185 εκατ. ευρώ για το ΤΣΑΥ). Ετσι το μόνο που άκουσαν απ' το Δ. Κωστόπουλο ήταν ότι σε προσεχές νομοσχέδιο θα περιληφθεί διάταξη για την πρόσληψη μόνιμων γιατρών στο Ιδρυμα.

Χρειάζεται άλλη πολιτική

Ολοκληρωμένη πρόταση παρουσίασε στο συνέδριο ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ: «Η υγεία, είπε, η πρόνοια και η ασφάλιση που όλοι αναγνωρίζουν πως πρόκειται για κοινωνικά αγαθά, έχουν κόστος. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα που θα πρέπει να πουληθεί και να αποδώσει κέρδος. Αυτό το όποιο κόστος θα πρέπει να το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση και με κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι στη λειτουργία του συστήματος Υγείας δεν μπορεί να έχει θέση ο ιδιώτης μικρός ή μεγάλος. Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας θα πρέπει να στηριχτεί στα δημόσια κέντρα Υγείας στα οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί το ΙΚΑ ενταγμένο στο δημόσιο».

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ απλώς δικαιολόγησαν την πολιτική της κυβέρνησης και δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Σ. Σιώκος, πρότεινε τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Υγείας με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου που θα προμηθεύεται πακέτο παροχών απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα...