ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
21χρονος νεκρός στο δεύτερο μεροκάματο

Λίγες ώρες αργότερα και ένας οικοδόμος άφηνε την τελευταία του πνοή στο μεροκάματο

Παρασκευή 19 Μάη 2006

Διπλό φονικό χτες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Η εργατική τάξη πληρώνει και με το αίμα της την κερδοφορία των εργοδοτών...
Νεκρός στο δεύτερο μεροκάματο έπεσε χτες το πρωί νεαρός εργαζόμενος που συμμετείχε σε συνεργείο καθαρισμού της Εγνατίας οδού στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο. Ο 21χρονος εργάτης οδοποιίας ακολουθούσε πεζός πίσω από το μηχάνημα που καθάριζε το διαχωριστικό της οδού και με μια σημαία προειδοποιούσε τους διερχόμενους οδηγούς. Γύρω στις 9 το πρωί κι ενώ το συνεργείο βρισκόταν λίγο πριν τον κόμβο Ιωνίας, ένα ΙΧ που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα προσέκρουσε στο διαχωριστικό στηθαίο, με αποτέλεσμα η οδηγός να χάσει τον έλεγχο και να παρασύρει το νεαρό.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κοινοπραξίας, η οποία ανήκει στην εταιρία «ΔΙΟΝ» με έδρα τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, που έχει ως αντικείμενο δουλιάς τον εκχιονισμό και τον καθαρισμό οδών. Ο άτυχος νεαρός εργάτης μόλις είχε προσληφθεί και οι υπεύθυνοι εργοδότες δεν έπρεπε να του αναθέσουν αυτή την επικίνδυνη δουλιά, αφού δεν είχε καμία σχετική εμπειρία. Και το κυριότερο, η κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο του καθαρισμού της Περιφερειακής δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, καθώς δε θα έπρεπε να ακολουθεί ένας πεζός για να προειδοποιεί τους άλλους οδηγούς σ' αυτόν το δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, αλλά ένα όχημα με όλα τα συστήματα «αλάρμ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οδηγός του ΙΧ, που παρέσυρε τον 21χρονο εργάτη, έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα και μιλούσε στο κινητό της. Καθημερινά στα τμήματα αυτά της Εγνατίας όπως και της Περιφερειακής οδού γίνονται ατυχήματα ως αποτέλεσμα σοβαρών παραβάσεων του ΚΟΚ και η αστυνομία εμφανίζεται μόνο αφού συμβεί το τροχαίο...

Εγκλημα και στην Αθήνα

Νεκρός κάτω από συνθήκες που παρέμεναν «εφτασφράγιστο μυστικό» μέχρι αργά το βράδυ από την αστυνομία, έπεσε ένας ακόμα (μετανάστης σύμφωνα με πληροφορίες) εργάτης την ώρα της δουλιάς, σε ανεγειρόμενη εξαώροφη οικοδομή στην περιοχή του Αγ. Ελευθέριου στην Αθήνα. Χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν ο εργάτης σκοτώθηκε από πτώση, ή αν καταπλακώθηκε από κάποιο αντικείμενο, το νέο εργατικό «ατύχημα» συνέβη περίπου στις 12.30 το μεσημέρι.