ΣΕΙΣΜΟΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
«Ξεχάστηκε» η αποκατάσταση...

Ουσιαστικά μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και οικονομικής και κοινωνικής αποκατάστασης ζήτησε μιλώντας χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης

Παρασκευή 19 Μάη 2006

Σημαντικές είναι οι ζημιές που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος στη Ζάκυνθο
Ανεπαρκή είναι τόσο τα κοινωνικά, όσο και τα πολεοδομικά μέτρα της κυβέρνησης για την ανακούφιση των κατοίκων της Ζακύνθου, από τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι σεισμοί που έπληξαν πριν μερικές βδομάδες το νησί. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις απαντήσεις που έδωσε χτες στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη.

Συγκεκριμένα, παρότι ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος παραδέχτηκε ότι οι κάτοικοι του νησιού έπαθαν οικονομική ζημιά, σε μια κρίσιμη περίοδο, όπως αυτή του Πάσχα, ισχυρίστηκε ότι «λειτούργησε το σύστημα» και ότι «κινήθηκε η πολιτεία», επειδή «έχει ουσιαστικά ανασταλεί η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων στην Εφορία» και επειδή «έχουν σταματήσει για ένα εξάμηνο οι οφειλές προς το Δημόσιο»!..

Παίρνοντας το λόγο ο Π. Κοσιώνης τόνισε ότι δεν είναι μόνο οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις που επλήγησαν, αλλά και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι μικρομαγαζάτορες και οι οικοδόμοι, σημειώνοντας ότι «για την αντιμετώπιση της κατάστασης επιβάλλονται άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων και ανέργων με την καταβολή έκτακτου επιδόματος». Υπενθύμισε μάλιστα ότι και για την Κεφαλονιά και Ιθάκη «δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ», παρά το ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί αποζημιώσεις λόγω της καταστροφής των πυλώνων της ΔΕΗ από την κακοκαιρία, με αποτέλεσμα να μείνουν οι κάτοικοι χωρίς ρεύμα για αρκετές μέρες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε επίσης να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση της Ζακύνθου, όπως, για παράδειγμα, ο δημόσιος επιστημονικός έλεγχος όλων των δημόσιων κτιρίων (σχολείων, νοσοκομείων και άλλων χώρων συγκέντρωσης των κατοίκων) και των άλλων βασικών υποδομών, αλλά και της τήρησης των ειδικών όρων δόμησης που πρέπει να ισχύουν στο νησί. Κατάγγειλε ότι προς την κατεύθυνση αυτή δε λειτούργησε η πολιτεία ούτε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων σεισμών, αναφέροντας χαρακτηριστικά το εξής περιστατικό: «Διαπιστώθηκε στις 19 Απρίλη, στην έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας ότι επιχείρηση έριχνε μπετά για την κατασκευή σχολείου στην περιοχή Λιθάκια, που ευτυχώς τη σταμάτησαν οι κάτοικοι»...