ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο κρούσμα εσωτερικής έντασης
Σάββατο 20 Μάη 2006

Associated Press

Παράλληλα με τις ενδοπαλαιστινιακές διαμάχες, συνεχίζονται και οι συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό για το διαχωριστικό τείχος
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Νέα όξυνση στις σχέσεις «Φατάχ» - «Χαμάς», χτες, όταν κατασχέθηκε μεγάλο ποσό χρημάτων που υψηλόβαθμος αξιωματούχος της δεύτερης προσπάθησε να εισαγάγει στα παλαιστινιακά εδάφη. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της «Χαμάς», Σάμι Αμπού Ζούχρι, εντοπίστηκε στο μεθοριακό φυλάκιο της Ράφα, να φέρει σε κρυφό σημείο επάνω του, 639.000 ευρώ.

Με βάση την παλαιστινιακή νομοθεσία, όποιος εισέρχεται στα παλαιστινιακά εδάφη δηλώνει τα χρήματα που έχει, αν ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ, όπως και την πηγή αλλά και τον προορισμό τους. Ο μεθοριακός σταθμός ελέγχεται από την Προεδρική Φρουρά και ο Πρόεδρος Αμπάς διέταξε τη διενέργεια έρευνας από τη Γενική Εισαγγελία για ποινικό αδίκημα, τονίζοντας ότι είναι «παράνομη η έξωθεν χρηματοδότηση κομμάτων, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί εφόσον τα χρήματα δε δηλώθηκαν».

Η «Χαμάς» διατείνεται ότι τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από δωρητές του εξωτερικού και ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος να φτάσουν στα παλαιστινιακά εδάφη, εξαιτίας του οικονομικού στραγγαλισμού που έχουν επιβάλλει ΗΠΑ - ΕΕ και Ισραήλ. Ο Ζούχρι προερχόταν από το Κατάρ.

Ενοπλοι του νέου σώματος ασφαλείας της «Χαμάς» έσπευσαν στην περιοχή και απειλήθηκαν επεισόδια με την προεδρική φρουρά. Τελικά, ο Ζούχρι έφυγε με άλλους αξιωματούχους ενώ δεν είχε διευκρινιστεί αν η «Χαμάς» μετέφερε τα χρήματα στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως δήλωνε, ή αν κατασχέθηκαν από το Γενικό Εισαγγελέα, όπως ζητούσε ο Αμπάς.

Το επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στη σφοδρή ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε τα ξημερώματα, στην πόλη της Γάζας, μεταξύ αστυνομικών (το σώμα ελέγχεται από τον Αμπάς) και ενόπλων του νέου σώματος της «Χαμάς». Τραυματίστηκαν 4 άτομα. Η κυβέρνηση της «Χαμάς» επέρριψε την ευθύνη σε «αγνώστους», που προκάλεσαν ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.