ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ο Μπλερ στον νέο πρωθυπουργό

Σειρά αιματηρών επιθέσεων τα τελευταία 24ωρα

Τρίτη 23 Μάη 2006

Associated Press

Αλλη μια «περίεργη» επίθεση σε αγορά της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Μέγιστη βία σε συνδυασμό με μια ενωτική εθνική πρωτοβουλία» δεσμεύτηκε να ασκήσει ο νέος Ιρακινός πρωθυπουργός, θέτοντας ως πρώτιστο στόχο «την πάταξη της βίας και της τρομοκρατίας» καθώς «αν συνεχιστεί η δράση ανεξέλεγκτων ενόπλων οποιασδήποτε προέλευσης, τότε ο κίνδυνος εμφυλίου είναι μεγάλος». Ο Νούρι αλ Μάλικι επανέλαβε αυτές τις δηλώσεις, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό, που επισκέφτηκε, χτες, αιφνιδιαστικά τη Βαγδάτη.

Ο Μάλικι συμπλήρωσε ότι «καλώς εχόντων των πραγμάτων, στα τέλη του χρόνου, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα μπορεί να ελέγχεται από τον ιρακινό στρατό και οι ξένες δυνάμεις να αρχίσουν να αποχωρούν». Ο Τόνι Μπλερ, τόσο μετά τη συνάντηση με τον Μάλικι, όσο και μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ταλαμπανί, απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα και μίλησε για «νέα αρχή» μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, παραδεχόμενος ότι η όλη διαδικασία «αποδείχτηκε δυσκολότερη από όσο περιμέναμε».

Σε ανάλογη παραδοχή προχώρησε και ο Πρόεδρος Μπους, καλωσορίζοντας, όπως και Ρωσία, χώρες του Κόλπου, Ιράν και ΕΕ, το σχηματισμό κυβέρνησης. Η νέα κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης το Σάββατο, αν και εκκρεμούν οι θέσεις στα κρίσιμα υπουργεία Αμυνας, Εθνικής Ασφάλειας και Εσωτερικών, που προσωρινώς θα επιβλέπονται από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αφού το ζήτημα των ταγμάτων θανάτου που δρουν στους κόλπους τους έχει αναδειχτεί σε μείζον θέμα.

Μπαράζ επιθέσεων

Παρ' όλα αυτά, το Σάββατο 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σειρά επιθέσεων, με μεγαλύτερη αυτή σε σταθμό λεωφορείου στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι. Την Κυριακή, άλλοι 20 σκοτώθηκαν και 63 τραυματίστηκαν, σε διάφορες πόλεις, με κύριο στόχο ιρακινές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ χτες, ύποπτη βομβιστική επίθεση σε αγορά της σιιτικής Τζαντίντα, στη Βαγδάτη, σκότωσε 3 πολίτες και τραυμάτισε 12, σε διαφορετικές δε επιθέσεις σκοτώθηκαν 6 αστυνομικοί και 1 αξιωματικός τους.