ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προσπάθειες εκτόνωσης της εσωτερικής έντασης
Τετάρτη 24 Μάη 2006

Associated Press

Από μάχες ενόπλων της «Χαμάς» και της «Φατάχ»
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μέχρι τα ξημερώματα, χτες, συνομιλούσαν εκπρόσωποι των «Χαμάς» και «Φατάχ», στην Πόλη της Γάζας, προσπαθώντας να αποκλιμακωθεί η, μεταξύ τους, ένταση και να μην επαναληφθούν τα αιματηρά επεισόδια ανάμεσα σε άνδρες των διαφόρων σωμάτων ασφαλείας που ανήκουν στη μία ή στην άλλη πλευρά. Η συνάντηση έληξε χαρακτηρίζοντας «ύποπτους» όσους προκάλεσαν την αιματηρή ανταλλαγή πυρών, ενώ αποφασίστηκε αύριο, Πέμπτη, να αρχίσει «εθνικός διάλογος».

Ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια υπογράμμιζε ότι «η λέξη "εμφύλιος" δεν υπάρχει στο παλαιστινιακό λεξιλόγιο» εκτιμώντας ότι «θα ξεπεράσουμε και αυτά τα προβλήματα». Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Αμπάς δήλωνε, επίσης, ότι «ο εμφύλιος είναι μια κόκκινη γραμμή που κανείς δε θα ξεπεράσει». Ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης, Φαρούκ αλ Σάρα'α, υποδεχόμενος τον Παλαιστίνιο υπουργό Εσωτερικών απηύθυνε έκκληση ενότητας και δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα βοηθήσει στην εκπαίδευση των Παλαιστινίων αστυνομικών και δημόσιων υπαλλήλων.

Απίθανο χαρακτήρισε το ενδεχόμενο ξεσπάσματος εμφυλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Νταν Χαλούτζ. Ενημερώνοντας, κεκλεισμένων των θυρών, την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, μίλησε «απλώς για αναρχία» και εκτίμησε ότι «η οικονομική ασφυξία ενισχύει τα ακραία στοιχεία». Από την άλλη, ο ισραηλινός στρατός σε εισβολή του στη Ραμάλα, συνέλαβε τον ηγέτη του στρατιωτικού σκέλους της «Τζιχάντ» στη Δυτική Οχθη, Ιμπραχίμ Χαμούντ, τον οποίο καταζητούσε περισσότερα από 8 χρόνια, κατηγορώντας τον ως εγκέφαλο σειράς επιθέσεων.

Τέλος, τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, αναμενόταν η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, στο Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο Μπους «θέλει να μάθει τα ακριβή σχέδια του Ολμέρτ για τη Δυτική Οχθη και τα ισραηλινά σύνορα ενώ θα τον ενθαρρύνει να αρχίσει σοβαρό διάλογο με τον Αμπάς».