ΠΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι σύγχρονες ανάγκες μας σε ρήξη με τον ιμπεριαλισμό

Στο Βόλο μίλησε χτες ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν.Σοφιανός

Παρασκευή 30 Ιούνη 2000

Συνεχίζονται οι πολύμορφες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή. Αύριο Σάββατο, στην πλατεία Ελευθερίας, στον Κορυδαλλό, στις 8.30 μ.μ., θα γίνει εκδήλωση αφιερωμένη στην ειρήνη, με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Σοφιανό. Χτες ο Γραμματέας της ΚΝΕ μίλησε στην παραλία του Βόλου σε εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στον αγώνα για την ειρήνη και άνοιξε τις εκδηλώσεις σε όλη τη Θεσσαλία.

Καταχειροκροτούμενος από τους Κνίτες, τις Κνίτισσες και τους φίλους της Οργάνωσης, που φώναζαν αντιιμπεριαλιστικά - φιλειρηνικά συνθήματα, ανέβηκε στο βήμα ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός. «Κι αυτό το καλοκαίρι - τόνισε - με εκατοντάδες εκδηλώσεις και δραστηριότητες σ' όλη τη χώρα, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ δίνει συνέχεια στη δράση που αναπτύσσουμε με νέους, φέρνει σε πλατιά επαφή με τη νεολαία τις θέσεις, τις προτάσεις, την πολιτική διέξοδο του ΚΚΕ».

Και τόνισε: «Επιδιώκουμε, ενισχύοντας και στηρίζοντας τη νεανική δημιουργία, να προβάλλουμε δυναμικά τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, του αγώνα, για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, παλεύοντας ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Θέλουμε να μιλήσουμε με τους νέους για τις κοινές αγωνίες, για όλα αυτά που αγανακτούν και αγχώνουν, για τα καυτά, δικά μας, προβλήματα που δεν παίζονται από τα media που ελέγχει η ολιγαρχία. Να πούμε τις ειδήσεις που δε λέγονται, τις αλήθειες που κρύβονται».

Στη συνέχεια ο Νίκος Σοφιανός κάλεσε τους νέους και τις νέες να υποψιαστούν γύρω απ' αυτό που παίζεται σαν επικαιρότητα. Για τη στημένη αντιπαράθεση, δηλαδή, κυβέρνησης - Εκκλησίας, «γύρω από ένα αποσπασματικό - δευτερεύον μέτρο, όπως χαρακτηριστικά είπε, όπως είναι η αναγραφή». «Τη στιγμή - υπογράμμισε - που Χριστόδουλος - Σημίτης δείχνουν θρησκευτική ευλάβεια στα αστέρια της ΟΝΕ και από κοινού πανηγυρίζουν για το μεσαίωνα που φέρνει στα κοινωνικά - εργασιακά - μορφωτικά - δικαιώματα των νέων και του λαού μας η ΕΕ και η περιβόητη ενοποίηση. Από τη μια κάλεσμα ευρωπαϊσμού, απ' την άλλη βυζαντινολατρία και στη μέση η βίαιη επίθεση της νέας τάξης στα Βαλκάνια, η άλωση εργασιακών δικαιωμάτων, η αμορφωσιά και οι ψευτοκαταρτίσεις για το μαθητόκοσμο».

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Νίκος Σοφιανός επισήμανε: «Καταγγέλλουμε τη σικέ κόντρα κυβέρνησης - Ιεραρχίας, σεβόμενοι τα όποια θρησκευτικά αισθήματα των νέων. Η σημαία του αγώνα για τη νεολαία δεν είναι ο δικέφαλος αετός του Βυζαντίου. Είναι οι σύγχρονες ανάγκες μας, που απαιτούν να 'ρθουμε σε ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, με τους πολιτικούς εκφραστές της και τους στυλοβάτες της».

Στη συνέχεια υπήρξε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τοπικό ερασιτεχνικό συγκρότημα, ενώ η εκδήλωση πλαισιωνόταν από έκθεση φωτογραφίας για τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Αλλες εκδηλώσεις

- Στο Πασαλιμάνι, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην Παιδεία, όπου θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην πλατεία Ταπητουργείου στο Βύρωνα, στις 8 μ.μ., με θέμα «Νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στο Μαρούσι, στην πλατεία του σταθμού του ΗΣΑΠ, στις 8 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στο Μπραχάμι, στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη, στις 8 μ.μ., με θέμα «Νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στο κολέγιο «Deree», στην οδό Ξενίας στους Αμπελόκηπους, στις 7 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην αντιιμπεριαλιστική πάλη.

- Στην πλατεία Αγ. Δημητρίου, στους Αμπελόκηπους, στις 8 μ.μ., με θέμα «Ειρήνη και αντιιμπεριαλιστική πάλη».

- Στην πλατεία Αγ. Ελεούσας στην Αγ. Βαρβάρα, στις 8 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στον Αγ. Νικόλαο Νίκαιας, στις 8.30 μ.μ., με θέμα την «Ειρήνη».

- Στην Πρόνοια, στο Πέραμα, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στην Παλλήνη, στο μνημείο του Λαμπράκη, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στον αγώνα για την ειρήνη.

- Στην πλατεία Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, στον Κόκκινο Μύλο, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στον Ασπρόπυργο, στην πλατεία Δημαρχείου, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στου Χαριλάου, στη Θεσσαλονίκη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην «Παιδεία».