ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αναβρασμός στα λιμάνια

Συγκεντρώσεις χτες στον Πειραιά από ναυτεργάτες και κατοίκους των Δυτικών Κυκλάδων. Στους Χιώτες σήμερα η σκυτάλη

Παρασκευή 26 Μάη 2006

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των νησιωτών στο ΥΕΝ
Σε αγωνιστικό κλοιό βρέθηκε χτες ο Πειραιάς. Από το πρωί έως το απόγευμα ναυτεργάτες και νησιώτες κάτοικοι των Δυτικών Κυκλάδων, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην αντεργατική, εφοπλιστόδουλη πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Την πολιτική που στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών «χτυπά» με την πλήρη ικανοποίηση των αξιώσεων που προβάλλουν οι εφοπλιστές, όπως η πλήρης εφαρμογή του κανονισμού - έκτρωμα 3577/72 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να αυξάνουν τα κέρδη τους με οδυνηρές συνέπειες για τη ζωή στα νησιά, συνθλίβοντας, ταυτόχρονα, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών. Σήμερα, στις 8 το βράδυ, τη δική τους απάντηση θα δώσουν και οι Χιώτες με συγκέντρωση που διοργανώνει στο λιμάνι του νησιού η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων για τις Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες.

Το πρωί, ναυτεργάτες συγκεντρώθηκαν για δεύτερη φορά αυτή τη βδομάδα στην Ενωση Μηχανικών, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει με πρωτοβουλία των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΣ - ΝΑΤ (Ενωση Συνταξιούχων - ΝΑΤ) και την Επιτροπή Ανέργων. Εκαναν πορεία με κατάληξη την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), όπου απαίτησαν να γίνει Εκτελεστική Επιτροπή, προκειμένου να αποφασιστούν αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την πλειοψηφία της διοίκησης, η οποία ακολουθεί την τακτική του «κοινωνικού εταιρισμού» και της «συνδιαλλαγής» με τους εφοπλιστές. Οπως έχει αποφασιστεί, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν τις επόμενες μέρες.

Συγκέντρωση στο ΥΕΝ

Το απόγευμα το σύνθημα «Υπουργείο νησιωτών κι όχι των εφοπλιστών», ακούστηκε ξανά και ξανά έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από κατοίκους των Δυτικών Κυκλάδων, που συγκεντρώθηκαν εκεί απαιτώντας ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών. Οι κάτοικοι των νησιών Κύθνου, Σίφνου, Σερίφου, Κιμώλου, Μήλου, από τον περασμένο μήνα, βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό, καθώς βιώνουν πλέον την απομόνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κίμωλος δεν έχει πια καθόλου σύνδεση από Πειραιά, ενώ τα υπόλοιπα νησιά έχουν δρομολόγιο από Πειραιά με συμβατικό καράβι μια φορά τη βδομάδα! Το ταχύπλοο που έχει δρομολογηθεί είναι πανάκριβο, ενώ από το Λαύριο τα πλοία «Μύρινα» και «Μακεδών» που αποπλέουν για Δυτικές Κυκλάδες είναι παλιά, υποσυντήρητα και παίρνουν λίγα και μικρά φορτηγά που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Στην κινητοποίηση των νησιωτών από τις Δυτικές Κυκλάδες, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ, ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιά Ι. Μανουσογιαννάκης, ο υποψήφιος δήμαρχος Σερίφου με το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Κίνησης» Κ. Αντωνάκης και ο υποψήφιος νομάρχης Δυτικών Κυκλάδων με τη ΝΑΣ Μ. Μαύρος.

Κρύβουν τη συνενοχή

Κι ενώ η θηλιά σφίγγει για τους νησιώτες, εξαιτίας της πολιτικής τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής κυβέρνησης, οι δήμαρχοι και ο νομάρχης των Δυτικών Κυκλάδων, εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τους νησιώτες από το γεγονός ότι αυτή η πολιτική, που συνδιαμορφώνει και το κόμμα τους, δεν μπορεί να εξασφαλίσει ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Να αποκρύψουν από τους νησιώτες και το διεκδικητικό τους πλαίσιο, ότι μπορεί να δοθεί πράγματι λύση, ότι μπορεί να γίνει εθνικός κεντρικός σχεδιασμός, με τη δημιουργία δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών υπό λαϊκό έλεγχο, με πλοία που θα είναι λαϊκή περιουσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη, κάποιοι από αυτούς απαίτησαν και νέες επιδοτήσεις για τους εφοπλιστές και άλλοι «λάβροι» απαίτησαν γενικώς «λύση εδώ και τώρα». Να σημειωθεί ότι επιδοτήσεις προς τους εφοπλιστές και συμπράξεις του Δημοσίου μαζί τους για την κατασκευή πλοίων, που θα τα πληρώσουν όμως οι εργαζόμενοι, αποφάσισαν οι δήμαρχοι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και στο πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ...