ΠΑΜΕ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΙ
Με ενιαίο μέτωπο κλιμακώνουν τον αγώνα

Κοινή συγκέντρωση και δυναμική κινητοποίηση στη Βουλή χτες, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Σάββατο 27 Μάη 2006

«Φοιτητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά». Με το σύνθημα οδηγό, με τις σημαίες του ΠΑΜΕ και πανό που ξεκαθάριζαν ότι η εργατική τάξη και τα «παιδιά» της δεν κάνουν βήμα πίσω από τη διεκδίκηση Παιδείας στην υπηρεσία των δικών τους συμφερόντων, εργάτες και φοιτητές - σπουδαστές διαδήλωσαν μαχητικά χτες το μεσημέρι. Την ώρα που στη Βουλή ξεκινούσε η συζήτηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση, την ώρα που το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά σφυροκοπιέται από την πολιτική κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, η απάντηση ήχησε δυνατή, ξεκάθαρη στους δρόμους της Αθήνας: «Οχι Παιδεία για λίγους και εκλεκτούς. Αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», «Τέρμα πια στην κοροϊδία, Ενιαία Ανώτατη και Δωρεάν Παιδεία».

Το πανό της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ «φώναζε» ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στην «Παιδεία των πολυεθνικών. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας» στην εκπαίδευση. Φοιτητές και σπουδαστές, που συσπειρώνονται στα Συντονιστικά Αγώνα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καλούσαν με τα πανό τους στην «πάλη για να μην περάσει ο νόμος - πλαίσιο». Παιδιά που είναι λίγο καιρό στην παραγωγή, άλλα που ετοιμάζονται τώρα να δουλέψουν βγήκαν στο δρόμο χέρι χέρι με τους εργαζόμενους που ξέρουν καλά τι θα πει εκμετάλλευση, αλλά και τι θα πει αγώνας διεκδικητικός.

Η κοινή διαδήλωση ξεκίνησε από την Ομόνοια, με κατεύθυνση τη Βουλή. Εξω από τα γραφεία του ΣΕΒ, βροντοφώναξαν «Οχι στου ΣΕΒ την επιλογή, ο νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί», «Εξω οι εταιρίες απ' τις σχολές». Μπροστά από τη Βουλή, έστειλαν το μήνυμα: «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή των μονοπωλίων είναι εντολή», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» και «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη».

Στο δρόμο θα κριθεί το δίκιο

«Μπροστά στην ενιαία στρατηγική των αντιδραστικών δυνάμεων είναι άμεση η ανάγκη έντασης των κοινών αγώνων, η ενίσχυση των δεσμών με τη νεολαία και τους φορείς των εκπαιδευτικών και των γονέων με μέτρα αλληλεγγύης», τόνισε μιλώντας στην αρχή της συγκέντρωσης στην Ομόνοια ο Χρήστος Κατσώτης, εκ μέρους της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ.

Υπογράμμισε, ακόμα, τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής στην Παιδεία, την Υγεία, την εργασία. Ανέδειξε τις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συνδιαμορφώνουν την αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική. Επισήμανε και τις ευθύνες του ΣΥΝ, που στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια «τη συνύπαρξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην Παιδεία».

Κάλεσε σε κοινό αγώνα για «Ενιαία Λαϊκή Παιδεία μέσα από δωρεάν και δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα», «επιστημονική έρευνα στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών» και «συντονισμό του κινήματος της Παιδείας με το ταξικό - εργατικό - λαϊκό κίνημα σε έναν κοινό αγώνα κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία, στην εργασία και στην κοινωνική ζωή».

«Ξέρουμε καλά πως στα δικά μας πρόσωπα, στα δικά μας χέρια, οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες βλέπουν τους αυριανούς φθηνούς και εύκολους στην εκμετάλλευση εργαζόμενους. Γι' αυτό και παλεύουμε σήμερα με το ΠΑΜΕ, με το ταξικό κίνημα, με όλο το λαό», τόνισε στην ομιλία του στη συγκέντρωση ο Θεοδόσης Μπενάτος, από το Συντονιστικό των Πανεπιστημίων. Και πρόσθεσε: «Δε μας κάνει το σημερινό πανεπιστήμιο της αμάθειας, της υποβάθμισης και της ανεργίας, που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χτίσανε τα τελευταία χρόνια με την πολιτική τους. Δεν το υπερασπιζόμαστε! Διεκδικούμε αυτό που σήμερα έχουμε ανάγκη: Δωρεάν σπουδές, σίτιση, στέγαση και συγγράμματα. Κρατικές υποτροφίες. Ολοκληρωμένη γνώση. Πτυχία με αξία. Δουλιά με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ο επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», Γιώργος Μαυρίκος.