Στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ εναποθέτει το ΠΑΣΟΚ τα «δίκαιά μας»
Κυριακή 28 Μάη 2006

Το 1980 ο Α. Παπανδρέου σε υψηλούς τόνους δήλωνε «έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ», «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»... Μόλις την προηγούμενη Τρίτη ο Γ. Παπανδρέου, επίσης σε υψηλούς τόνους, και με αφορμή τη σύγκρουση των «F-16» καλούσε την κυβέρνηση να προχωρήσει «στην άμεση ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης, των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, αλλά και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης» για να «υπερασπιστεί άμεσα τα δίκαιά μας»...

Μέσα σ' αυτές τις δηλώσεις πατέρα και υιού Παπανδρέου, εμπεριέχεται όλος ο πολιτικός χαμαιλεοντισμός του ΠΑΣΟΚ και συγχρόνως αποδεικνύεται ότι η ΠΑΣΟΚική υποκρισία μπορεί και επιδέχεται οποιαδήποτε μετάλλαξη, προκειμένου να εξυπηρετεί τον κεντρικό της στόχο, που δεν είναι άλλος από την παραπλάνηση του ελληνικού λαού. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν έβγαλαν ποτέ την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ, αλλά με την πολιτική που ακολούθησαν και τις συμφωνίες που υπέγραψαν, παραχώρησαν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, τους τοποθέτησαν «διαιτητές» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, φτάνοντας σήμερα στο σημείο από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διά στόματος του Γ. Παπανδρέου, να ζητούν την ενημέρωση - παρέμβαση της λυκοσυμμαχίας, μετά το τραγικό επεισόδιο της Καρπάθου, για την... προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Ανοιξε το δρόμο

Η κεντρική πολιτική γραμμή του ΠΑΣΟΚ είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις με τις ΗΠΑ. Η πολιτική που ακολουθεί με συνέπεια το ΠΑΣΟΚ είναι υποταγμένη στη λογική της εξυπηρέτησης των «ευρωατλαντικών» σχεδιασμών και στην προάσπιση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Το ΠΑΣΟΚ με τις συμφωνίες που υπέγραψε μετέτρεψε το Αιγαίο σε «ΝΑΤΟική θάλασσα» στα πλαίσια της εξυπηρέτησης των νεοταξικών σχεδιασμών και με την πολιτική της υποχωρητικότητας που ακολούθησε απέναντι στην Τουρκία, την οποία ονόμασε «βήμα προς βήμα προσέγγιση», άνοιξε το δρόμο στην ντόπια πλουτοκρατία να διευρύνει τα επιχειρηματικά του σχέδια στην περιοχή.

Το 1997 ένα χρόνο μετά το «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» των Ιμίων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ και των «συμμάχων» της στο ΝΑΤΟ υπέγραψε τη Συμφωνία της Μαδρίτης, που αναγνωρίζει στην Τουρκία «ζωτικά συμφέροντα» στο Αιγαίο, ανοίγοντας το δρόμο για τη συνδιαχείρηση ή ακόμα και τη διχοτόμηση του Αιγαίου. Το 1999, το ΠΑΣΟΚ, με τις «ευλογίες» της ΕΕ, υπέγραψε τη συμφωνία του Ελσίνκι με την οποία η Ελλάδα αποδέχτηκε ότι υπάρχουν και πέρα της υφαλοκρηπίδας «συνοριακές διαφορές» με την Τουρκία, τις οποίες μάλιστα είναι διατεθειμένη να επιδικάσει στο Δικαστήριο της Χάγης. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο συμφωνιών στους κόλπους του ΝΑΤΟ έχουν προσυπογράψει τις ΝΑΤΟικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα μαχητικά αεροσκάφη των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ (συμπεριλαμβανομένων και της Τουρκίας) δεν είναι υποχρεωμένα να αποστέλλουν σχέδια πτήσης όταν κινούνται εντός του FIR Αθηνών, αρκεί να έχουν ενημερώσει το στρατηγείο του ΝΑΤΟ για τις κινήσεις τους.

Εξαπατούν τον ελληνικό λαό

Η τουρκική επιθετικότητα, λοιπόν στηρίζεται και βασίζεται πάνω στις πλάτες του ΝΑΤΟ και στην... ανοχή των Ευρωπαίων εταίρων που νομιμοποιούν αυθαίρετες διεκδικήσεις των Τούρκων. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όταν αναφέρονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάνουν λόγο για «διμερές» πρόβλημα, αλλά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν και από τη θέση της αντιπολίτευσης να εξαπατούν τον ελληνικό λαό εμφανίζοντας τους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές σαν τους παράγοντες που θα διασφαλίσουν τα «δίκαια της χώρας» και θα υποδείξουν στην Τουρκία να τα σεβαστεί...

«Η μόνη μας ελπίδα ήταν και παραμένει η ΕΕ», δήλωσε την προηγούμενη Τετάρτη στο κρατικό ραδιόφωνο ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπαντωνίου, ενώ την ίδια μέρα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος συνέστησε στην Ντ. Μπακογιάννη να προκαλέσει με τους ευρωΝΑΤΟικούς... συμμάχους μια συζήτηση κατά «τη διάρκεια συνεδρίασης ή τουλάχιστον κατά τη διάρκεια γεύματος, για να τους ζητήσει να το λάβουν υπ' όψιν τους (σ.σ. το γεγονός με τη σύγκρουση των αεροσκαφών) και να ασκήσουν και αυτοί την επιρροή τους στην Τουρκία»!

Το ΠΑΣΟΚ, με μπροστάρη τον Γ. Παπανδρέου, και ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί την ίδια με αυτό πολιτική, αποδεχόμενη στην πράξη την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν την καλεί απλά να αποταθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά συγχρόνως την εγκαλεί για «χαμένες ιστορικές ευκαιρίες» ενόψει της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, για καθυστέρηση στην «ενημέρωση» των «συμμάχων» και ζητά να προχωρήσει σ' ένα «νέο Ελσίνκι». Το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά δίνει τη συγκατάθεσή του στην κυβέρνηση και την παροτρύνει να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στην υπαγωγή των Ελληνοτουρκικών στην «επιδιαιτησία» των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού πίσω από τις δήθεν αντιπαραθέσεις τους, φιλοδοξούν να κρατήσουν το λαό στο σκοτάδι, γιατί με την πολιτική που ακολουθούν μπαίνουν ακόμα βαθύτερα σ' ένα παιχνίδι ανταγωνισμών και όξυνσης μεταξύ των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Αυτή την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο ελληνικός λαός πρέπει να την καταδικάσει και να βάλει εμπόδια για να ανατρέψει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ