«ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ»
Βορά στα σχέδια των επιχειρηματιών
Κυριακή 4 Ιούνη 2006

Η κατεδάφιση τριών, από τα συνολικά εφτά, κτιρίων της δισκογραφικής εταιρίας ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ, ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών των δυνάμεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Και οι τρεις αυτές δυνάμεις προώθησαν - στον ένα ή άλλο βαθμό - την καταστροφή ενός ακόμη ελεύθερου χώρου, αφού, μετά την κατεδάφιση των κτιρίων, επίκειται η τσιμεντοποίηση του χώρου, από τον φερόμενο ιδιοκτήτη Μ. Μάτσα, της εταιρίας «ΜΑΡΜΙΝ ΑΕ».

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και οι δυνάμεις των ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Κομμουνιστικής Ανανέωσης και Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών που τη στηρίζουν, με υποψήφιο δήμαρχο τον Σπύρο Χαλβατζή, βρέθηκαν στον αντίποδα αυτής της πολιτικής. Τελευταία ενέργεια είναι η κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ, στη Βουλή, για το θέμα.

Το ιστορικό της κατεδάφισης, σε συνδυασμό με την προωθούμενη τσιμεντοποίηση, είναι ενδεικτικό της πολιτικής για τους ελεύθερους χώρους, που ακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ) σε αγαστή συνεργασία με τις διοικήσεις του δήμου. Πρόκειται για άνευ όρων παράδοση των ελεύθερων χώρων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ο χώρος, που βρίσκεται στην περιοχή του Προμπονά, συνολικής έκτασης 50 στρεμμάτων, εντάχτηκε στο σχέδιο πόλης, με απόφαση της διοίκησης του Δήμου Αθήνας. Νωρίτερα, οι εταιρίες «ΜΑΡΜΙΝ ΑΕ» και «ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ», ιδιοκτήτριες μέρους της συνολικής έκτασης, είχαν προτείνει στη διοίκηση του δήμου την ένταξη του χώρου στο σχέδιο πόλης και τη μετατροπή του από «Βιοτεχνικό Πάρκο» (ΒΙΟΠΑ) που ήταν (σ.σ.: ελεύθερος χώρος), σε «ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση» (σ.σ.: ένταξη στο σχέδιο πόλης και δυνατότητα τσιμεντοποίησης του μισού χώρου).


Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έβαλε το δικό της «λιθαράκι». Με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, του υπουργείου Πολιτισμού, κήρυξε διατηρητέο μόνο ένα από τα συνολικά εφτά κτίρια (το κεντρικό). Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε διάπλατα το δρόμο της τσιμεντοποίησης του χώρου. Δρόμο, που διάβηκε η διοίκηση του δήμου, προωθώντας τα σχέδια των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ετσι, η Πολεοδομία του Δήμου Αθήνας, χωρίς να κωλυσιεργήσει, έδωσε άδεια κατεδάφισης, την οποία άμεσα υλοποίησαν οι μπουλντόζες της εταιρίας.

Σε όλη αυτήν τη διαδικασία, που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή ενός ακόμη χώρου, συναίνεσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΝ, παρά τη φιλολογία του, όταν συζητήθηκε το θέμα στην Επιτροπή Σχεδίου Πόλης του Δήμου Αθήνας, μέσω της εκπροσώπου του, υπερψήφισε την ένταξη του χώρου στο Σχέδιο Πόλης, ως «ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση».

Τα όσα έγιναν στο χώρο της ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ είναι ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου, με τον οποίο προωθείται η παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο, όλο και περισσότερων ελεύθερων χώρων της πρωτεύουσας. Αντίστοιχα, πριν από μερικά χρόνια, το κτήμα ΘΩΝ, με την αγαστή συνεργασία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της διοίκησης του Δήμου Αθήνας (ΝΔ), παραδόθηκε βορά στον μεγαλοεπιχειρηματία Μπ. Βωβό.

Απέναντι στη λογική της εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων, το ξεπούλημα του περιβάλλοντος γενικότερα στους ιδιώτες, έχει σταθεί όλα αυτά τα χρόνια η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Αγωνίζεται για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής και εργασίας των λαϊκών στρωμάτων, σε μια πόλη, με το λιγότερο πράσινο ανά τετραγωνικό μέτρο. Οπως κάνει και αυτήν τη βδομάδα, μαζί με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και τις άλλες αγωνιστικές δημοτικές Κινήσεις, ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος...




Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ