ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Κυριακή 4 Ιούνη 2006

Πασχάλης Κωστούδης
Φωτ.2

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΟΓΛΟΥ και του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ, στελεχών του ΚΚΕ στην ΚΟ Γερμανίας, πρόσφεραν στο ΚΚΕ η ΚΟΒ Ντόρμουντ 40 ευρώ, η ΚΟΒ Γκίτερσλο 275 ευρώ, η ΚΟΒ Χάγκεν 60 ευρώ, η ΚΟΒ Φέλμπερτ 80 ευρώ, η ΚΟΒ Κρέφαλντ και ο Ηλίας και η Μαρίκα Σιδηροπούλου 200 ευρώ.

* **

Φωτ.

Στη μνήμη του πατέρα μου ΒΑΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ προσφέρω στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» 50 ευρώ.

Μάχη Γεωργίου-Κορωναίου

* * *

Φωτ.

Στις 10 Ιούνη στις 9.00 π.μ. στον Αγιο Διονύση Δράπανου Αργοστολίου θα γίνει το μνημόσυνο της αγαπημένης μητέρας μας και γιαγιάς ΝΙΚΗΣ Αντζουλάτου-ΑΝΝΙΝΟΥ, χήρας Αγγέλου. Γεννήθηκε στον Ασπρογέρακα Κεφαλονιάς το 1919 και «έφυγε» για πάντα από κοντά μας στις 3 Μάη 2006. Αγωνίστηκε για την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας και την πανανθρώπινη ειρήνη και ευημερία.

Η φωτεινή σκέψη της και η οξεία κριτική της ώστε να αποφεύγουμε τα λάθη της καθημερινότητας, μας συντροφεύει. Τα λόγια της και «πιστεύω» της είναι ότι το μέλλον ανήκει σ' αυτούς που αγωνίζονται και οραματίζονται ευτυχισμένη ανθρωπότητα.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 100 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Δημήτρης Αγγελής
Τα παιδιά της Μαρία και Μερόπη Αννίνου

Διονύσης Κολαΐτης

Τα εγγόνια της Αρης, Βερόνικα, Σοφία

* * *

Φωτ.

Την 1η Ιούνη συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από το θάνατο του ΘΩΜΑ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑ, μέλους του ΚΚΕ από το 1942. Γεννήθηκε το 1923 στη Ραψάνη. Λοχαγός-σαμποτέρ του ΕΛΑΣ, στην Κατοχή, το 1943 πήρε μέρος στην ανατίναξη της γερμανικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη, με διοικητή τον Αντώνη Βρατσιάνο. Επίσης πήρε μέρος στις μάχες της Αθήνας τον Δεκέμβρη 1944.

Μετά την Απελευθέρωση, διωκόμενος, κατέφυγε στον ΔΣΕ. Πολέμησε στο Γράμμο και στο Βίτσι ως Λοχαγός και τραυματίστηκε επανειλημμένα.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, εργάστηκε στις οικοδομές, παντρεύτηκε και δημιούργησε οικογένεια.

Το 1954 πήγε με ομάδα ΚΟΜΣΟΜΟΛων στη στέπα, εργάστηκε εκεί και βραβεύτηκε για τη δουλιά του.

Επαναπατρίστηκε το 1977 με την οικογένειά του και εργαζόταν στο Δήμο Λάρισας.

Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στο ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Σταυρούλα Μπατζιόλα, η κόρη του Αρετή Παπαδοπούλου και τα εγγόνια του Βασίλης και Ελισάβετ προσφέρουν 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας.

* * *

Στη μνήμη του ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΠΝΙΑ από τη Σέκλιζα Καρδίτσας, ο Πέτρος Τεπερίδης και η Ευαγγελία Πράππα προσφέρουν 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παλαμά Καρδίτσας.

Ηλίας Παπαδημητρίου
* * *

Φωτ.

Ο ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΔΗΣ γεννήθηκε το 1925 στα Βρυσικά Διδυμοτείχου. ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή και Ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, από όπου επαναπατρίστηκε το 1992.

Πέθανε στις 2 Ιούνη 1996.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Ευγενία και τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ 30 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 30 του περασμένου Μάη συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΓΕΛΗ από το Ζέλε Αταλάντης, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η Χρυσούλα και ο Γιώργος Πολυμερίδης προσφέρουν στο ΚΚΕ 20 ευρώ.

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗ, ο οποίος πέθανε πριν από ένα χρόνο, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης με σημαντική προσφορά στα πολιτιστικά του Κιλκίς. Και στη μνήμη της ΣΟΦΙΑΣ ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ η οποία πέθανε πριν από 2 χρόνια, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, οι κόρες τους Σούλα και Σίτζα και οι αδελφές του Νίκου, Γαλάτεια και Μαρία, πρόσφεραν 120 ευρώ στη ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατο του κομμουνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΤΣΑΡΙΔΗ, ο οποίος έμεινε πιστός στα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του, στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Νεϊγύ Πατησίων.

Ευτέρπη Κουτσαρίδου

* * *

Φωτ.

Τη μέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς 2006, «έφυγε» σε ηλικία 79 χρόνων ο ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, από την Πτολεμαΐδα, σεμνός και αταλάντευτος αγωνιστής για τα ιδανικά του Κόμματός του ως το τέλος της ζωής του.

Μικρός ορφάνεψε από πατέρα, ο οποίος ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και σκοτώθηκε στη διάρκεια της Κατοχής.

ΕΠΟΝίτης και μέλος του ΚΚΕ ο Νίκος Τριανταφυλλίδης αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας και τα ιδανικά του σοσιαλισμού, χωρίς διακοπή. Στη διάρκεια της εφτάχρονης δικτατορίας εξορίστηκε στο Λακκί της Λέρου.

Θωμάς Μπατζιόλας
Στις κρίσιμες περιόδους της ιστορίας του ΚΚΕ (1968 και 1991), αταλάντευτα έδωσε τη μάχη για την υπεράσπιση των αρχών του Κόμματος. Ηταν αντιπρόσωπος στο 10ο και στο κρίσιμο 13ο Συνέδριο.

Μετά τη μεταπολίτευση πρωτοστάτησε στην ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων στο νομό Κοζάνης. Υπήρξε Γραμματέας της ΝΕ Κοζάνης από το 1974 ως το 1978 και μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας. Λίγα χρόνια πριν από το θάνατό του ήταν μέλος της ΝΕ Κοζάνης.

Ως το τέλος της ζωής του διακινούσε ακούραστα τον «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη του σύντροφοί του από την Πτολεμαΐδα πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΑΕ Εορδαίας, 165 ευρώ.

* * *

Ο Αλέκος Μπεράτης από το Φύλλο Καρδίτσας πρόσφερε στη ΝΕ Καρδίτσας 50 ευρώ στη μνήμη του πατέρα του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΡΑΤΗ και των αδελφών του ΒΑΓΓΕΛΗ και ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΜΠΕΡΑΤΗ.

Ο Γιάννης Μπεράτης πέθανε το 1952 από τα βασανιστήρια και τις στερήσεις που του επέβαλε η παράταξη των «νικητών» και από την πίκρα για το χαμό των δυο γιων του.

Ο Βαγγέλης Μπεράτης δολοφονήθηκε στις 8 Μάη 1945 από παρακρατικούς τρομοκράτες του χωριού του, με την κατηγορία ότι υπηρέτησε στην Πολιτοφυλακή και ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ.

Ο Μιλτιάδης Μπεράτης, μαχητής του ΔΣΕ, υπηρετούσε στο Ιππικό του Γαζή. Επεσε πολεμώντας για τη δημοκρατία και την ειρήνη.

Σοφία Τσαουσίδου
* * *

Με οδύνη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΟΓΛΟΥ, Γραμματέα της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ. Πληροφορηθήκαμε επίσης τον ξαφνικό θάνατο του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΦΕΙΑΔΗ από το Ράινζιγκ της Γερμανίας.

Εκφράζουμε στις οικογένειές τους τα πιο θερμά συλλυπητήριά μας και αντί για λουλούδια στον τάφο τους προσφέρουμε 200 ευρώ στην ΚΟ Γερμανίας της οποίας ήταν μέλη.

Απόστολος, Χρήστος και Κούλα Λιούτα

Αρναία Χαλκιδικής

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 7 χρόνια από το θάνατο στις 19 Νοέμβρη 1999 του ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ. Τόσο οι σύντροφοί του, όσο και η Οργάνωση της ΚΝΕ Λάρισας, αλλά και οι συναγωνιστές του στο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα, τον έχουν πάντα ως φωτεινό παράδειγμα στους αγώνες τους για την υπόθεση του σοσιαλισμού.

Ο Ηλίας Παπαδημητρίου υπήρξε υπόδειγμα κομμουνιστή και πιστής έκφρασης των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών. Ο θάνατός του άφησε πολιτικό και ηθικό δυσαναπλήρωτο κενό στην ΚΟ Λάρισας.

Στην άσβεστη μνήμη του η γυναίκα του Ελένη πρόσφερε 150 ευρώ στη ΝΕ Λάρισας.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης αδελφής μου ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΟΣΙΚΙΔΟΥ, οπαδού και ψηφοφόρου του ΚΚΕ, η οποία πέθανε στις 18 Μάη 2006, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας.

Σοφία Ζαχαριάδου

* * *

Στις 19 Μάη 2006 πέθανε ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Σωτ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ από το χωριό Διάβα της Καλαμπάκας, οπαδός του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του ο αδελφός του Γεώργιος Σωτηρίου, προσφέρει 20 ευρώ στη ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, 20 ευρώ στο ΝΣ Τρικάλων της ΚΝΕ και 20 ευρώ στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αξέχαστης συντρόφισσας και φίλης μας ΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑ , η οποία έφυγε πριν από λίγες μέρες από τη ζωή στα 87 χρόνια της, ο Κώστας και η Κούλα Μαραγκουδάκη προσφέραμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανω Αμπελόκηπων, 50 ευρώ.

ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΗΝΑΪΔΗΣ
Η Σούλα αφιέρωσε τη ζωή της, από τα νεανικά χρόνια της, στην κοινωνική δράση. Μετά την ένταξή της στην αθάνατη Εθνική Αντίσταση, στο ΕΑΜ, ΕΑ και σε συνέχεια στο ΚΚΕ, η δράση της πήρε την πρωτοποριακή κατεύθυνση για κοινωνική πρόοδο και σοσιαλισμό. Διώχτηκε από τις ιταλικές και σε συνέχεια τις γερμανικές φασιστικές δυνάμεις με εγκλεισμό της στα στρατόπεδα Λάρισας και Χαϊδαρίου.

Το μεταβαρκιζιανό καθεστώς, για τη δράση της αυτή, την αντάμειψε με τη θανατική καταδίκη από Εκτακτο Στρατοδικείο και τη φυλάκισή της - για χρόνια - στις φασιστικές φυλακές.

Μετά την αποφυλάκισή της αγωνίστηκε από τις γραμμές της ΕΔΑ και - μετά την εφτάχρονη δικτατορία - από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής της πρόσφερε κάθε συμπαράσταση στην αδελφή της Κούλα, που η βαριά αρρώστια της την καθηλώνει στο κρεβάτι.

Θα την θυμόμαστε για πάντα.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΗΝΑΪΔΗ η σύζυγός του Παναγιώτα Μηναΐδου προσφέρει 60 ευρώ στην ΚΟΒ Χαϊδαρίου.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ. Από μικρός εντάχθηκε στο καπνεργατικό κίνημα. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και το ΔΣΕ. Για τους αγώνες του φυλακίστηκε και εξορίστηκε επί σειρά ετών. Στη μνήμη του η κόρη του προσφέρει στη ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ 200 ευρώ.



Νίκος Τσαουσίδης


Βάσος Γεωργίου


Γιώργος Κουτσαρίδης


Νίκος Καραγιώργος


Κώστας Πέτρογλου


Νίκος Τριανταφυλλίδης


Νίκη Αννίνου


ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΣΟΥΛΑ


ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ