ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΕΣΕΝ
Συντονισμένη απάντηση σε εφοπλιστές - κυβέρνηση

Χάλασαν την ησυχία στα «Ποσειδώνια» και μπλόκαραν τα σκάφη στη μαρίνα της Ζέας, για το δικαίωμα στις σπουδές και στη δουλιά

Παρασκευή 9 Ιούνη 2006

Σπουδαστές του ΚΕΣΕΝ πραγματοποιούν εξόρμηση στα «Ποσειδώνια»
Τη δική τους απάντηση στο καθεστώς της σύγχρονης σκλαβιάς που προσπαθεί να διαμορφώσει μέσα και έξω από τα καράβια η αντιλαϊκή, εφοπλιστόδουλη πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατ' εντολή των εφοπλιστών, δίνουν οι ναυτεργάτες, συσπειρωμένοι στις ταξικές δυνάμεις των Ενώσεων των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων. Εντείνοντας τις πολύμορφες αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, διεκδικούν το δικαίωμά τους στο μπάρκο με συγκροτημένα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, που να καλύπτουν τις σημερινές σύγχρονες ανάγκες τους, με διπλώματα από δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση, ισότιμα με τα αντίστοιχα της στεριάς.

Στα «Ποσειδώνια»

Χτες το πρωί, μηχανικοί από το Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), οι οποίοι συνεχίζουν την αποχή από τα μαθήματα και την κατάληψη της σχολής, έκαναν «εισβολή» στη ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια», όπου οι εφοπλιστές «εκθέτουν» τον πλούτο που έχουν συσσωρεύσει από τον ιδρώτα και το αίμα των ναυτεργατών. Οι μηχανικοί, με τις ανακοινώσεις τους και τα συνθήματά τους, κατήγγειλαν ότι στα πλαίσια της αντεργατικής πολιτικής, που υποβαθμίζει ραγδαία και παραδίδει τη Ναυτική Εκπαίδευση και συνολικά την Παιδεία στους ιδιώτες, υπονομεύεται ευθέως το ΚΕΣΕΝ, το οποίο παρουσιάζει εικόνα διάλυσης. Ενώ έχει «σφαχτεί» μέχρι και το 75% των μηχανικών στις εξετάσεις, προκειμένου να τους αναγκάσουν να αναζητήσουν ...διέξοδο στις ιδιωτικές σχολές.

Οπως καταγγέλλεται, ένας από αυτούς που έχει αναλάβει εργολαβικά το ...«έργο» της υπονόμευσης της δημόσιας εκπαίδευσης είναι ο γενικός γραμματέας του ΥΕΝ Ι. Τζωάννος και υπεύθυνος της ναυτικής εκπαίδευσης, ο οποίος, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, δηλώνει την «αναγκαιότητα» να δοθεί έδαφος στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η αγωνιστική παρουσία και αποφασιστικότητα των μηχανικών ανάγκασε τον γραμματέα του ΥΕΝ να καθορίσει συνάντηση μαζί τους σήμερα στις 11 το πρωί. Οι μηχανικοί του ΚΕΣΕΝ, πριν από τη συνάντηση, θα κάνουν έκτακτη Γενική Συνέλευση.

«Χτύπημα» στην εφοπλιστική ασυδοσία

Την ίδια στιγμή που οι μηχανικοί «χαλούσαν» τη ...χλιδάτη ατμόσφαιρα των «Ποσειδωνίων», άνεργοι ναυτεργάτες έδιναν μάχη με την ασύδοτη δράση των πλοιοκτητών των τουριστικών σκαφών αναψυχής. Αφού προσυγκεντρώθηκαν το πρωί στην ΠΕΜΕΝ, στη συνέχεια, μαζί με την επιτροπή που έχουν συγκροτήσει τα ναυτεργατικά σωματεία για τον έλεγχο των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, έκαναν μπλόκο στα σκάφη που βρίσκονται στη μαρίνα Ζέας.

Αν και ο έλεγχος ήταν ενδεικτικός, ωστόσο επιβεβαίωσε τις καταγγελίες ότι στα σκάφη αυτά ακμάζει το «δουλεμπόριο». Ελέγχθηκαν τα σκάφη «LET IT BE», «O PARI», «Lullady II» «THEODORA», «Whispers» και «TRINITY III». Εντοπίστηκαν αλλοδαποί ανασφάλιστοι ναυτεργάτες, οι οποίοι δεν ήταν πουθενά καταγραμμένοι, ενώ ...ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση του Λιμεναρχείου Ζέας. Αρχικά από το Λιμεναρχείο είχε δηλωθεί ότι δεν υπάρχουν σκάφη με ελληνική σημαία στη μαρίνα! Στη συνέχεια, δεν ...έβρισκε τη λίστα του αριθμού του πληρώματος (κρου λιστ) των πλοίων που ελέγχθηκαν... Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, ενώ ήδη με τις καταγγελίες των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έχει παρέμβει εισαγγελέας.

Δε φάνηκε το πλοίο...

Στην ίδια μοίρα με τους ναυτεργάτες βρίσκονται και οι νησιώτες, οι οποίοι κινδυνεύουν με αποκλεισμό εξαιτίας και της πρόσφατης απελευθέρωσης. Με ανακοίνωσή της, η ΚΟΒ Σκοπέλου του ΚΚΕ καταγγέλλει την ακύρωση της προγραμματισμένης σύνδεσης των νησιών των Βόρειων Σποράδων με τη Βόρεια Ελλάδα μέσω Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι η έναρξη των δρομολογίων του ταχύπλοου, που επρόκειτο να γίνει στις 9 Ιούνη, μετατίθεται για τα τέλη του ίδιου μήνα λόγω ζημιάς, όπως ισχυρίζονται οι πλοιοκτήτες.

«Αυτές οι μανούβρες των εφοπλιστών, με τις οποίες κρατούν τα νησιά σε ομηρία, δε θα γίνονταν, αν δεν είχαν την πολιτική κάλυψη τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση και ποιο στην αντιπολίτευση. Μέσα στα πλαίσια της ένωσης των κεφαλαιοκρατών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα κόμματα αυτά υποσχέθηκαν πως με την άρση του καμποτάζ θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός και τα ναύλα θα φτηνύνουν. Δε χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να αποδειχθεί το ακριβώς αντίθετο, και πως επρόκειτο για μια πολιτική απάτη», τονίζει το ΚΚΕ.