ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ

Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων

Παρασκευή 9 Ιούνη 2006

Motion Team

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Να προχωρήσει άμεσα η αποπεράτωση του κτιρίου που θα στεγάσει το Δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης (Παραπληγικών κ.ά.) που για είκοσι χρόνια τώρα παραμένει ένα γιαπί, απαίτησαν χτες το απόγευμα ΑμΕΑ και εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την οποία οργάνωσε το ΠΑΜΕ και η τοπική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη γωνία Αγ. Δημητρίου και 3ης Σεπτεμβρίου, όπου βρίσκεται και το «μνημείο» αυτό της αδιαφορίας, ένας πενταώροφος τσιμεντένιος σκελετός. Οπως τόνισε ο Κοσμάς Αλεξίου, μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας, σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα δε λειτουργεί κανένα Κέντρο Αποκατάστασης, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο στην ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Ανέφερε ότι ο αριθμός των κινητικά αναπήρων, ο οποίος αυξάνει εξαιτίας και των πολλών εργατικών και τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας, καθιστά αναγκαία την ύπαρξη 2.000 κρεβατιών αποκατάστασης, ώστε να βοηθηθούν ουσιαστικά στην ένταξή τους σε όλους τους τομείς της κοινωνίας όλοι οι ανάπηροι. Ωστόσο, πρόσθεσε, το ελληνικό δημόσιο διαθέτει μόνο 200 κρεβάτια, αλλά και αυτά τα ελάχιστα λειτουργούν με ελλείψεις και είναι όλα στην Αθήνα.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων αναπήρων, σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, ο υποψήφιος νομάρχης Γιάννης Ζιώγας, ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ Κώστας Αβραμόπουλος κ.ά.

Με τα αιτήματα των σύγχρονων αναγκών τους

Το μεγάλο πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές έδινε το στίγμα των αιτημάτων τους: «Δημόσια δωρεάν δομές, προσλήψεις θεραπείας και αποκατάστασης». Οι αγωνιστικές δυνάμεις των αναπήρων διεκδικούν: