ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σήμερα με το ΠΑΜΕ σε κάθε πόλη
Πέμπτη 15 Ιούνη 2006

Μέρα πανελλαδικής δράσης για την Κοινωνική Ασφάλιση η σημερινή και οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα βρίσκονται στο πόδι για την επιτυχία των πολύμορφων εκδηλώσεων που διοργανώνει το ΠΑΜΕ. Από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, όλες τις προηγούμενες μέρες, με εξορμήσεις, περιοδείες και άλλες κινητοποιήσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι ήρθαν σε επαφή με το κάλεσμα και το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ, ενημερώθηκαν για τις αντιδραστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης μέσω του «κοινωνικού διαλόγου», στον οποίο συναινούν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Σηματοδοτώντας την αναγκαιότητα η εργατική τάξη να κάνει δικιά της υπόθεση την πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας, τον αγώνα για την απόσυρση του αντιδραστικού νόμου - πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, τη διεκδίκηση δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, η σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, στις 8.30 μ.μ., θα εξελιχθεί σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια σε πορεία προς το υπουργείο Παιδείας.

Αντίστοιχο είναι το πρόγραμμα δράσης των ταξικών δυνάμεων και στη Θεσσαλονίκη, όπου η πανεργατική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ορίστηκε για τις 7.30 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου.

Πλατύ άνοιγμα το πρωί και προσυγκέντρωση γυναικών στο ΣΕΒ

Από το πρωί οι ταξικές δυνάμεις στην Αθήνα προγραμματίζουν ένα πλατύ άνοιγμα στους τόπους δουλιάς, οργανώνοντας εξορμήσεις ενημέρωσης των εργαζομένων για την Κοινωνική Ασφάλιση. Εξορμήσεις θα γίνουν στον Οργανισμό δημοσιογραφικού χάρτου και στο «Μέλλον», στο υποκατάστημα της ΑΤΕ στη Χαρ. Τρικούπη, στα λογιστήρια του «Τιτάνια», της «Χόντος», της «Μεγάλης Βρετανίας», του «Γκρεκοτέλ», στο ΚΔΑ της ΕΛΤΑ, στο ΝΥΜΑ του ΟΤΕ, στα εργαστήρια του ΟΤΕ στην Καλλιθέα, στη «Βόνταφον», στα εργοτάξια του Μετρό σε Αιγάλεω, Βοτανικό, Γεωπονική, Αγ. Σάββα, Πλάτωνος και πλατείας Εσταυρωμένου, στα τσαγκαράδικα σε Καλλιθέα, Νέα Ιωνία και Μπουρνάζι, στην «Ελφον» και την «ΠΥΡΚΑΛ», στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου, στα υποκαταστήματα της ΕΥΔΑΠ σε Φάληρο, Καλλιθέα, Νίκαια, Ρέντη, Μιχαλακοπούλου και στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ σε Περιστέρι, Νήσων Συγγρού, ΔΕΣΜΗΕ, Αριστείδου, Χαλκοκονδύλη, Σολωμού, Μυλέρου, Πειραιώς, Φάληρο, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο.

Στις 7 μ.μ., εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες όλων των κλάδων θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ, απ' όπου θα ξεκινήσουν για την πλατεία Ομονοίας. Κάλεσμα συμμετοχής στην προσυγκέντρωση απευθύνει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Κριτήριο ψήφου στις τοπικές εκλογές

Αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και η στάση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, συνεχίστηκαν και χτες οι εξορμήσεις, πικετοφορίες και κινητοποιήσεις που διοργανώνουν η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και αγωνιστικοί δημοτικοί συνδυασμοί.

Χτες, λοιπόν, στου Γκύζη, δεκάδες ήταν οι κάτοικοι που συμμετείχαν στη μαζική πικετοφορία. Με συνθήματα όπως «Μ' αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και διάλυση» και «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», πραγματοποίησαν πορεία που ξεκίνησε από τη διασταύρωση των οδών Αλεξάνδρας και Γκύζη και κατέληξε στην πλατεία, δίπλα από το Συνδικάτο Οικοδόμων. Εκεί μίλησε η πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Μαρία Τσαγκατάκη, η οποία σημείωσε ότι η νεολαία θα δεχτεί τη μεγαλύτερη επίθεση στα ασφαλιστικά της δικαιώματα.

Επίσης, η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου» πραγματοποίησε πλατιά εξόρμηση στα μαγαζιά και στις συνοικίες της πόλης. Μοιράζοντας προκηρύξεις, καλούσε τους εργαζομένους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό.

Σύσκεψη του Συντονιστικού των ΟΤΑ

Το πρόγραμμα της χτεσινής μέρας έκλεισε η συγκέντρωση - συζήτηση που πραγματοποίησε το απόγευμα με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζομένων η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Στη συζήτηση τονίστηκε η ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης που εξελίσσεται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στο αίτημα των εργαζομένων στους ΟΤΑ για ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) με βάση όχι τον παρωχημένο κανονισμό του ΙΚΑ αλλά τις σύγχρονες ανάγκες τους, η κυβέρνηση απαντά με τους σχεδιασμούς για αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ, έχοντας μάλιστα τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, αφού με τις προτάσεις που προωθεί διευκολύνει την υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, υπογραμμίστηκε, αναδείχτηκε η αναγκαιότητα έντασης της δουλιάς των ταξικών δυνάμεων, ιδιαίτερα στα πρωτοβάθμια σωματεία, με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων και το συντονισμό της δράσης τους.