«Θέα» στους ... ανθρώπους - γάτες
Παρασκευή 16 Ιούνη 2006

Από την ταινία «Οικόπεδα με θέα», του Τζέιμς Φόλεϊ
Ο Τζέιμς Φόλεϊ υπογράφει τη σκηνοθεσία της κοινωνικής ταινίας «Οικόπεδα με θέα», που θα προβληθεί απόψε στη 01.45 από τον ALPHA.

Τέσσερις πωλητές μπλέκονται σε έναν άμετρο ανταγωνισμό, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που υπάρχει, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι πωλήσεις τους. Φέρονται σαν να είναι συμμορία κλεφτών. Το κέρδος είναι πολύ μεγάλο, το ίδιο και η δόξα. Κλέβουν, λένε ψέματα, παίρνουν ο ένας τη θέση του άλλου και στο τέλος εκμηδενίζονται μέσα στον εφιαλτικό ανταγωνισμό... Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο θεατρικό έργο του Ντέιβιντ Μάπετ με τίτλο «Γκλένγκαρι Γκλεν Ρος», το οποίο ο Τζέιμς Φόλεϊ διασκευάζει και καταφέρνει να αποδώσει ένα όμορφο και συγκινητικό φιλμ γύρω από τους αδυσώπητους νόμους του αμερικάνικου ονείρου. Ο σκηνοθέτης σέβεται τη θεατρικότητα του κειμένου, περιορίζει τη δράση σε ελάχιστους χώρους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κάνει φιλμαρισμένο θέατρο. Η ταινία έχει προταθεί για Οσκαρ ερμηνείας Β` αντρικού ρόλου (Αλ Πατσίνο). Παίζουν: Τζακ Λέμον, Αλ Πατσίνο, Εντ Χάρις, Αλαν Αρκιν, Κέβιν Σπέισι, Τζόναθαν Πράις, Αλεκ Μπόλντουιν.

Μια ταινία φαντασίας και τρόμου που βρίσκεται στον αντίποδα των σημερινών προϊόντων του είδους είναι «Οι άνθρωποι γάτες», σε σκηνοθεσία Ζακ Τουρνέρ (παραγωγής 1942).

Στο ζωολογικό Κήπο του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, ο σχεδιαστής πλοίων Ολιβερ Ριντ συναντά τη σχεδιάστρια μόδας Ιρένα Ντουμπρόβνα, που ζωγραφίζει τον μαύρο πάνθηρα μέσα στο κλουβί του. Γνωρίζονται και ο Ολιβερ ακολουθεί την Ιρένα στο διαμέρισμά της εκεί κοντά. Εκείνη του μιλάει για το σέρβικο χωριό, όπου γεννήθηκε και για την παλιά μαύρη μαγεία που ασκούσε η γενιά της και μεταβάλλονταν σε μαύρους πάνθηρες. Η Ιρένα φοβάται ότι στις φλέβες της τρέχει ακόμα το αίμα των ανθρώπων - πανθήρων. Ο Ολιβερ την ερωτεύεται και εκείνη δέχεται να τον παντρευτεί, παρότι αρνείται να του παραδοθεί, γιατί φοβάται ότι με τη σεξουαλική διέγερση θα μεταμορφωθεί σε πάνθηρα και θα τον σκοτώσει. Εκείνος την αντιμετωπίζει με κατανόηση, σαν να είναι άρρωστο παιδί και την πείθει να επισκεφτεί τον ψυχίατρο Δρ. Τζαντ. Παίζουν: Σιμόν Σιμόν, Κεντ Σμιθ, Τομ Κόνγουεϊ, Τζέιν Ράντολφ, Τζακ Χολτ (ΕΤ-1, 24.00).