Τα ... συναινετικά
Παρασκευή 16 Ιούνη 2006

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, πάντως, αναζητεί «συναίνεση», προκειμένου να προωθήσει τις πολιτικές επιλογές της στο χώρο της Παιδείας, όπως είπε χτες ο Ε. Αντώναρος, δεν πρέπει να είναι και ιδιαιτέρως δυσαρεστημένη. Καλά τα πάει...

Μπορεί, βέβαια, να μην έχει τη συναίνεση των ενδιαφερόμενων, δηλαδή των φοιτητών, των μαθητών, των σπουδαστών, των γονιών και των καθηγητών κάθε βαθμίδας, όμως δε φαίνεται να είναι αυτό που την ενδιαφέρει.

Αλλωστε, η σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού σε αυτές τις υποθέσεις - όπως και γενικώς σε όλη την ιστορία των κάθε είδους «μεταρρυθμίσεων» - κάθε άλλο παρά αποτελεί προϋπόθεση για την προώθησή τους.

Οι κυβερνώντες, λοιπόν, έχουν τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις, όπως και αυτή του ΣΕΒ και, φυσικά, όλων των «διαπλεκόμενων», που θέλουν να «επενδύσουν» σε μιαν ακόμη αγορά, όπως αυτή της γνώσης.

Σε πολιτικό επίπεδο, επίσης, δεν είναι λίγο να έχει κανείς την πλήρη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί, βέβαια, αντιπαράθεση του είδους «αποσύρτε το νομοσχέδιο και φέρτε το αργότερα πιο "καλοφτιαγμένο"», όπως αυτή που κάνει το ΠΑΣΟΚ, μόνον ως συμφωνία μπορεί να εκληφθεί.

Είναι και η υπόθεση της αναθεώρησης του Συντάγματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπου η σύμπραξη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη...

Εν ολίγοις ...αυτοί τα βρήκαν. Το θέμα, πλέον, είναι να «τα βρουν μπαστούνια» από τη λαϊκή αντίδραση.

ΤΙ ΩΡΑΙΑ, ΠΟΥ ΤΟ έθεσε, όμως, η Βάσω Παπανδρέου. `Η πουλάμε φθηνά την Εμπορική, ή αγοράσαμε ακριβά τη Φινάνσμπανκ, τόνισε και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση στο ερώτημα.

Δηλαδή, το ενδεχόμενο να πουλιέται φτηνά η Εμπορική Τράπεζα και να πληρώνεται ακριβά η Φινάνσμπανκ δεν εξετάζεται; Ο,τι και να 'γινε, πάντως, οι εργαζόμενοι μόνο ζημιές μετράνε...



Γρηγοριάδης Κώστας