ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Σχέδια για εγκατάσταση πυραύλων σε Πολωνία και Τσεχία
Κυριακή 18 Ιούνη 2006

Associated Press

Πολωνοί αντιιμπεριαλιστές διαδηλωτές ενάντια στην αποστολή στρατιωτών της χώρας, στο Ιράκ
Ο «Πόλεμος των Αστρων», δηλαδή η στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, ήταν η «έμπνευση» του Αμερικανού Προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν το 1983, που περιλάμβανε οπλικά συστήματα που υποτίθεται ότι θα δημιουργούσαν για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μια ασπίδα προστασίας από ενδεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις των Σοβιετικών. Σήμερα, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, με την επικυριαρχία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, το συγκεκριμένο σύστημα μεταφράζεται ως η λεγόμενη «εθνική αντιπυραυλική ασπίδα», η οποία θα... προστατέψει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από «επικίνδυνα κράτη», τρομοκράτες... Πρόκειται για ένα σύστημα εξαιρετικά επικίνδυνο για τη διεθνή ειρήνη που πυροδοτεί νέα όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Εχει ήδη οδηγήσει στην ακύρωση συμφωνιών για τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών, στην αύξηση των πυρηνικών όπλων και στην ενίσχυση της διασποράς τους.

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους κινδύνους από χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα «Δε Νιου Γιορκ Τάιμς» (22/05/2006) αλλά φυσικά μπορεί κανείς να προσθέσει και άλλες χώρες στον κατάλογο. Σήμερα, συνεχίζει το άρθρο, υπάρχουν 9 βάσεις εκτόξευσης πυραύλων στο Φορτ Γκίλι της Αλάσκα και δύο στην αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια που στρέφονται κυρίως ενάντια σε πιθανή απειλή προερχόμενη από τη Βόρεια Κορέα.

Ενισχύοντας το σύστημα αυτό, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την εγκατάσταση 10 βάσεων εκτόξευσης πυραύλων στην Ευρώπη μέχρι το 2011, όπου σχεδιάζεται να τοποθετηθούν τα συστήματα αυτά έτσι ώστε να έχουν στόχο τη διαδρομή των πιθανών ιρανικών πυραύλων που θα έχουν κατεύθυνση την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σημειώνεται ωστόσο ότι το Ιράν δεν έχει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και αρκετοί ειδικοί αναφέρουν πως βρίσκεται μακριά από το να αναπτύξει ένα τέτοιο σύστημα. Παρόλα αυτά το δήθεν επιχείρημα αναπαράγεται από τους ιμπεριαλιστές.

Σε Πολωνία και Τσεχική Δημοκρατία...

Τα τελευταία χρόνια γίνονται έντονες συζητήσεις ώστε να εγκατασταθεί ένα αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Πιθανές χώρες που θα «φιλοξενήσουν» αυτό το σύστημα έχουν αναφερθεί η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία, όμως φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να ανακοινωθούν οι συγκεκριμένες τοποθεσίες. Σε ό,τι αφορά την Πολωνία, ήδη τον περασμένο Νοέμβρη ο πρωθυπουργός Καζιμιέρζ Μαρκίνκιεβιτς ανακοίνωσε ότι οι πολωνικές αρχές στηρίζουν το πρόγραμμα της λεγόμενης αντιπυραυλικής προστασίας, ενώ τον ίδιο μήνα η εφημερίδα «Δε Γκάρντιαν» έγραψε ότι εκπρόσωποι των ΗΠΑ εξετάζουν περιοχές της νότιας Πολωνίας ψάχνοντας το κατάλληλο μέρος να εγκαταστήσουν τα συστήματά τους. Παράλληλα, η πολωνική καθημερινή εφημερίδα «Ρζεσποσπόλιτα» έγραψε στις 23/05/2006 ότι διπλωματικοί απεσταλμένοι των ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφθούν 5-6 πιθανές τοποθεσίες στο βόρειο τμήμα της χώρας κατάλληλες για να εγκατασταθεί αυτό το σύστημα, όπου θα κτιστεί στρατιωτική βάση των ΗΠΑ με εκατοντάδες στρατιώτες. Σύμφωνα πάντα με το άρθρο της εφημερίδας, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Πολωνίας θα λάβουν σχέδια για περισσότερες λεπτομέρειες σε μερικές βδομάδες, ωστόσο το περιεχόμενο αυτών θα είναι μυστικό.

Στα σχέδια αυτά αντιτίθεται ο πολωνικός λαός, ο οποίος με διαμαρτυρίες του έχει αντιδράσει και έχει απαιτήσει την άμεση αποχώρηση των πολωνικών στρατευμάτων από το Ιράκ, όπου με ευθύνη των κυβερνήσεων συνδράμουν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας που από τον περασμένο Δεκέμβρη, με συγκεκριμένη διαμαρτυρία της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος εκφράζει την αντίθεσή του στα σχέδια οικοδόμησης στο έδαφος της χώρας βάσεων εκτόξευσης πυραύλων που προωθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αναφέρει ότι κάτι τέτοιο αποβλέπει στην «ενίσχυση της θέσης των ΗΠΑ στο μιλιταριστικό τομέα, με την εξασφάλιση υπεροχής απ' αυτό το κράτος πάνω σε κάθε ισχυρό αντίπαλο, που παρέχει τη δυνατότητα εξαπόλυσης επίθεσης με την ελαχιστοποίηση των συνεπειών της αντεκδικητικής κρούσης».

Το ΚΚ Πολωνίας κάνει λόγο για ένταση στις διεθνείς σχέσεις αφού οι ΗΠΑ ακολουθούν όλο και πιο επιθετική πολιτική, και δημιουργούν όλο και μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη του πλανήτη με τις διατυπώσεις του «προληπτικού πολέμου» και τον καθορισμό των πολιτικών αντιπάλων τους στο διεθνή στίβο αποκαλώντας τους «κράτη - ληστές».

«Η προσχώρηση της Πολωνίας στο σύστημα της "αντιπυραυλικής ασπίδας" προκαλεί, ωστόσο, την όξυνση των σχέσεων με όλους τους γείτονες και ιδιαίτερα των σχέσεων της Πολωνίας με τη Ρωσία και την αύξηση σ' αυτήν τη χώρα ενός δικαιολογημένου αισθήματος απειλής. Σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης των ΗΠΑ με ένα άλλο ισχυρό κράτος, οι εγκαταστάσεις στο έδαφος της Πολωνίας θα αποτελέσουν ισχυρό στόχο επίθεσης. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα "αντιπυραυλικής ασπίδας" θα συνδέεται, επίσης, με την εγκατάσταση στο έδαφος της Πολωνίας ξένων στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ με τη σύναψη, σ' αυτές τις συνθήκες, μονόπλευρων συμφωνιών που περιορίζουν την κυριαρχία ενός μέρους του εδάφους της χώρας μας, απ' τις οποίες η Πολωνία δε θα μπορούσε να απολυτρωθεί ολόκληρες δεκαετίες...».

Το ΚΚ Πολωνίας αναφέρει ότι οι πολωνικές αρχές φέρονται δουλοπρεπώς προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ και εκφράζει τη διαμαρτυρία του ενάντια στην εγκατάσταση βάσεων εκτόξευσης πυραύλων. «Αγωνιζόμαστε για την ασφάλεια των κατοίκων της χώρας μας και όλης της ανθρωπότητας, ενάντια στην εμπλοκή της Πολωνίας σε καινούριους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς για τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου, όπως συνέβη στην περίπτωση της επιδρομής και της κατοχής του Ιράκ», καταλήγει.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την Τσεχική Δημοκρατία, οι όποιες συζητήσεις για πιθανές τοποθεσίες εγκατάστασης του αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ, έχουν κρατηθεί σε χαμηλούς τόνους, και σε ιδιαίτερη μυστικότητα. Και αυτό εξαιτίας των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα, μιας και τα αστικά πολιτικά κόμματα εξέφρασαν φόβους πως αν προχωρούσαν οι συζητήσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις πιθανές τοποθεσίες, θα επηρεαζόταν αρνητικά το εκλογικό αποτέλεσμα. Και αυτό επειδή είναι γνωστά τα φιλειρηνικά αισθήματα των Τσέχων πολιτών, αλλά και οι θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας Μοραβίας (Τσεχίας) ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην κυριαρχία των ΗΠΑ.

Απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής

Πάντως, σε γενικές γραμμές η εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος στην Ανατολική Ευρώπη θα έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, μια τέτοια εγκατάσταση στην Πολωνία θα σηματοδοτήσει την πρώτη μόνιμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο έδαφος αυτής της χώρας και θα σταθεροποιήσει τις ήδη στενές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Παράλληλα όμως θα μπορούσε να επισύρει την Πολωνία και την Τσεχία στις εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ μιας και από το έδαφός τους θα έχουν τη δυνατότητα εξαπόλυσης επίθεσης. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι η ένταση στις διεθνείς σχέσεις κυρίως με τις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα τη Ρωσία μιας και η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να θεωρηθεί ως απειλή και εναντίον τους. Επίσης, σε περίπτωση μιας οποιασδήποτε ένοπλης σύγκρουσης των ΗΠΑ με κάποια άλλη χώρα, τόσο η Πολωνία όσο και η Τσεχική Δημοκρατία θα αποτελέσουν ισχυρό στόχο επίθεσης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς αυτών των χωρών...


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ