ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Κυριακή 18 Ιούνη 2006

Πάκης Ανθούλης
Φωτ.

Στις 10 Μάη 2006 «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΙΤΖΙΛΑΙΟΣ.

Στη μνήμη του και αντί για 40ήμερο μνημόσυνο, προσφέρουμε στον «Ριζοσπάστη» 300 ευρώ.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

** *

Φωτ.

Στις 13 Μάη 2006 έφυγε από τη ζωή ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΥΡΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1927 στη Συκέα Ελασσόνας από γονείς φτωχούς αγρότες. Εφηβος γνωρίστηκε με την κομμουνιστική ιδεολογία. Το 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και έδρασε στην περιοχή των Αγράφων.

Αργότερα, μετά την Απελευθέρωση και τη Συμφωνία της Βάρκιζας, κυνηγημένος από ΜΑΥδες, κατέφυγε, μαζί με τον αδελφό του, στον Δημοκρατικό Στρατό. Πιάστηκε, φυλακίστηκε στα Τρίκαλα, στο Βόλο και εξορίστηκε στα Γιούρα.

Αφέθηκε ελεύθερος το 1952 και εντάχθηκε στις γραμμές της ΕΔΑ.

Παρά τις συνεχείς διώξεις η χούντα δεν κατόρθωσε να τον συλλάβει.

Μετά τη μεταπολίτευση δούλεψε σκληρά για την ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στην περιοχή της Λάρισας και στήριξε ολόπλευρα το ΚΚΕ στα χρόνια της διάσπασης - 1989-1991. Αταλάντευτα πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης συνέβαλε αποφασιστικά στη λειτουργία και δράση της ΚΟΒ Στεφανόβουνου και του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ.

Εως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στην ιδεολογία του.

Τιμώντας τη μνήμη του προσφέρουμε 170 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγίου Φανουρίου».

Η γυναίκα του Ελένη

Τα παιδιά του Γεωργία, Ηλίας, Γιώργος

Τα μέλη της ΚΟΒ

* * *

Φωτ.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ -Τσιβλικάκης γεννήθηκε το 1927 στο Βαφιοχώρι Κιλκίς.

Βάσος Γεωργίου
Εφυγε από τη ζωή στις 9 Μάη 2006.

Νέος ακολούθησε το δρόμο του αγώνα. Ελαβε μέρος στη μάχη του Κιλκίς, στην τελευταία και αποφασιστικότερη αναμέτρηση των τμημάτων του ΕΛΑΣ με τους δοσίλογους συνεργάτες των κατακτητών.

Το 1946 βγήκε στο βουνό στο Αρχηγείο Κομοτηνής του Δημοκρατικού Στρατού.

Φοίτησε στην 5η σειρά της Σχολής Αξιωματικών του ΔΣΕ και ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Πολέμησε στο Βίτσι.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη δούλεψε σε εργοστάσιο και διακρίθηκε πολλές φορές για την εργατικότητα και τη συνέπεια στη δουλιά.

Επαναπατρίστηκε το 1975 και υπήρξε γραμματέας του Παραρτήματος Ανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του πρόσφεραν 50 ευρώ στο Παράρτημα και οι φίλοι και συμπέθεροί του Τασούλα και Μενέλαος Λαζαρίδης πρόσφεραν άλλα 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 18 Ιούνη, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο της αγαπημένης μας ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΑΡΕΤΙΔΟΥ, μέλους του Συνδικάτου Καπνεργατών.

Στη μνήμη της και για την προσφορά της στους λαϊκούς αγώνες προσφέρουμε 100 ευρώ στην ΚΟΒ Λαχανά.

Ο σύζυγος Αρίσταρχος Μαρετίδης

Τα παιδιά της Ελένη και Χρήστος

Τα εγγόνια της Ανδρονίκη, Γεωργία, Αιμιλία, Αρίσταρχος

* * *

Φωτ.

Στις 6 Ιούλη συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και των μετέπειτα δημοκρατικών αγώνων ΔΗΜΗΤΡΗ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ. Γεννήθηκε το 1924 στον Κότρωνα Λακωνίας. Από τα εφηβικά χρόνια του ενστερνίστηκε τις ιδέες του Κομμουνιστικού Κόμματος και οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ.

Ανδρέας Βαλαχής
Στην Κατοχή υπήρξε δραστήριος ΕΠΟΝίτης, αντάρτης του ΕΛΑΣ και συμμετείχε σε πολλές αποστολές στα βουνά της Πελοποννήσου.

Στα «πέτρινα χρόνια» που ακολούθησαν την Απελευθέρωση πιάστηκε, φυλακίστηκε στην Αίγινα και εξορίστηκε στην Ικαρία, στο Μακρονήσι και στον Αϊ Στράτη.

Στις δεκαετίες του '50 και του '60 συνέχισε την οργανωμένη δράση του στις γειτονιές του Πειραιά, από την παράνομη Οργάνωση του ΚΚΕ.

Το 1967 εξορίστηκε στα Γιούρα από τη χούντα των συνταγματαρχών.

Παρά τις διώξεις δημιούργησε οικογένεια με τη συναγωνίστριά του σε όλες τις δοκιμασίες της ζωής Αλεξάνδρα Βλάσση-Θεοδωρικάκου.

Ο Δημήτρης Θεοδωρικάκος με τη δική του σκέψη και την ανιδιοτελή κοινωνική και πολιτική δράση του και μετά τη μεταπολίτευση, είχε σταθερή αναφορά στις ιδέες και τις αξίες του κομμουνιστικού κινήματος και της Αριστεράς έως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του η σύζυγός του και τα παιδιά του Αργυρώ και Τάκης προσφέρουν 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» και 30 ευρώ στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του αγωνιστή και συγγραφέα ΒΑΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ, ο επίτιμος πρόεδρος του Παραρτήματος Αμαλιάδας της ΠΕΑΕΑ Γιώργης Σπηλιόπουλος προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 100 ευρώ στον «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ Αμαλιάδας. Επίσης 100 ευρώ στην ΚΝΕ στη μνήμη του άξιου τέκνου του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης ΝΤΙΝΟΥ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ, του οποίου το ήθος και η αγωνιστικότητά του αποτελούν παράδειγμα για τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες.

Δημήτρης Θεοδωρικάκος
* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συναγωνιστή, άξιου, προέδρου της ΠΕΑΕΑ ΝΙΚΟΥ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ προσφέρω 100 ευρώ στο ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, 50 ευρώ στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης και 50 ευρώ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ).

Γιώργης Σπηλιόπουλος

Επίτιμος πρόεδρος του Παραρτήματος Αμαλιάδας της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ, προσφέρουμε στη μνήμη του 150 ευρώ στο ΚΚΕ, στο Κόμμα στο οποίο έμεινε πιστός έως το τέλος της ζωής του.

Τα ανίψια του Στέλιος Αγγελίδης

Μαρία Κυπριώτη

* * *

Στις 3 Ιούνη 2006 πέθανε ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Γεωργίου ΚΟΥΡΜΟΥΖΑΣ, από το Ασβεστοχώρι.

Στη μνήμη του ο αδελφός του Ηρακλής, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Πριν από λίγες μέρες άφησε την τελευταία πνοή του ο αντάρτης του ΕΛΑΣ και μαχητής του ΔΣΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ, από τα Αμάραντα Κιλκίς, ο οποίος αγωνίστηκε για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του η κόρη του Σοφία προσφέρει 100 ευρώ στην ΚΟΒ Δοϊράνης.

* * *

Φωτ.

Πέθανε στο Σπήλι Ρεθύμνου στις 19 Μάη 2006 σε ηλικία 84 χρόνων ο αγωνιστής ΝΙΚΟΣ ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ το 1939. Στη μάχη της Κρήτης πρόσφερε πολλές υπηρεσίες στους τραυματίες Ελληνες και συμμάχους στο πρόχειρο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Νίκος Τερζόγλου
Μετά την κατάληψη της Κρήτης μαζί με τον Θ. Μαρκογιαννάκη αποτέλεσαν τον πρώτο αντιστασιακό πυρήνα του ΕΑΜ. Στη συνέχεια ήταν γραμματέας του πυρήνα Σπηλίου του ΚΚΕ και αργότερα μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής. Στην Κατοχή συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση είτε για την Επιμελητεία του Αντάρτη, είτε του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Μετά την ιστορική μάχη των Ποταμών ως υπεύθυνος της ΕΤΑ εφοδίαζε το λημέρι του ΕΛΑΣ στον Αγιο Γεώργιο με τρόφιμα και πολεμοφόδια.

Για την πολύπλευρη πατριωτική δράση του, μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε και εξορίστηκε στο κολαστήριο της Μακρονήσου στη Γ΄ ΕΤΟ από το καλοκαίρι του 1947 έως το Φλεβάρη του 1950, όπου και έζησε όλη τη φρίκη του.

Η χούντα των συνταγματαρχών του 1967 συνέλαβε τον δημοκράτη αγωνιστή και τον έκλεισε στο στρατόπεδο του Αγίου Παύλου Χανίων.

Πιστός και αμετακίνητος στα ιδανικά του έως το τέλος της ζωής του, ως δραστήριο μέλος του ΚΚΕ, της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΚΑΜ, αγωνιζόταν για την ειρήνη, το δίκαιο και τη δημοκρατία, στο Σπήλι, όπου τον αποχαιρέτησαν οι συγγενείς, οι φίλοι και οι σύντροφοί του.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στη σορό του οι γιοι του Χαράλαμπος και Ηλίας πρόσφεραν, μέσω ΝΕ Ρεθύμνου, 200 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Στις 25 Ιούνη θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνό του στο Σπήλι.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 5 χρόνια από το θάνατο του ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΧΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και για τρεις τετραετίες Δημάρχου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας. Γεννήθηκε το 1921 στο Εγγλεζονήσι Μικράς Ασίας. Ενα χρόνο αργότερα με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Νέα Ιωνία.

Το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ και του ανατέθηκε κομματική δουλιά στο στρατό. Πιάστηκε το 1946. Βασανίστηκε, τον πέταξαν από παράθυρο της Ασφάλειας, και σοβαρά τραυματισμένο τον μετέφεραν με φορείο στις φυλακές της Λάρισας. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε για πολλά χρόνια.

Θανάσης Παπαθανασίου
Οταν αφέθηκε ελεύθερος εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος Νέας Ιωνίας. Η κοινωνική και πολιτική δράση του διακόπηκε από τη χούντα το 1967. Καθαιρέθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, πιάστηκε, εξορίστηκε στα Γιούρα και σε συνέχεια στη Λέρο.

Μετά τη μεταπολίτευση, ο λαός της Νέας Ιωνίας τον τίμησε με την ψήφο του και τον εξέλεξε δημοτικό σύμβουλο το 1975 και από το 1978 έως το 1990 δήμαρχο της πόλης.

Στη μνήμη του η συντρόφισσα της ζωής του Αννα προσφέρει 250 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας.

* * *

Φωτ.

Στις 6 Ιούνη 2006 στο Εσσεν Γερμανίας έγινε η κηδεία του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΡΟΥ. Υπήρξε αγωνιστής έως το τέλος της ζωής του, στάθηκε δίπλα στο ΚΚΕ και αγωνίστηκε για τα ιδανικά του.

Στη μνήμη του ο φίλος και συναγωνιστής του Ιωσήφ Τσικρικάς πρόσφερε στο ΚΚΕ 20 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αλμυρού.

* * *

φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος χωρίς τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

Παρά το πέρασμα του χρόνου η μνήμη του παραμένει άσβεστη.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 500 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Βότση Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης.

Η συντρόφισσά του στη ζωή και τον αγώνα, Πελαγία.

Τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Το ετήσιο μνημόσυνο θα γίνει την Κυριακή 25 Ιούνη, ώρα 10.30 στην εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα Καλαμαριάς.

* * *

Φωτ.

Εκλεισαν 3 χρόνια στις 16 Ιούνη από τότε που «χάσαμε» τον αγαπημένο μας ΠΑΚΗ ΑΝΘΟΥΛΗ, οδοντίατρο, από τα Λαγκάδια Αρκαδίας. Χρόνια αβάσταχτου πόνου για όλη την οικογένειά του. Τη γυναίκα του Βούλα, τα αδέλφια και τα ανίψια του. Πώς να το πιστέψουμε ότι έτσι αναπάντεχα έφυγε, χτυπημένος, σαν από κεραυνό. Ηταν λεβέντης και ωραίος. Στητός σαν άγαλμα. Γαλουχημένος από έφηβος με τα ωραία ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης, στην οποία συμμετείχε από διάφορα πόστα. ΕΠΟΝ, Πολιτοφυλακή και μέλος του ΚΚΕ από το 1944, δεν έπαψε να αγωνίζεται έως το τέλος της ζωής του, ανυποχώρητα και να τιμά το Κόμμα του, από διάφορες θέσεις που του ανατέθηκαν.

Στέφανος Βιτζιλαίος
Θα τον θυμόμαστε σε όλη τη ζωή μας με αγάπη.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου, η γυναίκα του Βούλα 200 ευρώ, η αδελφή του Λιλίκα Ανθούλη-Βασιλάκη 100 ευρώ.

* * *

φωτ.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του αγαπημένου μας ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ, στη μνήμη του συζύγου, πατέρα και παππού, η οικογένεια προσφέρει 150 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Πεύκων Θεσσαλονίκης.



Νικόλαος Γέρου


Ντίνος Μακρόπουλος


Λουλούδης Νίκος


Νίκος Βασιλειάδης