ΒΟΛΙΒΙΑ
Με το βλέμμα στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση
Τρίτη 20 Ιούνη 2006

Associated Press

Ο βολιβιανός λαός διεκδικεί να βαθύνουν οι αλλαγές και στηρίζει τη νέα κυβέρνηση με τον Μοράλες
ΛΑ ΠΑΣ.-

Η καταπολέμηση της φτώχειας, στη φτωχή χώρα της Νότιας Αμερικής, είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης του Εβο Μοράλες, μετά το πρόγραμμα εθνικοποίησης των φυσικών πόρων και της αναδιανομής γης.

Το οικονομικό πρόγραμμα του σχεδίου για τη σταδιακή καταπολέμηση της φτώχειας ανακοινώθηκε το Σάββατο από τον υπουργό Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, Κάρλος Βιγιέκας, που ανακοίνωσε συνάμα την επένδυση περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα προγράμματα υποδομής και εργασίας με πρώτο στόχο τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας την πρώτη πενταετία. Τα χρήματα που θα επενδυθούν θα προέλθουν κυρίως από τα κέρδη των προσφάτως εθνικοποιημένων φυσικών πόρων και κυρίως του φυσικού αερίου καθώς και από διεθνή δανεισμό και ξένες επενδύσεις.

Η ταχύτητα με την οποία προωθούνται οι ριζικές αλλαγές στη Βολιβία, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην εγχώρια ολιγαρχία, και την πολιτική και την οικονομική. Οι αντιδράσεις των μεγαλοκτημόνων και οι παραστρατιωτικές ομάδες που συστήνουν, είναι χαρακτηριστικό του πολέμου που μαίνεται εντός της Βολιβίας. Γεγονός που έφερε και ως παράδειγμα ο ίδιος ο Μοράλες και ο αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους με αφορμή το δημοψήφισμα και την εκλογική διαδικασία για τη Σύσταση της Συνταγματικής Συνέλευσης, στις 2 Ιούλη. Η Συντακτική Συνέλευση θα αποτελέσει το κύριο όργανο προώθησης και θέσπισης των ριζικών αλλαγών που ήδη προωθούνται.