ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σύγχυση, σποραδικές επιθέσεις και ισραηλινές «έρευνες»
Παρασκευή 23 Ιούνη 2006

Associated Press

Από την προχτεσινή περίεργη επίθεση στο Σαντρ Σίτι στα περίχωρα της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σύγχυση συνεχίζει να επικρατεί σχετικά με τη μαζική απαγωγή εργαζομένων από εγκαταστάσεις του υπουργείου Βιομηχανίας, στο Τάζι, την Τετάρτη. Η ιρακινή αστυνομία υποστηρίζει ότι απήχθησαν περισσότεροι από 85 και ότι χτες, μετά από επιδρομή σε αγρόκτημα, απελευθέρωσε 17. Την πληροφορία για το αγρόκτημα φέρεται να την έλαβε από έναν εργαζόμενο που γλίτωσε, «επειδή δήλωσε σουνίτης», κάτι που παραπέμπει σε ενδο-κοινοτικά θρησκευτικά κίνητρα. Διαφορετική είναι η εκδοχή του υπουργείου, που υποστηρίζει ότι απήχθησαν 64 εργαζόμενοι, εκτελέστηκαν 2, απελευθερώθηκαν 30 και κρατούνται ακόμη 15.

Κατά τ' άλλα, ανακοινώθηκε ότι επικράτησε «σχετική ηρεμία» στη Βαγδάτη με 2 επιθέσεις, 2 νεκρούς και 25 τραυματίες, κυρίως πολίτες σε υπαίθριες αγορές. Αλλοι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας, όπως και 4 Αμερικανοί στρατιώτες στην επαρχία Ανμπάρ. Τέλος, στη Μοσούλη, 3 πολίτες δολοφονήθηκαν, χτες, αυξάνοντας τον αριθμό των δολοφονημένων πολιτών, χωρίς προφανή λόγο, μέσα στη βδομάδα σε 25. Οι αρχές εξέταζαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για συμμορίες.

Ισραηλινή «ανάμειξη»

Ερευνες διεξάγει η ισραηλινή αστυνομία μετά το δημοσίευμα της «Χααρέτζ», σύμφωνα με το οποίο Ισραηλινός επιχειρηματίας εγκαταστημένος στις ΗΠΑ σε συνεργασία με την ελβετική επιχείρηση «Kodo», που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ, παρέχουν τεχνολογικό εξοπλισμό ασφαλείας καθώς και σχετική εκπαίδευση στους Κούρδους του Ιράκ. Τον περασμένο Δεκέμβρη, η «Γιεντότ Αχρονότ» είχε γράψει ότι ισραηλινές εταιρίες λειτουργούν μισθοφορικά για λογαριασμό των Κούρδων και συχνά εμπλέκονται και σε μάχες κατά κατοχικών. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει απαγορεύσει κάθε εμπορική δραστηριότητα στο Ιράκ, αλλά, όπως χαρακτηριστικά λέει, «δεν μπορεί να επέμβει στην ιδιωτική πρωτοβουλία».