Η απάτη
Κυριακή 25 Ιούνη 2006

Γρηγοριάδης Κώστας

Οτι η πολιτική απάτη είναι συνυφασμένη με το ΠΑΣΟΚ, το ξέρουν και οι πέτρες. Εκείνο, όμως, που δε θα μπορούσε να βάλει ανθρώπου νους, είναι ότι τα στελέχη του θα τολμούσαν να κάνουν δηλώσεις, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το φόρο εισοδήματος που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι το 2005. Οχι ότι οι φόροι αυτοί δεν ήταν υπέρογκοι για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Το αντίθετο, μάλιστα. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, το 2005, πλήρωσαν πολύ μεγαλύτερους φόρους από την προηγούμενη χρονιά, ενώ την ίδια στιγμή οι μεγαλοκαρχαρίες του συστήματος, οι διάφορες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές, για μεγαλύτερα από πριν κέρδη, πλήρωσαν λιγότερους φόρους.

Ολα αυτά, λοιπόν, ωραία και καλά, μόνο που οι φόροι που πληρώσαμε το 2005, ήταν για τα εισοδήματα του 2004. Και τον τρόπο που φορολογήθηκαν τα εισοδήματα του 2004, τον καθόρισε η κυβέρνηση Σημίτη το 2003. Εκείνη προγραμμάτισε την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των οικονομικά ασθενέστερων. Εκείνη σχεδίασε τις ακόμα μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο. Και η ΝΔ, που συνεχίζει ακριβώς την ίδια πολιτική, δεν άλλαξε στο παραμικρό τις ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ. Ισα ίσα. Τις έκανε ακόμα χειρότερες.

Ετσι, μπορεί να είναι σωστά αυτά που λένε τις τελευταίες μέρες οι άνθρωποι του Γ. Παπανδρέου, μόνο που, πρώτον, αναφέρονται στα έργα των δικών τους κυβερνήσεων, δεύτερον, η αλχημεία που κάνουν αποδεικνύει το πόσο πολύ περιφρονούν και υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου.

Τ' είχες Γιάννη, τ' είχα πάντα...