Δύο αιώνες ελληνικής γλυπτικής
Τετάρτη 28 Ιούνη 2006

Εργο του Χρ. Καπράλου
Εκατόν πενήντα έργα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, που καλύπτουν δύο αιώνες της ελληνικής γλυπτικής, παρουσιάζονται πλέον μόνιμα στους χώρους της Εθνικής Γλυπτοθήκης (Αλσος Στρατού, Γουδί). Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε χτες, ξεκινά από τους Τήνιους μαρμαροτεχνίτες και φτάνει ως τα σύγχρονα κινητικά γλυπτά. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει, τόσο στον υπαίθριο χώρο των έξι περίπου στρεμμάτων, όσο και στο ένα από τα δύο ανακαινισμένα κτίρια, αντιπροσωπευτικά έργα των κυριότερων εκπροσώπων της γλυπτικής του 19ου αιώνα (Δρόση, Βρούτου, αδελφών Φυτάλη, Φιλιππότη, Χαλεπά κ.ά.) και του 20ού αιώνα (Τόμπρου, Απάρτη, Παππά, Κουλεντιανού, Σκλάβου, Ζογγολόπουλου, Καπράλου, Πατσόγλου, Ρόκου κ.ά.).

Παράλληλα με τις μόνιμες συλλογές γλυπτικής, στο δεύτερο κτίριο, παρουσιάζεται η πρώτη αναδρομική έκθεση στην Ελλάδα του Μαρίνο Μαρίνι (1901 - 1980). Εως τις 30/10 εκτίθενται ογδόντα περίπου έργα, αντιπροσωπευτικές δημιουργίες της πολύχρονης πορείας του σημαντικότερου εκπροσώπου της μοντέρνας ιταλικής γλυπτικής. Από τους θεματικούς κύκλους σημειώνουμε τις «Πομόνες» (παίρνουν το όνομά τους από την ετρουσκική και ρωμαϊκή θεότητα της ευγονίας), αλλά και τους «Ιππείς», θέμα με το οποίο ο καλλιτέχνης καταγγέλλει το φασισμό και το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολεμιστές, χορευτές και ζογκλέρ είναι μερικά ακόμη από τα θέματα του Μ. Μαρίνι, όπως και οι περίφημες προσωπογραφίες του, και τα έργα ζωγραφικής και χαρακτικής που εκτίθενται.

Τέλος, παρουσιάζονται τρία ακόμη έργα. Ο «Γυρολόγος Θεραπευτής» του Μαγκρίτ, η «Πτήση» του Σ. Καλατράβα και ο «Απόλλων Μαχητής» του Μπουρντέλ, που αγοράστηκε πρόσφατα.