Ανθρακες ο θησαυρός
Τετάρτη 28 Ιούνη 2006

Γρηγοριάδης Κώστας

Ανθρακες αποδείχτηκε ο θησαυρός, που υπόσχονταν οι κυβερνώντες για την αύξηση της απασχόλησης με την παραπέρα «απελευθέρωση» του ωράριου των καταστημάτων. Αντί για νέες θέσεις εργασίας, που διαφήμιζαν οι κυβερνώντες, η απασχόληση στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε. Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που καταγράφει τις εξελίξεις της απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο.

Αρκεί να συγκρίνει κανείς την απασχόληση στο πρώτο τρίμηνο του 2006, συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2005. Θα διαπιστώσει πως οι προσδοκίες της κυβέρνησης διαψεύστηκαν οικτρά. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο Γενικός Δείκτης Απασχολουμένων Ατόμων στο λιανικό εμπόριο, στο πρώτο τρίμηνο του 2006, συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2005, σημείωσε πτώση κατά 2,5%. Γιατί; Πρώτα και κύρια, γιατί μειώνεται συνεχώς η αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων, τα «φέσια» στην αγορά από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές συνεχώς αυξάνονται και οι διάφορες μορφές μερικής απασχόλησης και μεγαλύτερου ξεζουμίσματος των εργαζομένων συνεχώς επεκτείνονται.

Αλήθεια, τι λένε τώρα οι κυβερνώντες και οι κάθε είδους θιασώτες των πολιτικών της «απελευθέρωσης» (ωραρίου, τιμών, αγορών κλπ.);