ΜΑΘΗΤΕΣ
Πάντα στην πρώτη τη γραμμή

Αύριο στις 11 το πρωί συλλαλητήριο από τα Προπύλαια προς το υπουργείο Παιδείας

Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999

Κόντρα στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία και ενάντια στους νόμους - λαιμητόμους 2525/97 και 2640/98, που στερούν το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μαθητές όλης της χώρας. Οι μαθητές της Αθήνας προετοιμάζονται πυρετωδώς για το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, έχοντας μαζί τους τους απεργούς καθηγητές τους, καθώς και γονείς, εργαζόμενους, φοιτητές και σπουδαστές. Το «ραντεβού» τους είναι στις 11 το πρωί στα Προπύλαια, απ' όπου θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Στον Πειραιά, οι μαθητές θα συναντηθούν στην πλατεία Κοραή, στις 11 το πρωί. Στις άλλες πόλεις, σε όλη τη χώρα, θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια στις Νομαρχίες.

Ο αγώνας, όμως, των μαθητών δε σταματά: «Θα είμαστε εδώ και μετά τις γιορτές, στις 14 Γενάρη, με νέο μαθητικό συλλαλητήριο», τονίζουν. Σύμφωνα και με την απόφαση της Πανελλαδικής Συνάντησης των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων, οι γενικές συνελεύσεις αποφασίζουν μαζικές καταλήψεις και αποχές από τα μαθήματά τους. Μάλιστα, όταν έρχεται ο εισαγγελέας και η αστυνομία στα σχολεία, ανοίγουν την πόρτα και μένουν όλοι στο προαύλιο. Σε περίπτωση σύλληψης συμμαθητή τους, όλοι μαζί «πολιορκούν» το αστυνομικό τμήμα και ζητούν την απελευθέρωσή του.

«Ο αγώνας μας συνεχίζεται! Η κυβέρνηση πίστεψε ότι με το να κηρύξει τις κινητοποιήσεις παράνομες, ότι με το να στείλει τους εισαγγελείς και την αστυνομία στα σχολεία μας θα τελείωνε με το μαθητικό κίνημα», τονίζει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, σε ανακοίνωσή του.

Στην προσπάθεια που κάνει το υπουργείο Παιδείας να πείσει ότι οι μαθητικές κινητοποιήσεις βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία, το Συντονιστικό τονίζει ότι απαντούν τα 210 λύκεια της Αθήνας και του Πειραιά, που βρίσκονται σε κατάληψη ή πραγματοποιούν αποχή με επίσης μεγάλη τη συμμετοχή και των γυμνασίων. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, τα σχολεία στην Αττική που βρίσκονται σε κινητοποίηση είναι: Πετρούπολη 4, Περιστέρι 14, Ν. Λιόσια 10, Αγ. Ανάργυροι 3, Καματερό 2, Αιγάλεω 6, Αγ. Βαρβάρα 2, Χαϊδάρι 5, Καλλιθέα 11, Ν. Σμύρνη 5 Μοσχάτο 2, Π. Φάληρο 1, Ταύρος 1, Μπραχάμι 6, Ηλιούπολη 3, Λυκόβρυση 1, Κηφισιά 2, Μαρούσι 2, Αγ. Παρασκευή 4, Χαλάνδρι 1, Ψυχικό 2, Πεύκη 2, Πεντέλη 1, Γαλάτσι 3, Γκράβα 17, Αμπελόκηποι 3, Γκύζη 1, Τουρκοβούνια 1, Ερυθραία 1, Ν. Κόσμος 1, Πετράλωνα 3, Σεπόλια 2, Κ. Πατήσια 3, Κουκάκι 2, Βάθης 4, Κυψέλη 3, Υμηττός 2, Δάφνη 3, Αλιμος 2, Ελληνικό 1, Γλυφάδα 3, Βουλιαγμένη 1, Βούλα 2, Βάρη 1, Ζωγράφου 5, Βύρωνας 3, Καισαριανή 3, Ν. Ιωνία 5, Ν. Φιλαδέλφεια 6, Ν. Ηράκλειο 3, Μεταμόρφωση 2, Χολαργός 3, Πειραιάς 31.

Συμμετέχουν στο αυριανό συλλαλητήριο

Μαζί με τους μαθητές, και οι απεργοί δάσκαλοι και καθηγητές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν με τρίωρη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες ώρες του απογευματινού, που κήρυξαν τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ. Στο πλευρό των μαθητών, και οι γονείς τους, που, με απόφαση της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, θα συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο.

Επίσης, απόφαση για συμμετοχή έχουν πάρει και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Μαθηματικού, Πάντειου, Νομικού, Οικονομικού, Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας (Νηπιαγωγοί), Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Μεταλλειολόγων και ο Σύλλογος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Πολυτεχνείου. Συμμετέχουν επίσης, με κοινή τους απόφαση, εννιά σύλλογοι σπουδαστών ΤΕΙ: ΣΕΥΠ, ΣΔΟ, ΣΤΕΦ, ΣΓΤΚΣ Αθήνας, ΣΔΟ Αμφισσας, ΣΤΕΓ Μεσολογγίου, ΣΔΟ Πρέβεζας, ΑΣΗ Θεσσαλονίκης, ΣΤΕΓ Φλώρινας, καθώς και τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Πειραιά, Δομικών Εργων Πειραιά, Ηλεκτρονικών και Υπολογιστών Συστημάτων Πειραιά. Απόφαση έχει πάρει, επίσης, η Πανελλήνια Ενωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.