ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα «πλήγματα» για κυβέρνηση - κατοχικούς
Σάββατο 1 Ιούλη 2006

Associated Press

Στο Ραμάντι του Ιράκ τέτοιες ...«απελευθερωτικές» εικόνες είναι καθημερινές
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η πρώτη επίσημη σουνιτική απάντηση απέναντι στο σχέδιο «εθνικής συμφιλίωσης» του πρωθυπουργού αλ Μάλικι ήρθε χτες: και ήταν αρνητική, σε αντίθεση με το καθημερινό κύμα διαρροών που θέλουν αρκετές σουνιτικές ανταρτικές οργανώσεις να «είναι πρόθυμες να συζητήσουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν τα όπλα». Η Ενωση Μουσουλμάνων Διδασκάλων, ο ισχυρότερος μη πολιτικός εκπρόσωπος της σουνιτικής κοινότητας, κατηγόρησε την κυβέρνηση αλ Μάλικι «για κίνηση δημοσίων σχέσεων».

Στην ανακοίνωσή της, η Ενωση υπογραμμίζει ότι οι όροι που τέθηκαν από τον αλ Μάλικι «αποκλείουν κάθε πραγματικό διάλογο». Ο αλ Μάλικι υποστήριξε ότι δε θα προσφέρει αμνηστία σε κανέναν αντάρτη «που έχει βάψει τα χέρια του με αίμα». Η Ενωση επισημαίνει ότι δεν υπάρχει πραγματική ανταρτική οργάνωση που να μην έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά κατοχικών στρατευμάτων ή συνεργατών τους, οπότε δεν έχει νόημα το όλο σχέδιο. Κατά τη διάρκεια όλης της βδομάδας, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση αλ Μάλικι καλλιεργούν με διαρροές «αισιόδοξο» κλίμα, υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον 9 οργανώσεις έχουν αντιδράσει, κατ' αρχάς, θετικά.

Νέες καταγγελίες

Αλλη μια έρευνα άρχισε σε βάρος 5 Αμερικανών στρατιωτών που κατηγορούνται για το βιασμό μιας γυναίκας και τη δολοφονία της ίδιας και άλλων 3 μελών της οικογένειάς της, στη Μαχμουντίγια, τον Μάρτη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το φρικτό έγκλημα αποκάλυψαν 2 από τους συναδέλφους των 5 που ήταν αυτόπτες μάρτυρες, και υποστηρίζουν ότι οι δράστες έκαψαν το πτώμα της γυναίκας. Μέσα στη βδομάδα, απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά 12 Αμερικανών στρατιωτών για δολοφονίες Ιρακινών πολιτών σε διάφορα επεισόδια, ενώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η έρευνα για τη σφαγή της Χαντίθα, το Νοέμβρη.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε, χτες, ο θάνατος σε «μάχες» 1 πεζοναύτη και άλλων τριών συναδέλφων του, κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, βορειοδυτικά της Βαγδάτης. Σε επιθέσεις σε Κιρκούκ και Βαγδάτη σκοτώθηκαν 13 άτομα (οι 5 Ιρακινοί στρατιώτες) ενώ στη Λατιφίγια, από διασταυρούμενα πυρά, σκοτώθηκε 1 παιδί.

Από την άλλη, η πολωνική κυβέρνηση υπενθύμισε ότι προτίθεται να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ μέχρι τα μέσα του 2007. Αντίθετα, στη Ρουμανία, το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού για απόσυρση των ρουμανικών δυνάμεων μέχρι το τέλος του 2006.

Και αμοιβή από τη Μόσχα

Δέκα εκατομμύρια δολάρια αμοιβή προσφέρει η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας σε όποιον παράσχει «την οποιαδήποτε χρήσιμη πληροφορία» που θα οδηγήσει στον εντοπισμό των δραστών της εκτέλεσης των 4 Ρώσων διπλωματών στο Ιράκ. Την ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, Νικολάι Πατρούτσεφ.