ΠΡΟΣΩΠΟ
Χοσέ Θαπατέρο
Κυριακή 2 Ιούλη 2006

Γρηγοριάδης Κώστας

Εναν πολιτικό ελιγμό επιχειρεί ο πρωθυπουργός της Ισπανίας για να κερδίσει εντυπώσεις και δημοτικότητα που θα του δώσει τη δυνατότητα να προωθήσει τις αντιλαϊκές πολιτικές που επιθυμεί η αστική τάξη για τη χώρα. Ανακοίνωσε αυτές τις μέρες την έναρξη διαλόγου με την αυτονομιστική βασκική οργάνωση ΕΤΑ, τονίζοντας ότι «η διαδικασία θα είναι εκτεταμένη, σκληρή και δύσκολη. Θα τη χειριστούμε με αποφασιστικότητα και σύνεση, με ενότητα και αφοσίωση και πάντα με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων».

Το βασκικό είναι ένα χρόνιο και σύνθετο ζήτημα που ξεκίνησε ως λαϊκή αντίδραση στη δικτατορία για να πάρει διάφορες μορφές μέχρι τις μέρες μας.

Λεπτομέρειες για την ακριβή έναρξη των συνομιλιών δεν έχουν δοθεί αλλά μέχρι στιγμής θετικά δέχτηκε τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού το βασκικό αυτονομιστικό κόμμα «Ερι Μπατασούνα» που θεωρείται πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ. Θυμίζουμε ότι η ΕΤΑ είχε ανακοινώσει πως αποφάσισε να κηρύξει «διαρκή εκεχειρία» στις 22 Μάρτη. Οπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της, στόχος της απόφασης για εκεχειρία είναι «να αρχίσει μια δημοκρατική διαδικασία στη Χώρα των Βάσκων, ώστε να οικοδομηθεί ένα νέο πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα αναγνωριστούν τα δικαιώματα που έχουμε ως λαός».

Ούτως ή άλλως, είναι μια διαδικασία που θα έχει πραγματικό ενδιαφέρον για την Ισπανία και όχι μόνο.


Κ.Χ.