ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι άνεργοι έχουν δικαίωμα στην ουσιαστική προστασία

Τα άμεσα μέτρα που περιέχονται στην πρόταση νόμου την οποία κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Κυριακή 2 Ιούλη 2006

«Η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας μπορεί να γίνει μόνον στα πλαίσια μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας, όπου τα βασικά μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία, με ολόπλευρη στήριξη των παραγωγικών συνεταιρισμών των μικροπαραγωγών της πόλης και του χωριού, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού, με κριτήριο τα συμφέροντα της χώρας και των εργαζομένων. Αυτός είναι ο δρόμος ανάπτυξης που συμφέρει τη χώρα μας και τους εργαζομένους και για να ανοίξει αυτή η προοπτική αγωνίζεται το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ, όμως, δεν περιορίζεται μόνον σε αυτήν την προοπτική, που προϋποθέτει άλλο συσχετισμό δυνάμεων και λαϊκή εξουσία. Χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση και τη στήριξη των ανέργων. Στηρίζει τους αγώνες και μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα διεκδικεί άμεσα μέτρα για την ανακούφισή τους».

Αυτά τόνιζε, ανάμεσα σε άλλα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην αιτιολογική έκθεση επί της αρχής της πρότασης νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, για τη λήψη άμεσων μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, προσθέτοντας ότι «οι λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνον δεν έφεραν αποτελέσματα, αλλά αντίθετα, με πρόσχημα την επιδότηση της εργασίας, χρησιμοποιήθηκαν για τη στήριξη της εργοδοσίας, αντί για την ανακούφιση των ανέργων».

Motion Team

3.500 οι απολυμένοι, κυρίως από τα κλωστοϋφαντουργεία, στη Νάουσα, εξαιτίας της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ πρότεινε τα εξής άμεσα μέτρα:

Το «κόστος» από τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και μπορούν να καλυφθούν με αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο ισχυρισμός ότι η οικονομία δεν αντέχει τέτοιες παροχές καταρρίπτεται από τη διευρυνόμενη και προκλητική αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και από τα κίνητρα που έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια με νόμους τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων.