ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Το χαλάζι ρήμαξε τις καλλιέργειες

Οι αγρότες ανησυχούν, η κυβέρνηση κοροϊδεύει!

Τρίτη 4 Ιούλη 2006

Το χαλάζι, αυτή τη φορά, κατέστρεψε ό,τι είχε γλιτώσει από την προηγούμενη χαλαζόπτωση
Να αποτελειώσει ό,τι απέμεινε στις αγροτικές καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση που έπληξε την επαρχία Τυρνάβου, πριν δέκα μέρες, ήρθε το χαλάζι του περασμένου Σαββάτου, που σημειώθηκε στις ήδη πληγείσες περιοχές του Δήμου Αμπελώνα. Χαλάζι έπληξε και καλλιέργειες στο Νομό Καρδίτσας, καταστρέφοντας σχεδόν 3.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας, καθώς και στο Δήμο Κραννώνα Λάρισας.

Στην επαρχία Τυρνάβου, ζημιές προκλήθηκαν, κυρίως, σε ροδάκινα, αμπέλια, ελιές, βαμβάκι, καλαμπόκι και καρπούζια σε Δελέρια, Ροδιά, Βρυότοπο, Αμπελώνα (Μπουζάκια) και Μαυρόλιθο. Ηταν η τρίτη φορά, μέσα σ' ένα μήνα που το χαλάζι χτύπησε την περιοχή, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, που αφήνουν απροστάτευτους τους αγρότες, στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

Σε δήλωσή του στον «Ρ» ο Γ. Σακοράφας, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, τονίζει: «Η άρνηση της κυβέρνησης να δεσμευτεί ουσιαστικά για το πρόβλημα, δε μας εκπλήσσει, αφού οι καταστροφές από τις καιρικές συνθήκες "βοηθά" στην υλοποίηση των στόχων της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ σε βάρος των φτωχών και μεσαίων αγροτών, που πιστά εφαρμόζει, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό, άλλωστε, αρνούνται πεισματικά τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιχαλαζικής προστασίας. Οι μικρομεσαίοι αγρότες στις ερχόμενες εκλογές πρέπει δώσουν το δικό τους "χτύπημα" σ' αυτή την πολιτική, καταδικάζοντας τους συνδυασμούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που την έχουν ως "ευαγγέλιο"».

Στο πλευρό των πληγέντων αγροτών βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Τυρνάβου», απαιτώντας από την κυβέρνηση να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά τους. Οπως τονίζει ο Χρήστος Κιτσίδης, υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου με τον αγωνιστικό συνδυασμό, «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αντί να παραμείνει σε επισκέψεις - φιέστες στην περιοχή για τη δημιουργία εντυπώσεων, να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για τις διαδικασίες που αφορούν στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται στο 100%». Οσον αφορά στο «ξέσπασμα» του δημάρχου Θ. Νασίκα, για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα των αποζημιώσεων το χαρακτηρίζει ως «ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ ενόψει των εκλογών, ενταγμένο στη γνωστή αποπροσανατολιστική τακτική του, καθώς είναι γνωστό ότι στηρίζει και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του και από τη θέση του δημάρχου, αλλά και ως στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος για την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ». Καταλήγοντας, ο Χρήστος Κιτσίδης τονίζει: «Οπως πάντα θα είμαστε μαζί με τη μικρομεσαία αγροτιά στον αγώνα και στις διεκδικήσεις της. Και το σίγουρο είναι ότι η νίκη μας στις ερχόμενες εκλογές θα δώσει μεγάλη δυναμική και ώθηση σ' αυτόν τον αγώνα».

Στο Νομό Καρδίτσας

Το χαλάζι που έπληξε, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, καλλιέργειες βαμβακιού στο Νομό Καρδίτσας - περίπου 2.000 στρέμματα στην Αχλαδιά και το Λεοντάρι του Δήμου Ταμασίου και 1.000 στρέμματα στο Πέτρινο του Δήμου Φύλλου - έπεφτε επί 45 λεπτά, ήταν σε μέγεθος καρυδιού και εκτιμάται ότι το μέγεθος της καταστροφής αγγίζει το 100%. Μιλώντας στον «Ρ» ο Βαγγέλης Μπούτας, υποψήφιος νομάρχης Καρδίτσας με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα και για το 100% της ζημιάς να αποζημιώσει τους πληγέντες αγρότες και να σταματήσει να επιχειρεί να τους ξεγελάσει με τον εξωραϊσμό του απαράδεκτου κανονισμού του ΕΛΓΑ, όπως έκαναν σε περιοδείες τους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγ. Μπασιάκος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ν. Κατσαρός. Και δεν μπορεί να τους πείσει για το δήθεν ενδιαφέρον της με τις υποσχέσεις περί άμεσων και δίκαιων αποζημιώσεων, όταν θεωρεί άμεση την καταβολή των αποζημιώσεων σε τρεις μήνες, με τη λήξη της εμπορικής περιόδου και δίκαιο το να αποζημιώνονται οι πληγέντες στο 75% κι όχι στο 100% της ζημιάς.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες αντιλαμβάνονται πλέον πως η αιτία των προβλημάτων τους δε βρίσκεται στον "κακό καιρό", αλλά στην πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν πιστά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ας καταψηφίσουν, λοιπόν, τους υποψηφίους τους, που αποτελούν "μοχλό" εφαρμογής αυτής της πολιτικής και να ενισχύσουν αποφασιστικά τους αγωνιστικούς ριζοσπαστικούς συνδυασμούς, που υποστηρίζονται στα πλαίσια της πανελλαδικής συνεργασίας του ΚΚΕ, με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, τους υποψηφίους τους οποίους γνωρίζουν μέσα από τους αγώνες και όχι από προεκλογικά τερτίπια κι άλλες φιέστες».