ΒΟΛΙΒΙΑ
Επικράτηση των δυνάμεων που στηρίζουν Μοράλες
Τρίτη 4 Ιούλη 2006

Associated Press

ΛΑ ΠΑΣ.--

Οι εκλογές για την ανάδειξη 255 εκπροσώπων για τη Συνταγματική Συνέλευση που διεξήχθησαν στη Βολιβία την περασμένη Κυριακή ανέδειξαν νικητή το «Κίνημα για το Σοσιαλισμό» (MAS), αφού κατακτά τις 134 έδρες αυτού του σώματος.

Οι εκπρόσωποι της Συνταγματικής Συνέλευσης αναμένεται να ορκιστούν στις 6 Αυγούστου στην πόλη Σούκρε και θα έχουν ένα χρόνο στη διάθεσή τους για να καταλήξουν σε ένα νέο Σύνταγμα της χώρας. Από κει και πέρα θα τεθεί προς έγκριση από το λαό με δημοψήφισμα.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, τόνισε ότι στις συγκεκριμένες εκλογές το «Κίνημα για το Σοσιαλισμό» έλαβε πάνω από το 60% των ψήφων, κάτι παραπάνω από το ποσοστό του 53,7% που είχε λάβει στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Δεκέμβρη. «Θέλουμε να είμαστε μια υποδειγματική χώρα στη Λατινική Αμερική με τη συμμετοχή του λαού. Αυτό είναι που κάνει τη σημερινή μέρα ιστορική», είπε ο Βολιβιανός Πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

Σε ό,τι αφορά τα δημοψηφίσματα σχετικά με την αυτονομία ορισμένων περιοχών που προωθούσε η αντιπολίτευση, ο Εβο Μοράλες τόνισε ότι συνολικά ο λαός ψήφισε «όχι» κατά 55%, ενώ η Συνταγματική Συνέλευση θα πρέπει να πάρει υπόψη της το γεγονός ότι οι 4 από τις 9 περιοχές ψήφισαν «ναι» για μια αυτονομία και να συζητήσει για κάποιες επιπλέον αρμοδιότητες που διεκδικούν.