ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Στη λογική της εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων

«Κατεξοχήν πολιτικό το πρόβλημα», σημείωσαν οι εκπρόσωποι ΝΑΣ και «Συμπαράταξης» στην ημερίδα για τους ελεύθερους χώρους του ΕΚΑ

Τετάρτη 5 Ιούλη 2006

Eurokinissi

Σε πομπώδεις διαπιστώσεις μπορεί να είναι καλοί, ωστόσο οι παρατάξεις που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, συχνά ψηφίζουν από κοινού, αποφάσεις για την εκχώρηση ελεύθερων χώρων σε διάφορους εκπροσώπους του κεφαλαίου
Οι μεγαλόστομες διαπιστώσεις και η λογική της εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων από τη μια, και η ανάδειξη των αιτιών της συρρίκνωσης των χώρων πρασίνου λόγω της επιχειρηματικής εκμετάλλευσής τους από την άλλη, ήταν οι δύο διαφορετικές λογικές που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της χτεσινής ημερίδας που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) με θέμα «Οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας και η τύχη τους». Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι των υποψήφιων υπερνομαρχών Αθήνας - Πειραιά και των υποψήφιων δημάρχων της πρωτεύουσας.

«Για μας το ζήτημα των ελεύθερων χώρων είναι κατεξοχήν πολιτικό», σημείωσε ο Θ. Κούτρας, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ. Και συμπλήρωσε: «Η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκφράζεται σε κάθε πλευρά της ζωής των εργαζομένων. Δε θα μπορούσε να μείνει στο απυρόβλητο της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης κάθε πτυχή του περιβάλλοντος, οι παραλίες, τα δάση, οι ορεινοί όγκοι, οι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι».

Ο Στ. Λάμπρου, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη», επισήμανε ότι «τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα αξιοποιώντας τη νομοθεσία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κερδοσκοπούν σε βάρος της ποιότητας ζωής των εργαζομένων του πολεοδομικού συγκροτήματος. Περιοχές ολόκληρες - τόνισε - αλλάζουν χαρακτήρα και χρήσεις και με τη συμφωνία των δημοτικών αρχών που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ».

Την... κερκόπορτα της εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων, άνοιξε ο Αργ. Ντινόπουλος, υποψήφιος υπερνομάρχης της ΝΔ, ο οποίος είπε ότι «καλό είναι να φτιάχνεις χώρους πρασίνου, αλλά με τι λεφτά θα γίνει η συντήρησή τους;». Από την πλευρά της η Δ. Αντωνάκου, εκπρόσωπος της Φ. Γεννηματά υπερνομάρχη Αθήνας -Πειραιά με το ΠΑΣΟΚ, αναλώθηκε στο να κάνει «απολογισμό» για τα πεπραγμένα της διοίκησης.

Ο Γ. Πανούσης, υποψήφιος υπερνομάρχης με το ΣΥΝ, ζήτησε ακόμη και την... κατεδάφιση κτιρίων για την αύξηση των ελεύθερων χώρων, ξεχνώντας προφανώς πως η παράταξη του ΣΥΝ ψήφισε υπέρ της κατασκευής του μελλοντικού μεγαθηρίου του Βωβού στο Μαρούσι, σε συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου. Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας, υποψήφιος δήμαρχος με το ίδιο κόμμα, μίλησε επί αρκετή ώρα για την καταστροφή των ελεύθερων χώρων στην πόλη και τα μεγάλα συμφέροντα. Δεν είπε, όμως, ότι οι διοικήσεις των δήμων που στηρίχτηκαν από το ΣΥΝ στις προηγούμενες εκλογές, ακολουθούν πιστά την πολιτική εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων.