ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
«Θα αντιπαλέψουμε τον αυταρχικό κατήφορο»

Αμεση αντίδραση του υποψήφιου υπερνομάρχη της ΝΑΣ, στις προκλητικές δηλώσεις του Ν. Κακλαμάνη περί εξάλειψης των προβλημάτων από τις... διαδηλώσεις

Πέμπτη 6 Ιούλη 2006

Ο υποψήφιος της ΝΑΣ για την Υπερνομαρχία, Γιώργος Μαυρίκος
«Ως "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα αντιπαλέψουμε, θα αγνοήσουμε και θα δείξουμε έμπρακτη ανυπακοή στον αυταρχικό κατήφορο». Αυτή ήταν η απάντηση του υποψήφιου προέδρου για τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας - Πειραιά Γιώργου Μαυρίκου, στις προκλητικές προχτεσινές δηλώσεις του υποψήφιου δημάρχου Αθήνας με τη ΝΔ, Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος είπε -ως σύγχρονος «σταυροφόρος»- ότι θα τεθεί επικεφαλής εκστρατείας για την... εξάλειψη των προβλημάτων από τις διαδηλώσεις!

Δήλωσε συγκεκριμένα ο Γ. Μαυρίκος: «Οσο κι αν προσπαθεί ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας της ΝΔ, να εμφανίζεται "καλοσυνάτος" και "υπερκομματικός" άδικος κόπος. Οι ευθύνες του για την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ είναι ακέραιες. Χτες (σ.σ.: προχτές) όμως ζήλεψε τη δόξα του κ. Αβραμόπουλου και υπουργών προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που μεθόδευαν την απαγόρευση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, υποτίθεται για λόγους κυκλοφοριακούς. Παλιότερα ο κ. Αβραμόπουλος, μας είχε προτείνει να διαδηλώνουμε στο Γκάζι, άλλοι του ΠΑΣΟΚ είχαν προτείνει τον Ελαιώνα! Ομως, όλες αυτές οι απόπειρες, έχουν κοινό παρονομαστή: Πρώτο, θέλουν, να κρύψουν τις ευθύνες των κυβερνήσεων για την ποιότητα της ζωής στο Λεκανοπέδιο και το κυκλοφοριακό χάλι. Και δεύτερο να απαγορέψουν το αναφαίρετο δικαίωμα της διαμαρτυρίας, της διαδήλωσης, της απεργίας ενάντια στις πολιτικές που γεννούν τις κινητοποιήσεις. Να απομονώσουν ως "μιάσματα" τους διαδηλωτές! Αυτούς τους στόχους υπηρετούν οι χτεσινές δηλώσεις του κυρίου Ν. Κακλαμάνη».

«Ως ΝΑΣ -κατέληξε ο επικεφαλής της παράταξης- δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα αντιπαλέψουμε, θα αγνοήσουμε και θα δείξουμε έμπρακτη ανυπακοή στον αυταρχικό κατήφορο. Η Εργατική Τάξη και τα συνδικάτα της, ας γυρίσουν την πλάτη στους υποψήφιους του δικομματισμού και τους συνεταίρους τους. Να στηρίξουν τη ΝΑΣ για την Υπερνομαρχία και τη "Συμπαράταξη για την Αθήνα"».

Απόπειρα ανασκευής

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο Ν. Κακλαμάνης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Ετσι, χτες, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με την υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, εμφανίστηκε ως... προασπιστής των δημοκρατικών δικαιωμάτων: «Η δική μου θέση είναι απόλυτα ξεκάθαρη ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σεβαστά, τα δημοκρατικά δικαιώματα είναι απολύτως σεβαστά». Και συνέχισε: «Θεσμικό πλαίσιο υπάρχει. Αν αυτό πρέπει να εκσυγχρονιστεί, ώστε και τα δημοκρατικά δικαιώματα να διασφαλίζονται, αλλά και η απρόσκοπτη λειτουργία της πόλης επίσης, αυτό θα είναι θέμα διαλόγου με όλους τους εκλεγμένους φορείς». Στην ουσία, δηλαδή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «εκσυγχρονισμού» του υπάρχοντος -και ήδη αντιδραστικού- «θεσμικού πλαισίου».

Για το θέμα ρωτήθηκε και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, ο οποίος αφού δήλωσε άγνοια(!), είπε πως είναι αναφαίρετο «το δικαίωμα να εκφράζει κανείς τις απόψεις του με ειρηνικό τρόπο», αλλά... «χωρίς να θίγει τα συμφέροντα και τον καθημερινό ρυθμό ζωής της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών της Αθήνας ή άλλων πόλεων, όπου αυτό συμβαίνει». Δηλαδή με άλλα λόγια, όχι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ δήμαρχος Αθήνας, Κ. Σκανδαλίδης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια «πληρωμένη» απάντηση του Γ. Μαυρίκου στον Ν. Κακλαμάνη (2006-08-17 00:00:00.0)