ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΥΣΩΝΑ
«Κάηκαν» από την αδιαφορία των αρμοδίων

Αισθητή ήταν, για μια ακόμα φορά, χτες, η έλλειψη μηχανισμών ελέγχου  μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα, ο οποίος μετέτρεψε σε καμίνι τους εργασιακούς χώρους

Τετάρτη 5 Ιούλη 2000

Αντιμέτωποι με το πρώτο κύμα καύσωνα και με την παντελή έλλειψη μηχανισμών ελέγχου μέτρων προστασίας, ήρθαν χτες οι εργαζόμενοι, που, στην πλειοψηφία τους, αναγκάστηκαν να δουλέψουν σε εργασιακούς χώρους - καμίνια. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Οικοδόμοι

Πρώτη μέρα του καύσωνα χθες και όταν το θερμόμετρο στις 12 το μεσημέρι έδειξε πάνω από 38 βαθμούς οι οικοδόμοι άφησαν τα εργαλεία και κατέβηκαν από τις «καυτές» σκαλωσιές, αφού η κατάσταση στα γιαπιά είχε ήδη αρχίσει να γίνεται αφόρητη κάτω από τον ήλιο.

Εκείνη ακριβώς την ώρα, αντιπροσωπείες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας βρέθηκαν σε πολλά εργοτάξια της Αττικής, για να διαπιστώσουν αν τηρούνταν τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τους εργοδότες, μετά τις προχθεσινές παρεμβάσεις, που έκαναν, τόσο στο υπουργείο Εργασίας και τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, όσο και στους εργοδότες.

Στο εργοτάξιο της « Παντεχνικής» στο έργο της « Αττικής Οδού» στο Ζεφύρι, βρέθηκαν ο γραμματέας του Συνδικάτου Γ. Θεοδώρου και ο ταμίας Γ. Φιλιούσης και κάλεσαν τους εργαζόμενους να σταματήσουν τις εργασίες, καθώς το θερμόμετρο που τοποθέτησαν σε μια σκιά έδειξε 40,1 βαθμούς. Οπως, όμως, είπαν οι ίδιοι οι οικοδόμοι, μέχρι εκείνη την ώρα καμία αρμόδια υπηρεσία δεν επισκέφτηκε το χώρο για να ελέγξει αν τηρούνται τα μέτρα.

Να σημειώσουμε ότι στη σύμβαση του κλάδου προβλέπεται διακοπή της εργασίας, αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς υπό σκιάν με την καταβολή κανονικά του ημερομισθίου. Προβλέπεται, επίσης, περιορισμός της εργασίας στο 75% ανά ώρα, αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 36 βαθμούς και υποχρέωση των εργοδοτών για παροχή καλυμμάτων, δροσερού νερού και διαλειμμάτων.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είπαν στο «Ρ», για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν. «Η κατάσταση είναι αφόρητη κάτω από τον ήλιο. Η ανάγκη μας, όμως, να δουλέψουμε είναι ακόμα μεγαλύτερη», δήλωσε ένας νεαρός εργάτης, κατακόκκινος από τον ήλιο. Και ένας συνάδελφός του, αρκετά μεγαλύτερος, συμπλήρωσε: «Οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες και ευτυχώς που το Συνδικάτο και η εργοταξιακή επιτροπή μετά από πιέσεις έκαναν την εταιρία να δεχτεί τα μέτρα αυτά. Αν δεν υπήρχαν και αυτά, δεν ξέρω αν θα αντέχαμε».

Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο Γ. Φιλιούσης επισήμανε ότι μετά από την πίεση του Συνδικάτου οι εργοδότες δέχτηκαν το σταμάτημα της εργασίας, όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 38 βαθμούς. «Αυτό ήταν αποτέλεσμα της στάσης των εργαζομένων και της πάλης τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Πρέπει, όμως, να επιβάλουμε την τήρηση των μέτρων αυτών και να μην το αφήσουμε στην καλή θέληση των εργοδοτών και των αρμόδιων αρχών, γιατί είναι σίγουρο ότι δε θα κάνουν τίποτα», είπε μιλώντας στους εργαζόμενους.

Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Σε «καμίνι» που βράζει, μετατράπηκε χτες η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά - Περάματος. Ετσι, καμία εργασία δεν εκτελέστηκε, μετά τη μία το μεσημέρι στη Ζώνη, εξαιτίας της αφόρητης ζέστης. Τα σωματεία του χώρου από την περασμένη βδομάδα είχαν ενημερώσει τους εργαζόμενους, ενώ χτες πραγματοποίησαν παρεμβάσεις σε όλους τους χώρους όπου εκτελούνταν εργασίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία της Ζώνης και μοιράστηκε στους εργαζόμενους, γίνεται σαφές ότι κάθε εργασία στο χώρο θα διακόπτεται στη μία το μεσημέρι, όταν το θερμόμετρο δείχνει από 38 βαθμούς και πάνω. Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με απόφαση των σωματείων, θα ισχύσει για όλη τη βδομάδα και αν το θερμόμετρο ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα, σε πολλές περιπτώσεις, δε θα εκτελεστούν καθόλου εργασίες.

Στην ανακοίνωση, επίσης, δίνονται οδηγίες για τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια της δουλιάς. Ετσι, συστήνεται να γίνονται συχνά διαλείμματα και οι εργαζόμενοι να ξεκουράζονται σε σκιερά μέρη, καθώς επίσης και να πίνουν άφθονο νερό. Οι συνδικαλιστές των σωματείων του χώρου, καθόλη τη διάρκεια της βδομάδας, οπότε και θα ισχύσει η διακοπή των εργασιών, θα ελέγχουν τους χώρους, όπου εκτελούνται εργασίες, προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και την προστασία των εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι συνθήκες για τους εργαζόμενους στα κλωστήρια και στα υφαντήρια, καθώς σε κανονικές καιρικές συνθήκες εργάζονται σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου και με 60% υγρασία, συνθήκες αναγκαίες για τη δουλιά τους! Η κατάσταση αυτή γίνεται αφόρητη, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς, αφού το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε συνθήκες ...ερήμου.

Εγκύκλιος για μέτρα

Στο μεταξύ, στους περισσότερους εργασιακούς χώρους, στάλθηκε χτες από τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα του κάθε κλάδου η εγκύκλιος 130329/95 του υπουργείου Εργασίας, στην οποία γίνονται συστάσεις στους εργοδότες για την προφύλαξη των εργαζομένων. Στις συστάσεις, επισημαίνεται ότι αυτές τις μέρες πρέπει να απέχουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, να γίνονται τακτικά διαλείμματα και διακοπή εργασιών σε ανοιχτούς χώρους. Πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους και να πίνουν συχνά δροσερό νερό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχτεί στους εργαζόμενους με βαριές ασθένειες (καρδιοπαθείς κ.ά.), όσους λαμβάνουν φάρμακα και τις έγκυες.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται η αναγκαία λήψη μέτρων για τον περιορισμό της θερμικής καταπόνησης. Συγκεκριμένα, μιλάει για τεχνικά μέτρα βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και προφύλαξης υπαίθριων χώρων, οργανωτικά μέτρα (διαλείμματα κ.ά.), δημιουργία προϋποθέσεων για ανακούφιση των εργαζομένων (κλιματιζόμενοι χώροι), προφύλαξη ευαίσθητων στον ήλιο εργαζομένων και ενημέρωση των εργαζομένων για τη θερμική καταπόνηση με μέτρα προφύλαξής τους.