ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Αγριο πετσόκομμα στα δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων

Πατώντας στην αντιασφαλιστική νομοθεσία του ΠΑΣΟΚ και στα πλαίσια της γενικότερης επίθεσης, η ΝΔ μεθοδεύει τη δραστική συρρίκνωση της λίστας των ΒΑΕ για τους ασφαλισμένους από 1/1/2008

Σάββατο 8 Ιούλη 2006

Την ώρα που οι συνθήκες δουλιάς επιδεινώνονται ραγδαία, η κυβέρνηση, πατώντας στους νόμους του ΠΑΣΟΚ, προχωράει στο πετσόκομμα της λίστα των ΒΑΕ
Με γοργούς ρυθμούς και στη βάση του νόμου 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση της ΝΔ οξύνει τη νέα, γενικευμένη αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων. Χτες, κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση μεθοδεύει το ξήλωμα της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), εστιάζοντας την επίθεση κύρια στους νέους εργαζόμενους που θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας από 1/1/2008. Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων για τη χρηματοδοτική μίσθωση, διατάξεις περί δημόσιων εσόδων και άλλες ρυθμίσεις» και στα βασικά της σημεία προβλέπει:

«Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μέχρι 31/12/2007 με πρόταση του υπουργού Απασχόλησης επανακαθορίζονται για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από τις 1/1/2008 τα επαγγέλματα και οι εργασίες που υπάγονται στον Κανονισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ), του ΙΚΑ, της ΔΕΗ ή άλλων φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης». Πρόκειται για υλοποίηση της εξαγγελίας της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει στο πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ, γεγονός που θα σημάνει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε τουλάχιστον χρόνια για χιλιάδες εργαζόμενους και την παράλληλη μείωση των αποδοχών και των συντάξεών τους. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της επίθεσης, αρκεί να αναφερθεί ότι ο σημερινός Κανονισμός, ο οποίος ισχύει από το... 1964 (!) καλύπτει περί τα 90 επαγγέλματα και 60 ειδικότητες που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.

Στο σύνολό τους, ειδικότητες όπως οικοδόμοι, εργαζόμενοι σε μεταλλεία, λιγνιτωρυχεία, ορυχεία, λατομεία, τσιμεντοβιομηχανία, κατεργασία μαρμάρων, φορτοεκφορτώσεις ξηράς και θάλασσας, βυρσοδεψία, βιομηχανία παραγωγής και κατεργασίας σιδήρου, υαλουργία, χημική βιομηχανία, βιομηχανία παραγωγής απορρυπαντικών, λιπασμάτων, γεωργικών φαρμάκων και εντομοκτόνων, χρωμάτων, κλωστοϋφαντουργία, ελαιουργία, βιομηχανία ελαστικών κλπ, βρίσκονται στον αέρα από τις 1/1/2008.

Εντεταλμένοι «ειδικοί»


Το αντιδραστικό έργο της κυβέρνησης αναφορικά με τα ΒΑΕ θα επικουρήσει, σύμφωνα με την τροπολογία μια «ειδική επιστημονική επιτροπή από άτομα αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους με αρμοδιότητα την υποβολή πρότασης επί θεμάτων υπαγωγής εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα Βαρέα ή Ανθυγιεινά Επαγγέλματα των ανωτέρω φορέων. Η γνώμη της επιτροπής (σ.σ. συγκροτείται εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύς του νόμου), η οποία αποτελεί τη βάση για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός έτους από τη σύσταση της επιτροπής».

Πρόκειται για τη γνωστή επιτροπή που εξήγγειλε ο υπουργός Απασχόλησης από τον περασμένο Μάη, η σύσταση της οποίας προβλεπόταν από τον 3029/02 του ΠΑΣΟΚ και την οποία προσπάθησε να ενεργοποιήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση, με στόχο να αναθεωρήσει τη λίστα των ΒΑΕ από τις 1/1/2005. Μια επιτροπή που θα καταλήξει σε προαποφασισμένα συμπεράσματα, αφού η επιστημονική τεκμηρίωση προϋποθέτει ανάμεσα σε άλλα και την καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών, αλλά και της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στους τόπους δουλιάς. Μια καταγραφή που σκόπιμα δεν κάνει ούτε η σημερινή, ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς θα αποδεικνυόταν η αναγκαιότητα διεύρυνσης της λίστας των ΒΑΕ και όχι ο περιορισμός της.

Η πείρα των «επιτροπών»

Οι εργαζόμενοι έχουν οδυνηρή πείρα από τη λειτουργία τέτοιων «επιτροπών» και τις βαθιά αντεργατικές στοχεύσεις που εξυπηρετούν. Πέρα από την επιτροπή που επιχείρησε να ενεργοποιήσει το ΠΑΣΟΚ, με την αιτιολογία ότι «η εξέλιξη της τεχνολογίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας (!) επιβάλλει τον επανακαθορισμό των επαγγελμάτων εκείνων που πληρούν υπαγωγής στον ΚΒΑΕ», μνημειώδης παραμένει η έκθεση του καθηγητή Γ. Σπράου, συμβούλου του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, με την οποία ζητούσε «την κατάργηση των ΒΑΕ μαζί με το επασφάλιστρο, που θα δώσει - όπως υποστήριξε - μια ανάσα σε χειμαζόμενους κλάδους της βιομηχανίας»!

Αυτός είναι ο μπούσουλας πάνω στον οποίο θα κινηθεί και η «επιστημονική επιτροπή» που τώρα ετοιμάζεται να συστήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλωστε, από το 1995 ακόμα, ο ΣΕΒ είχε κάνει σαφείς τις εντολές τους σε σχέση με τα ΒΑΕ: δημοσιοποιώντας τότε τις θέσεις τους, οι βιομήχανοι απαιτούσαν την κατάργηση της παλιάς νομοθεσίας γιατί, όπως υποστήριζαν, οι επιχειρήσεις λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (μετά την ψήφιση σχετικών νόμων) και πλέον τα ΒΑΕ έχουν καταστεί περιττά!

Και οι αναγκαίοι ελιγμοί

Για να χρυσώσει το χάπι της νέας επίθεσης και να αποφύγει τη γενικευμένη αντίδραση των εργαζόμενων, η κυβέρνηση σπεύδει στην τροπολογία να διασαφηνίσει ότι «οι μέχρι 31/12/2007 ασφαλισμένοι, των οποίων η εργασία ή η ειδικότητα έχει υπαχθεί στον κανονισμό των ΒΑΕ του ΙΚΑ, όπως ισχύει σήμερα, εξακολουθούν να διέπονται από τις διατάξεις του Κανονισμού αυτού».

Ελιγμό συγκάλυψης αποτελεί και η πρόβλεψη στην τροπολογία και για όσους σήμερα δεν είναι στα ΒΑΕ, αλλά ενδέχεται τα επαγγέλματα και οι ειδικότητές τους να ενταχθούν από την 1/1/2008 στο νέο Κανονισμό. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, γι' αυτούς τους ασφαλισμένους, «ο χρόνος ασφάλισης που διανύθηκε στις ανωτέρω εργασίες ή ειδικότητες πριν την ένταξή τους στο νέο κανονισμό, αναγνωρίζεται κατόπιν εξαγοράς από τους ενδιαφερόμενους». Οι εργαζόμενοι αυτοί δηλαδή θα μπορούν να εξαγοράζουν το χρόνο πριν ενταχτούν στα ΒΑΕ, προκειμένου να μπορούν να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μια πενταετία νωρίτερα και να απολαμβάνουν τις αποδοχές που προβλέπονται για τα ΒΑΕ.

Πρόκειται για «παροχή» που στόχο έχει να θολώσει τα νερά, αφού η εξαγορά του χρόνου εργασίας που διανύθηκε εκτός ΒΑΕ είναι κοστοβόρα και ασύμφορη για τους εργαζόμενους. Ενδεικτικά και μόνο, το πρόσθετο ασφάλιστρο για τα ΒΑΕ φτάνει το 2,2% επί των αποδοχών τους. Παράλληλα αναγνωρίζεται έμμεσα ο εμπαιγμός της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης απέναντι σε χιλιάδες εργαζόμενους που δεν εντάχθηκαν μέχρι τώρα στα ΒΑΕ, ενώ τα επαγγέλματά τους αντικειμενικά θα έπρεπε να χαρακτηριστούν σαν τέτοια εδώ και χρόνια.

Τα στοιχεία βοούν

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, πατώντας στους νόμους του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί με την τροπολογία που κατέθεσε να καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα στα ΒΑΕ, την ώρα που η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στους τόπους δουλιάς επιβάλλει τη διεύρυνση της λίστας και με νέα επαγγέλματα και όχι το πετσόκομμά της. Τα στοιχεία βοούν: 851 ήταν τα αναγγελθέντα στο ΣΕΠΕ θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας, μόνο την τελευταία εξαετία (τα πραγματικά είναι ακόμα περισσότερα) και 20.000 τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα μόλις την τριετία 2003-2005. Επιπλέον, στις 11.000 περίπου φτάνουν οι αναπηρικές συντάξεις, όσο και αν δεν καταγράφεται ως αιτία τους κάποια επαγγελματική ασθένεια, αλλά καταγράφονται ως απόρροια «κοινής νόσου».