Εργασιακές σχέσεις που θα ζήλευε κι ο ΣΕΒ...

Πρωτοπόροι οι Δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης, γενικευμένο το φαινόμενο στους δήμους όπου πλειοψηφούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ

Κυριακή 16 Ιούλη 2006

Eurokinissi

Οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλιά, την ώρα που οι διοικήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ υποθηκεύουν το μέλλον τους...
Οι δήμοι που εφαρμόζουν την κυρίαρχη και αντιλαϊκή πολιτική «κατασκευάζουν» εργασιακές σχέσεις με μισή δουλιά, μισή ασφάλιση, μισή ζωή, ζωή με συμβάσεις και δελτία παροχής υπηρεσιών. Το χρώμα της διοίκησης του κάθε δήμου μπλε, πράσινο ή ροζ, δεν έχει καμία σημασία. Και οι τρεις έχουν διαμορφώσει δήμους επιχειρήσεις και δημάρχους εργοδότες. Τα στοιχεία που παραθέτουμε είναι χαρακτηριστικά και μιλούν από μόνα τους.

Πρωτοπόροι οι Δήμοι Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Πρωτοπόρος της αντεργατικής επίθεσης είναι η διοίκηση του Δήμου της Αθήνας (ΝΔ). Σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του δήμου, το 10% των θέσεων εργασίας, περίπου 1.100 σε σύνολο 11.200 εργαζομένων, θα είναι με μερική απασχόληση. Στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2005 στο Δήμο προσλήφθηκαν 860 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με μερική απασχόληση. Ανάμεσα σε αυτούς, οι 440 εργαζόμενοι, είναι με 4ωρη απασχόληση για 18 μήνες, με νόμο του ΠΑΣΟΚ, για τους απολυμένους μεγάλων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, 80 εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν όταν και όποτε τους έχει ανάγκη η υπηρεσία! Οπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η υπηρεσία θα προσλάβει εργαζόμενους που «ο Δήμος Αθηναίων διατηρεί το δικαίωμα οι ημέρες εργασίας να μην είναι συνεχόμενες και να καθορίζονται με βάση τις ανάγκες της υπηρεσίες».

ICON

Εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση που έχουν «μισή δουλιά - μισή ζωή»...
Τέλος, σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην πρόσληψη 115 εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις και 90 με σύμβαση έργου, σύνολο 205, με τη συμφωνία της πλειοψηφίας της παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, αυτές οι προσλήψεις έρχονται μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Οκτώβρη.

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης (ΝΔ), οι 800 από τους περίπου 1.100 εργαζόμενους στην καθαριότητα είναι συμβασιούχοι με 8μηνες συμβάσεις. Εχει συστήσει Γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων και Εργαζομένων σε συνεργασία με το Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο, ενισχύοντας προγράμματα «επιχειρηματικότητας» και «ανταγωνιστικότητας». Μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης «Δημοτική Εταιρεία Επαγγελματικής Κατάρτισης και Μελετών», προωθεί προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης Ανέργων και Εργαζομένων. Υλοποιεί τις «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης», σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς...

Δήμοι επιχειρήσεις, δήμαρχοι εργοδότες

Στο Δήμο Αχαρνών - δήμαρχος Σπύρος Στριφτός (ΝΔ) - εργάζονται 120 συμβασιούχοι και 73 με μερική απασχόληση. Στις δύο δημοτικές επιχειρήσεις οι περίπου 900 εργαζόμενοι απασχολούνται με όλες τις μορφές απασχόλησης.

Η περίπτωση αυτού του δήμου, είναι ενδεικτική, όπως και οι παρακάτω ακόμα περιπτώσεις:

Τι ΝΔ, τι ΠΑΣΟΚ, τι ΣΥΝ...

Στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στους δήμους συμμετέχουν, με τον καλύτερο τρόπο, και οι δήμαρχοι που στήριξε ο ΣΥΝ, είτε μόνος του είτε με το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, πολλές φορές είναι πρωτοπόροι στην αντεργατική πολιτική. Συγκεκριμένα: