ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Ανελέητο ισραηλινό σφυροκόπημα αμάχων και υποδομών
Τρίτη 18 Ιούλη 2006

Associated Press

Εγκλημα διαρκείας...
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Για έκτη συνεχόμενη μέρα χτες συνεχίστηκε το αιματηρό σφυροκόπημα του Λιβάνου, με στόχους καραβάνια προσφύγων, κατοικημένες περιοχές, οδικές αρτηρίες, γέφυρες, λιμάνια, αποθήκες καυσίμων... Με σύμμαχο την ένοχη σιωπή ΗΠΑ και ΕΕ (αν όχι την ενθάρρυνση των πρώτων), η ισραηλινή αεροπορία διαλύει την υποδομή της χώρας ενώ η ισραηλινή ηγεσία θέτει όρους, απειλεί Συρία και Ιράν και διαμηνύει ότι «τίποτε δε θα τη σταματήσει από το να πετύχει το στόχο της». Η δήλωση του, κατά τα άλλα, φιλοαμερικανού πρωθυπουργού του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, ότι το «Ισραήλ ασκεί τρομοκρατία στη χειρότερη μορφή της» και η έκκλησή του για εκεχειρία, αλλά και για να εξεταστεί και η τύχη των Αράβων αιχμαλώτων, προς στιγμήν, πέφτει στο κενό.

Τουλάχιστον, 209 άμαχοι Λιβανέζοι έχουν σκοτωθεί από την περασμένη Τετάρτη και τουλάχιστον 450 έχουν τραυματιστεί. Σε αυτούς δε συμπεριλαμβάνονται οι 12 στρατιώτες και οι 3 μαχητές της «Χεζμπολάχ» που σκοτώθηκαν, ούτε τα θύματα των αλλεπάλληλων βομβαρδισμών των νοτίων συνοικιών της Βηρυτού, που θεωρούνται προπύργιο της «Χεζμπολάχ». Μέχρι χτες βράδυ, από τα πλήγματα της «Χεζμπολάχ» με ρουκέτες «Κατιούσα» είχαν σκοτωθεί 23 Ισραηλινοί πολίτες και τραυματιστεί αρκετοί άλλοι.

Τα τελευταία 24ωρα, επλήγη το σύνολο του λιβανικού εδάφους. Βηρυτός, Τύρος, Τρίπολη, Μπααλμπέκ, Τζαζάλα, Στάουρα, Σεμίμ, Ναμπάτιγιε, Αμπντεκ, Ρμέιλε, είναι μόνο μερικοί από τους... στόχους. Οι «χειρουργικές επεμβάσεις» έχουν σκορπίσει το θάνατο σε καραβάνια προσφύγων.

Οι ρουκέτες της «Χεζμπολάχ» έπληξαν, Κυριακή και Δευτέρα, τη Χάιφα, και τις πόλεις Αφούλα, Ναζαρέτ Γκιβάτ Χελα και χτες την Ατλίτ, που είναι και η πλέον νότια πληγείσα περιοχή. Ο ηγέτης της Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, αφού τονίστηκε ότι δεν τραυματίστηκε στις αλλεπάλληλες ισραηλινές επιθέσεις, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «εφόσον εμφανίζεται αποφασισμένο να ξεπεράσει τα όρια, θα τα ξεπεράσουμε και εμείς».

Προκαλεί και απειλεί το Ισραήλ

«Ο άξονας του κακού περνά από την Τεχεράνη και τη Δαμασκό, για να φθάσει στις τρομοκρατικές οργανώσεις που εμείς μαχόμαστε», επανέλαβε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Ολμέρτ έθεσε ως όρο για τον τερματισμό των επιχειρήσεων την απελευθέρωση των 2 στρατιωτών, τον τερματισμό των επιθέσεων της «Χεζμπολάχ» και τον αφοπλισμό της. Ο υπουργός Αμυνας, Περέτζ, υποστήριζε ότι σχεδιάζεται μια νέα ζώνη ασφαλείας στο νότιο Λίβανο, με προϋπόθεση ότι τα σύνορα θα ελέγχονται μόνο από το λιβανικό στρατό.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι θα συνεχιστούν «για καιρό» οι επιχειρήσεις. Ο ισραηλινός Τύπος, όμως, υποστήριζε ότι έχει καταστραφεί μόνο το 1/4 της δύναμης της οργάνωσης και δεν έχει υποστεί καμία ζημιά ο επιχειρησιακός της πυρήνας. Η ηγεσία του ισραηλινού στρατού διέψευδε ότι έχει αρχίσει ήδη χερσαία εισβολή, διευκρινίζοντας ότι, κατά διαστήματα, Ισραηλινοί κομάντος εισέρχονται στο έδαφος του νοτίου Λιβάνου, για να καταστρέψουν εκτοξευτήρες ρουκετών.

Διπλωματικός μαραθώνιος υποκρισίας, οργή στον αραβικό κόσμο

Στη Βηρυτό βρέθηκε, χτες, ο Γάλλος πρωθυπουργός, ενώ προηγήθηκαν επισκέψεις του Χαβιέ Σολάνα, αλλά και των απεσταλμένων του Κόφι Ανάν, που χτες πήγαν στο Ισραήλ. Οπως και η ΕΕ, όλοι οι αξιωματούχοι ζητούσαν, μεν, άμεση κατάπαυση του πυρός, (με τον Σιράκ να μιλά για «εξωφρενική στάση του Ισραήλ» και τον Πούτιν να εκτιμά ότι «προφανώς τα ισραηλινά σχέδια είναι πολύ ευρύτερα της απελευθέρωσης των στρατιωτών»), αλλά ισοσκέλιζαν ευθύνες, αφήνοντας ασχολίαστο το αίτημα ανταλλαγής με Παλαιστίνιους και Αραβες αιχμαλώτους καθώς και την ισραηλινή κατοχή.

ΟΗΕ και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τάσσονταν υπέρ της ανάπτυξης πολυπληθούς διεθνούς δύναμης στο Λίβανο, ενώ ζητούσαν από όλες τις γείτονες χώρες, «δείχνοντας» Ιράν - Συρία, να παρέμβουν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, και πάλι, δεν κατάφερε να υιοθετήσει ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός, μετά από τις διαφωνίες των ΗΠΑ.

Στη Δαμασκό μετέβη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών που εκτίμησε ότι «είναι εφικτή μια διπλωματική λύση που θα οδηγήσει και σε ανταλλαγή αιχμαλώτων». Η συριακή ηγεσία προειδοποίησε ότι «θα απαντήσει σκληρά σε πλήγμα εναντίον της», έχοντας στο πλευρό της και την Τεχεράνη. Η Σαουδική Αραβία, αν και επέκρινε τη «Χεζμπολάχ», κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα για «αδιαφορία και εξυπηρέτηση των ισραηλινών στόχων».

Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου κατήγγειλε με σφοδρότητα το Ισραήλ, αλλά και τη «διεθνή αδιαφορία», χαρακτηρίζοντας «νεκρή την ειρήνη στην περιοχή». Οργισμένοι μουσουλμάνοι, κυρίως σιίτες, διαδήλωσαν στο Μπαχρέιν, στη Δαμασκό, στη Γερμανία, αλλά και στη Βασόρα του Ιράκ.