Τοπική λιχουδιά
Κυριακή 23 Ιούλη 2006

Παραδοσιακό γλυκό της Λέσβου, τα αμυγδαλωτά, συνηθίζεται να το φτιάχνουν οι κοπέλες που αρραβωνιάζονται για να το προσφέρουν στην πεθερά. Θα χρειαστούμε 7 ποτήρια αμυγδαλόψιχα πολύ ψιλοκομμένη, 3,5 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη, 2 ποτήρια νερό, 1,5 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και 3 κουταλιές της σούπας ανθόνερο.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να γίνει σιρόπι. Κρατάμε ένα ποτήρι στην άκρη. Στο υπόλοιπο προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια αραιή ζύμη (αν είναι πηχτή αραιώνουμε με το σιρόπι που έχουμε κρατήσει). Προσθέτουμε το λεμόνι και κατεβάζουμε απ' τη φωτιά. Η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Βρέχουμε τα χέρια μας με ανθόνερο. Πλάθουμε σε όποιο σχήμα και τα βουτάμε σε άχνη ζάχαρη. Αφού κρυώσουν τα ξαναβουτάμε στην άχνη.

(Σ.σ. Η συνταγή και ορισμένες από τις φωτογραφίες πάρθηκαν από το βιβλίο της Δώρας Γιαννάκου - Παρίση «Γεύσεις Αιγαίου»).