ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Να αποσυρθεί τώρα η αντιδραστική τροπολογία

Τη συνέργεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο πετσόκομμα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζομένων, κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Τετάρτη 19 Ιούλη 2006

Eurokinissi

Με μια άθλια προπαγάνδα και τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και της ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση επιχειρεί να πετάξει έξω από τα ΒΑΕ χιλιάδες εργαζόμενους
Να αποσυρθεί τώρα η κυβερνητική τροπολογία που περικόπτει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα απαίτησε χθες η βουλευτής του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά, στην οποία περιέχεται η αντεργατική ρύθμιση. «Πάρτε την πίσω», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ, λέγοντας ότι προκαλεί τους εργαζόμενους, που «όχι μόνο θα αντισταθούν, άλλα θα παλέψουν για τη διατήρηση όσων υπάρχουν σήμερα και για την επέκταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών». Επισήμανε ότι πρόκειται για «πετσόκομμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών», ενώ «στο στόχαστρο είναι οι γυναίκες και οι νέοι».

Αναφερόμενη στα κυβερνητικά επιχειρήματα, η Βέρα Νικολαΐδου τόνισε πως «είναι ένα ψέμα το ότι δε θα θιγούν όσοι εργαζόμενοι υπάγονται σήμερα», αφού «αν βγουν από αυτή τη λίστα ή θα απολυθούν ή θα πρέπει να αποδεχτούν το γενικό κουτσούρεμα των δικαιωμάτων τους με τις ελαστικές σχέσεις». Επίσης, σημείωσε πως «ρίχνετε στάχτη στα μάτια, όταν λέτε πως νέα επαγγέλματα θα ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία», θέτοντας το ερώτημα: «Θα εντάξετε μήπως τους πυροσβέστες που πριν από λίγο καιρό τους χτυπήσατε έξω από τη Βουλή;». Σημείωσε δε ότι υπάρχουν πάμπολλα άλλα επαγγέλματα που πρέπει να ενταχθούν, όπως, για παράδειγμα, οι νοσηλευτές. Ασκώντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ, η Β. Νικολαΐδου σημείωσε ότι ο δικός του νόμος, ο 3029/02, προέβλεπε το πετσόκομμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών με τη σύσταση σχετικής επιτροπής που δεν κατέληξε σε πόρισμα. Ενώ τόνισε και την ευθύνη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που υπερασπίζεται τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/02.

Συναινετικό πετσόκομμα

Ούτε λέξη για την ανάγκη επέκτασης των Βαρέων και Ανθυγιεινών δεν ειπώθηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού τα δυο κόμματα τάχθηκαν επί της ουσίας υπέρ της «επανεξέτασης» των επαγγελμάτων που έχουν «βαρέα και ανθυγιεινά» ένσημα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εργασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος υποστήριξε ότι το πρόβλημα των Βαρέων και Ανθυγιεινών χρονίζει εδώ και 20 χρόνια, λέγοντας πως «ό,τι είναι σωστό θα το αξιοποιήσουμε» και υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα αποφασίσει με προεδρικό διάταγμα και όχι με το "έτσι θέλω"». Παράλληλα, είπε ότι η νέα επιτροπή που θα συσταθεί για το θέμα θα γνωμοδοτήσει και η θέση της θα ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Στη βασική αρχή της κυβερνητικής τροπολογίας, με την οποία το θέμα των Βαρέων «απαιτεί λύση», συμφώνησε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κίμωνας Κουλούρης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για κομματική εκμετάλλευση του θέματος με στόχο «να βάλετε όσους σας βολεύουν και να βγάλετε όσους σας βολεύουν». Και ζήτησε επίλυση με βάση τις εκτιμήσεις της επιτροπής που είχε συσταθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!