«ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΟΤΖΙ»
Παιχνίδι εξουσίας και κερδών

Πολύτιμο εφόδιο για την ΟΥΕΦΑ οι τιμωρίες ισχυρών συλλόγων, στον πόλεμο της με την περίφημη «G14»

Κυριακή 23 Ιούλη 2006

Sportidea

Δύσκολοι καιροί για... πρίγκιπες όσον αφορά τη Μίλαν και τη Γιουβέντους
Ξαφνικό.. ξύπνημα. Κάπως έτσι μοιάζει να παθαίνει η ποδοσφαιρική Ευρώπη το τελευταίο διάστημα (περίπου ένα χρόνο τώρα) που ανακαλύπτει τα κακώς κείμενα του ποδοσφαίρου. Σε διάφορες χώρες τα σκάνδαλα για στημένα παιχνίδια παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, ενώ αίσθηση κάνουν τα ονόματα που εμπλέκονται αφού ακόμα και εάν οι φήμες υπήρχαν ποτέ δεν έβγαιναν στην επιφάνεια. Από το σκεπτικό τού «θα τη βγάλει καθαρή» περάσαμε πλέον στο ο «ένοχος τιμωρείται» όποιος και να είναι αυτός. Τα «καθαρά χέρια» της Δικαιοσύνης φαίνεται να παίρνουν τα μαχαίρια και να κόβουν τα αντίπαλα «βρόμικα» που τόσο καιρό έκαναν ό,τι ήθελαν χωρίς κανένας να τους παίρνει είδηση.... 'Η μήπως δεν είναι έτσι; Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα σκάνδαλα το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο το απασχολούν σε οποιαδήποτε μορφή από πολύ παλιά. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για... καινούριο φρούτο ίσως είναι προτιμότερο να αναφερθούμε στον πόλεμο της ΟΥΕΦΑ με τη λίγκα των ισχυρών ομάδων, την περίφημη G14. Που μετά από παρατεταμένη περίοδο ανάπαυλας εδώ και ένα χρόνο άρχισε να φουντώνει... Τότε που άρχισαν να φουντώνουν και τα σκάνδαλα...

Περίεργο... ντόμινο

Το σκάνδαλο Μότζι και τα αποτελέσματά του, πάντως, αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι σε ένα περίεργο ντόμινο που έχει αρχίσει να εξελίσσεται εδώ και περίπου ένα χρόνο και αφορά στημένα παιχνίδια. Η αρχή έγινε με το πρωτάθλημα του Βελγίου, ακολούθησε η Β' Εθνική της Γερμανίας, κορυφώθηκε με τα όσα έγιναν στο Καμπιονάτο και απ' ό,τι φαίνεται ίσως να συνεχιστεί. Ηδη αμέσως μετά τα γεγονότα στην Ιταλία, η Αγγλία και το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Σιπ φαίνεται να μπαίνει σε ένα κυκεώνα ερευνών που αφορά παράνομες μεταγραφές. Το θέμα αποκάλυψαν τα αγγλικά «ταμπλόιντ», σύμφωνα με τα δημοσιεύματα μια ομάδα ειδικών στην αποκάλυψη σκανδάλων έχουν βρει στοιχεία που οδηγούν σε μεγάλο σκάνδαλο με αναμεμειγμένες αρκετές κορυφαίες ομάδες της Πρέμιερ Σιπ. Οπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία των ερευνητών, σε πολλές μεταγραφές λείπουν μεγάλα χρηματικά ποσά που χάθηκαν. Νεότερα πάντως για το θέμα αναμένονται από το Σεπτέμβρη όταν θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα. Προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν και στο ρωσικό πρωτάθλημα σε μια στιγμή που οι σύλλογοι της χώρας δείχνουν να ισχυροποιούνται τόσο οικονομικά όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο. Η Σπάρτακ Μόσχας ζήτησε από την Ομοσπονδία να προβεί σε έρευνα όσον αφορά συγκεκριμένες διαιτησίες στο πρωτάθλημα (υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει αρχίσει).

Κρυφά χαμογελά η ΟΥΕΦΑ...

Ολα τα παραπάνω θυμίζουν τον «ασκό του Αιόλου» που έχει ανοίξει παρασύροντας ό,τι βρει μπροστά του. Οι κακοί τιμωρούνται ανεξαρτήτως ονόματος, αίγλης και οικονομικής επιφάνειας με τη Δικαιοσύνη να θριαμβεύει. Είναι όμως έτσι; Ισως... Πάντως εκτός της Δικαιοσύνης υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που έστω και εάν δε φαίνεται αρχικά θα πρέπει να χαίρονται με όλα αυτά... Οπως για παράδειγμα η ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Παρακολουθεί από διακριτική θέση τις εθνικές ομοσπονδίες να κάνουν τη δουλιά τους (και με το παραπάνω) είναι σίγουρο πως κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι δε γνωρίζει και τα τελικά αποτελέσματα

Η ΟΥΕΦΑ σίγουρα κερδίζει κάτι απ' όλη την ιστορία της τιμωρίας ισχυρών συλλόγων, αφού έτσι μεγιστοποιεί τη θέση ισχύος απέναντι στο φάντασμα της λεγόμενης λίγκας των ομάδων, της περίφημης G14. Γιουβέντους, Μίλαν άλλωστε ήταν από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κίνησης που εναντιώθηκε στην ΟΥΕΦΑ με ουσιαστικό σκοπό την αυτοδιαχείριση των κερδών χωρίς την παρουσία... παιδονόμου.

Τώρα, με δεδομένο τη δεινή θέση που βρέθηκαν τόσο αυτοί αλλά ενδεχομένως κάποιοι άλλοι που θα βρεθούν στο μέλλον (ανάλογης θέση) ο πόλεμος φαίνεται να παγώνει. Και μάλιστα εκεί που πήγε να ανάψει για τα καλά με τελευταία περιστατικά τις αποζημιώσεις που ζητούσαν οι ισχυροί σύλλογοι για τραυματισμούς παικτών τους σε διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ ή της ΦΙΦΑ (ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, Μουντιάλ, διεθνή φιλικά και τουρνουά) όπως η περίπτωση της Λίβερπουλ για τον Γάλλο Σισέ.

... αλλά φυλάει και τα ρούχα της

Πάντως, από την άλλη και η ίδια η ΟΥΕΦΑ παρά τα οποιαδήποτε οφέλη, έχει φροντίσει να προστατεύσει το πρεστίζ των διοργανώσεών της. Ετσι, για παράδειγμα, οι πληροφορίες που μίλαγαν για συγκεκριμένες ιταλικές ομάδες που έχουν κάνει... ατασθαλίες και σε ευρωπαϊκά παιχνίδια δε μελετήθηκαν ποτέ, ενώ τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η μεθόδευση για συμμετοχή της Μίλαν, παρά την τιμωρία της, στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Αλλωστε ευρωπαϊκές διοργανώσεις χωρίς πρωτοκλασάτα ονόματα δεν πουλάνε και πολλές φορές είναι αναγκαίο κακό για την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, αρκεί βέβαια να είναι πάντα ελεγχόμενο.