ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στα όρια η κατάσταση μεταξύ σουνιτών - σιιτών
Πέμπτη 20 Ιούλη 2006

Associated Press

Μετά από βομβιστική επίθεση στη Μαχμουντίγια
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κρίσιμη αν και όχι ακόμη εντελώς εκτός ελέγχου χαρακτηρίζεται η διαμορφωθείσα κατάσταση στο Ιράκ, μετά την τελευταία αναζωπύρωση των ενδο-κοινοτικών επιθέσεων μεταξύ σουνιτών και σιιτών, τόσο από την ιρακινή ηγεσία όσο και από τις κατοχικές δυνάμεις. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι κατηγόρησε για την κλιμάκωση την «αλ Κάιντα» και κάλεσε όλους τους Ιρακινούς «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση γιατί ίσως αυτή να είναι η τελευταία ευκαιρία του Ιράκ, για να διατηρήσει την ενότητά του».

Ανήσυχος εμφανίστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, ο οποίος υποστήριξε ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά όχι ανεξέλεγκτη. Αν δε γίνουν σαφή βήματα αποκλιμάκωσης εντός των προσεχών βδομάδων και δούμε τέτοιες επιθέσεις Ιρακινών κατά Ιρακινών και σε άλλες περιοχές, εκτός από τις λιγοστές που παρατηρείται σήμερα, τότε, όντως, η χώρα θα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού».

Ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, Αμερικανός στρατηγός Τζορτζ Κέισι, και ο «υπερπρέσβης» Ζαλμάι Κχαλιζάντ, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση. Σε αυτήν, τονίζουν ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του σχεδίου «εθνικής συμφιλίωσης» του πρωθυπουργού και καλούν την ιρακινή πολιτική ηγεσία «να αρχίσει να πράττει και όχι μόνο να διακηρύττει». Από την πλευρά του, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Ασχράφ Κάζι, εμφανίστηκε, σχετικά, απαισιόδοξος χαρακτηρίζοντας, με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ, «καταστροφικούς τους τελευταίους μήνες»: τον Μάη σκοτώθηκαν 2.669 πολίτες σε σεχταριστικές επιθέσεις εκδίκησης και αντεκδίκησης και τον Ιούνη 3.149.

Νέες επιθέσεις και απαγωγές

Ολες αυτές οι δηλώσεις, πάντως, λίγο έως καθόλου δεν επηρεάζουν την καθημερινότητα του ιρακινού λαού και την κλιμακούμενη, ώρα με την ώρα, ένταση μεταξύ σουνιτών και σιιτών μετά από πολύμηνες και μεθοδικές προβοκατόρικες επιθέσεις. Χτες, η υπηρεσία που διαχειρίζεται το σύνολο των σουνιτικών τεμενών και ιερών τόπων στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι έχουν, το τελευταίο 48ωρο, απαχθεί 20 υπάλληλοί της από αγνώστους, βορείως της Βαγδάτης. Κατέστησε σαφές ότι διακόπτει τη λειτουργία της, ενώ εκπρόσωποι της σουνιτικής κοινότητας έστρεφαν τα βέλη τους κατά των πολυάριθμων σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που δρουν στη χώρα.

Κατά τα άλλα, 5 επιθέσεις σημειώθηκαν, χτες, σε διάφορα σημεία της Βαγδάτης με συνολικό απολογισμό 16 νεκρούς. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και ο διευθυντής της δικαστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών (και στρατηγός της αστυνομίας), που δολοφονήθηκε από αγνώστους στη συνοικία Μανσούρ. Αργά το βράδυ, όλμοι έπληξαν θέσεις κοντά στην Πράσινη Ζώνη, σκοτώνοντας 1 ακόμη Ιρακινό και τραυματίζοντας άλλους δύο.

Επίθεση σημειώθηκε και στο Κιρκούκ με 4 νεκρούς, ενώ σφοδρές μάχες μαίνονταν μεταξύ Ιρακινών στρατιωτών και ανταρτών στην περιοχή μεταξύ Γιουσουφίγια - Μαχμουντίγια, νοτίως της Βαγδάτης. Τέλος, στην Κούφα, όπου την Τρίτη σημειώθηκε πολύνεκρη βομβιστική επίθεση με θύματα 53 σιίτες εργάτες, επιβλήθηκε, χτες, 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως και στη γειτονική Νατζάφ.