Αβοήθητο το πολυφωνικό τραγούδι;
Παρασκευή 21 Ιούλη 2006

Το σχήμα ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού«Χαονία»
Το Πολυφωνικό Τραγούδι ανήκει στην έντεχνη μουσική και τη λυρική τέχνη (!), σύμφωνα με τις ευφάνταστες και προσχηματικές επινοήσεις αρμοδίων του ΥΠΠΟ, προκειμένου να μην επιχορηγηθεί το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού.

Οπως αναφέρουν οι οργανωτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού, το ΥΠΠΟ, απαντώντας εγγράφως στο αίτημά τους για την ενίσχυση του φετινού Φεστιβάλ, δηλώνει ότι η ενίσχυσή του δεν είναι εφικτή γιατί «οι εν λόγω δράσεις δεν έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό τρέχοντος έτους»!

Το αίτημα για επιχορήγηση υποβλήθηκε στο Γραφείο του υπουργού Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη και αντί να κοινοποιηθεί στην αρμόδια Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς κοινοποιήθηκε στο Τμήμα Εντεχνης Μουσικής «για να τεθεί εκ των πραγμάτων εκτός θέματος και να προσφερθεί η δυνατότητα εύσχημης απόρριψής του», σημειώνουν στην καταγγελία τους οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ.

«Αν το Γραφείο του κ. Βουλγαράκη απεύθυνε προς την καθ' ύλην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΠΟ το αίτημα του Φεστιβάλ, το εύσχημο άλλοθι δε θα μπορούσε να επινοηθεί. Θα έπρεπε να κοινοποιηθεί η άρνηση του ΥΠΠΟ να επιχορηγήσει πρόταση αποδεκτή από την αρμόδια Διεύθυνσή του. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ προτιμά, όμως, να επενδύει με τρόπους εύσχημους και άλλοθι έωλα την απουσία της από ό,τι της εκφεύγει. Γιατί να ενισχύσει άραγε το Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού; Γιατί διατρέχει όλη την παραμεθόρια Ηπειρο και Δυτική Μακεδονία; Γιατί είναι ο μόνος διεθνής πολιτιστικός θεσμός που διατρέχει με τις εκδηλώσεις του έξι Νομαρχίες στην παραμεθόρια Ελλάδα; Γιατί διοργανώνει εκδηλώσεις σε χωριά των ορίων, ξωκλήσια, φαράγγια, αλώνια, ξέφωτα, δίνοντας πνοή στην άλλη, ξεχασμένη Ελλάδα; Γιατί είναι ο μόνος πολιτιστικός μας θεσμός που διοργανώνει εκδηλώσεις στις άλλες πλευρές των συνόρων, στη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ιταλία; Γιατί επιμένει να σμίγει κάθε χρόνο μουσικές, γλώσσες, λαούς από όλα τα Βαλκάνια ανασταίνοντας τα τοπία της κοινής μας πολυφωνικής κληρονομιάς; Γιατί επιμένει να διευρύνεται χρονικά, θεματικά, οργανωτικά, γεωγραφικά, σε πείσμα της απουσίας του ΥΠΠΟ ή οποιωνδήποτε προγραμμάτων; Γιατί επιμένει να προβάλλει την παλαιότατη των μουσικών μας παραδόσεων σε πείσμα του τρέχοντος life style της παγκοσμιοποίησης; Γιατί επιμένει να ασχολείται με την παράδοση όχι σαν αναπαράσταση με τρόπους folkore ούτε σαν ethnic της βιομηχανίας του πολιτισμού;», τονίζεται στην ανακοίνωση -καταγγελία, που καταλήγει ως εξής:

«Απευθύνουμε κάλεσμα στον υπουργό να κοπιάσει στις εκδηλώσεις της 8ης Διεθνούς Συνάντησης Πολυφωνικού Τραγουδιού που ξεκινούν σε μια εβδομάδα. Γνωρίζουμε ότι το Αργυροχώρι, η Χαραυγή, το Γκρίμποβο, η Παλιά Σαγιάδα, η αρχαία Φανωτή, το Κεφαλόβρυσο, η Αβδέλα, η Κάτω Γαρούνη, το Σελλιό, η Πολύτσανη, η Sternatia, το Corigliano, η Bova Marina, η Pianα πέφτουν λίγο μακριά από το Ηρώδειο, το Μέγαρο και τις άλλες προθήκες της πολιτιστικής πολιτικής του ΥΠΠΟ. Γνωρίζουμε, όμως, ότι όσοι βρέθηκαν εκεί κατάλαβαν τι πραγματικά συμβαίνει, ποιο είναι το έργο του Φεστιβάλ και ποια είναι η σημασία του».

Να σημειώσουμε ότι η φετινή διοργάνωση (26/7-12/8) περιλαμβάνει τη Φιλιπούπολη της Βουλγαρίας, όλη την παραμεθόρια Μακεδονία και Ηπειρο, τη Νότια και Βόρεια Αλβανία και την Κάτω Ιταλία.